ghid

API3 – NOUL CHAINLINK KILLER! Cu ce iese in evidenta | Pareri API3

API3 Crypto

Ce este API3?

API3 este o tehnologie lansata la finalul lui 2020 care permite aplicatiilor descentralizate sa acceseze date si servicii din intreaga lume prin intermediul tehnologiei API si a tehnologiei WEB 3.0.

Inainte sa vedem exact ce este API3, trebuie sa intelegem ce inseamna conceptul de API.

API este prescurtarea de la “Application Programming Interface”. Pe scurt, API este o interfata software care permite comunicarea intre doua aplicatii. Sa presupunem ca am creat un site unde vrem sa postam pretul criptomonedelor in timp-real. Folosind tehnologia API putem prelua date despre preturi de pe un site care deja face acest lucru, cum este CoinMarketCap, spre exemplu.

Acum sa revenim la API3. Desi a fost lansat cu mai bine de 1 an in urma, API3 este genul de proiect care isi face simtita prezenta oricand datorita faptului ca este o tehnologie mai mult decat necesaara pentru ziua de astazi. Cantitatea de date din ziua de astazi este infinita si nu putem percepe o aplicatie care sa nu comunice cu altele. Totul este interconectat, iar aceasta interconexiune dintre aplicatiile decentralizate se petrece prin prisma API3.

De ce este relevant API3?

API3 este relevant in primul rand fiindca rezolva anumite probleme. Vedem pe zi ce trece sa aplicatiile descentralizate devin din ce in ce mai populare. Una dintre problemele din ziua de astazi este cum sa facem sa integram o aplicatie noua cu tehnologia deja existenta. Multe aplicatii sunt create pe blockchain-uri diferite, insa de multe ori ele trebuie sa aiba posibilitatea sa comunice si cu aplicatii create pe platforme distincte. Acestei probleme i s-a dat numele de “oracle problem”.

Fiindca securitatea este unul dintre cele mai importante aspecte atunci cand vorbim de aplicatii decentralizate, este necesar sa existe o solutie cat se poate de sigura de a prelua si transfera date intre aplicatii. Iar una dintre cele mai sigure solutii pana in momentul de fata este prin intermediul API.

Cum rezolva API3 aceasta problema?

In esenta, API3 a preluat ideea de API si a pus-o pe blockchain facilitand transferul de date intre aplicatii descentralizate, dar si intre aplicatii traditionale si cele construite pe blockchain.

Principalul competitor al API3 este Chainlink. Chainlink functioneaza in felul urmator, sa spunem ca avem un smart contract care are nevoie de un anumit set de date. Chainlink preia acele date si prin intermediul unui nod, care are rol de intermediar, transfera acele date catre smart-contract. Faptul ca Chainlink necesita un intermediar poate sa conduca la probleme de securitate si transparente, probleme pe care API3 le rezolva. Cum face acest lucru vom vedea acum.

API3 face aproximativ acelasi lucru ca Chainlink, doar ca mult mai bine. Si anume, API3 preia datele necesare smart contract-ului si le transfera acestuia in mod direct, fara a mai implica un nod intermediar. Aceasta solutie ingenioasa ne scapa de o multime de posibile probleme cum ar fi cele de securitate. Pe langa aceasta, API3 este guvernat de catre DAO (Organizatie autonoma decentralizata), acest fapt face ca tot procesul de transfer de date sa fie total transparent.

O alta problema rezolvata de API3 este cea a corectitudinii datelor. Ce inseamna acest lucru? Sa presupunem ca vrem sa luam niste date prin intermediul Chainlink. Acele date trec printr-un intermediar, iar apoi ajung la noi. Daca un anumit set de date este fals noi nu vom putea stii cine a dat acele date fiindca urma se pierde in momentul cand setul de date trece pin acel nod intermediar.

Rezolvarea acestei probleme este facuta de API3 tocmai prin inlaturarea oricarui nod intermediar. Adica orice provider este responsabil de corectitudinea datelor sale fiindca, neexistand un nod, noi vom putea stii exact de unde provin aceste date.

API3 Token

API3 token este criptomoneda nativa a acestei tehnologii care face sa functioneze intreaga platforma. Token-ul poate fi folosit pentru Staking, pentru efectuarea platilor din interiorul aplicatiei,  poate fi folosit ca moneda colaterala si nu in ultimul rand poate fi folosit pentru a vota, fiindca vorbim de o tehnologie DAO.

In momentul de fata exista aproximativ 110 milioane de astfel de tokeni dintre care 37 de milioane se afla in circulatie. API3 valoreaza acum 6.49$ fiind intr-o continua crestere avand in vedere ca la inceputul acestei luni valora putin peste 3 dolari.

Pareri API3 – Concluzie

API3 este concurentul direct al celor de la Chainlink, insa depasindu-l din multe puncte de vedere, devenind solutia preferate de comunitatea crypto, de aici si cresterea din ultima luna. API3 este cu siguranta un proiect de viitor fiindca are cele mai eficiente solutii in ceea ce priveste transferul de date intre aplicatiile decentralizate.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta in Antalya – Ghid de calatorie 

Daca nu ai ajuns inca pe litoralul turcesc, vara aceasta este momentul ideal pentru o vacanta in Antalya. Aici vei gasi atat plaje linistite potrivite daca mergi cu cei mici,

Kusadasi, Turcia – Ghid de calarorie

Kusadasi este una dintre cele mai importante stațiuni din Turcia și atrage anual sute de mii de turiști! Stațiunea păstrează o atmosferă exotică, iar litoralul

AllEscort