ghid

23 Aprilie, Sarbatoarea Sfantul Gheorghe| Cine a fost Sfantul Mare Mucenic Gheorghe?

“Lucrat fiind de Dumnezeu, te-ai arătat lucrator preacinstit al dreptei credinte, spicele faptelor bune adunandu-ti tie; ca semanand cu lacrimi, cu veselie seceri, și luptandu-te pana la sange, pe Hristos ai dobandit si cu rugaciunile tale, sfinte, tuturor le dai iertare de greseli.”- Condac, glasul al 4-lea

Anual, pe data de 23 aprilie, este pomenit, de catre aproape toate Bisericile crestine traditionale, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe. Acesta este ocrotitorul a cel putin 40 de orase din intreaga lume, printre care se numara: Barcelona – Spania, Beirut – Liban, St. Georgen – Germania, Genova – Italia, Londra – Anglia, Moscova – Rusia, Rio de Janeiro – Brazilia etc..

            In ceea ce-i priveste pe englezi, au imprimat chipul Sfantului Gheorghe si pe monezi, iar atunci când au renunţat la folosirea icoanelor in biserică, acestia i-au pastrat o capela in  curtea interioara a palatului Windsor.

Orasele din tara noastra aflate sub protectia sa sunt: Botosani, Borsa, Drobeta Turnul-Severin, Timisoara, Harlau, Giurgiu, Brailesti si Tecuci.

In acest articol veti afla cine a fost Sfantul Gheorghe si ce fapte savarsite de acesta au facut sa fie cinsitit printre cei mai mari sfinti martiri.

Multe date despre “Purtatorul de biruinta” au fost scrise dupa moartea sa. Sfantul Gheorghe s-a nascut in Capadocia in vreamea domniei imparatului roman Diocletian, ramas orfan de tata in copilarie, mama sa, probabil din cauza traiului dificil, a luat hotararea sa se mute in Palestina, rudele de acolo fiind instarite. Cand a ajuns la varsta potrivita, viteazul Gheorghe, a imbratisat o cariera militara si a devenit in scurt timp conducator in garda imparatului.

In anul 303, marele imparat Gaius Aurelius Valerius Diocletianus, indemnat de ginerele sau Galeriu, a emis o serie de edicte de revocare a drepturilor legale ale crestinilor  obligandu-i pe acestia sa respecte practicile religioase traditionale din Roma antica – inchinarea la idoli si aducerea de jertfe acestora, dand nastere celei mai mari campanii de persecutie a crestinilor din istoria imperiului.

Cunoscand prea bine situatia si torturile la care erau supusi crestinii in acea perioada pentru renegarea credinței, curajosul nostru sfant Gheorghe, s-a infatisat inaintea imparatului roman si in fata curtii pentru a marturisi ca este crestin. Socat de indrazneala soldatului din armata sa, Dioclețian, a cerut garzilor sa fie intemnitat si chinuit pana cand se va lepada de Hristos.

Incercarile sale au fost extraordinar de grele, un om obisnuit nu ar fi suportat lovirile cu sulita, bataile la talpi, lespezi de piatra pe piept, chinul la roata, groapa cu var, incaltari cu cuie, otravire etc., insa el nu era un om de rand, el era omul lui Dumnezeu si avea putere venita de la El.

Crestinii auzind povestile despre tanarul Gheorghe, s-au indarjit in credinta, iar paganii s-au lepadat de idoli si l-au „imbratisat” pe Iisus Hristos. Se spune ca, imparateasa Alexandra, sotia lui Diocletian fiind martora unei minuni savarsita de catre Sfantul Mucenic Gheorghe, de a invia un mort prin simpla atingere, a decis sa-si marturiseasca credinta in Hristos.

Imparatul, fiind pus in situatia de a-si chinui sotia, a incercat sa-l mituiasca pe Sfant pentru a-l face sa-si lepede credinta, insa fara rezultat. Diocletian, epuizand toate incercarile, a dat porunca sa le fie taiate capetele, atat tanarului ostas Gheorghe, cat si sotiei sale.

In ziua de 23 aprilie, imparateasa si Sfantul Gheorghe au plecat catre esafod, insa Alexandra, avand trupul slabit, a murit pe drum. „Biruitorul” Gheorghe, ajuns la locul in care avea sa fie decapitat s-a rugat, multumindu-i Domnului pentru binefacerile primite, apoi si-a plecat bucuros capul deoarece a reusit sa-si tina credinta pana in ceasul din urma.

Pentru romani Sfantul Gheorghe este foarte important, acest lucru se reflecta in numeroasele biserici care-i poarta hramul sau a multimii de oameni care au fost numiti in cinstea lui.

Imaginea cu Sfantul Gheorghe omorand balaurul, ce apare foarte des in iconografia romaneasca, pleaca de la legenda aparuta mai tarziu, in care acesta, calare pe un cal alb, ucide un balaur cu sulita pentru a salva viata unei fecioare.

Iconograful grec, Dionisie din Furna il zugraveste pe Sfantul Mucenic Gheorghe ca un tanar inalt, fara barba, cu parul carliontat si lung pana la urechi, purtand in mana o cruce, ca semn al muceniciei sale.

Viata si faptele acestui sfant au ajutat la consolidarea credintei oamenilor; deasemenea acesta a fost un model pentru crestinii din vremea sa si continua sa fie un reper pentru toti cei care intampina dificultati in drumul  pavat cu spini care duce catre viata vesnica.

“O, luptatorule si biruitorule, mare Gheorghe, in nevoi si in nenorociri grabnic ajutator si cald sprijinitor, iar celor intristati, bucurie nespusa, primeste de la noi aceasta rugaminte a smeritului tau rob, a Domnului Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domnul Tarii Moldovei. Pazeste-l pe el neatins in lumea aceasta si in cea de apoi, pentru rugaciunile celor ce te cinstesc pe Tine, ca sa Te preamarim in veci. Amin!” rugăciunea lui Stefan cel Mare si Sfant, scrisa pe steagul sau

Nona Curalariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta in Antalya – Ghid de calatorie 

Daca nu ai ajuns inca pe litoralul turcesc, vara aceasta este momentul ideal pentru o vacanta in Antalya. Aici vei gasi atat plaje linistite potrivite daca mergi cu cei mici,

Kusadasi, Turcia – Ghid de calarorie

Kusadasi este una dintre cele mai importante stațiuni din Turcia și atrage anual sute de mii de turiști! Stațiunea păstrează o atmosferă exotică, iar litoralul

AllEscort