ghid

Avalanche – Cea mai buna alternativa viabila la Ethereum? Pareri AVAX

Avalanche Network

Avalanche este o platforma de tip blockchain creata in mod special pentru a fi sigura, usor de modificat in timp, usor de scalat si de o eficienta mare. Este conceputa in asa fel incat sa fie utilizata mai ales in trei mari scopuri:

  • Construirea de alte blockchain-uri bazate pe aplicatii, atat private cat si publice
  • Construirea si lansarea de dApps
  • Construirea de smart assets

Practic, Avalanche pune la dispozitie coduri si mai ales smart contracts (despre care puteti gasi mai multe informatii aici) de tip open-source pe care oricine le poate utiliza pentru a-si construi propriul blockchain, propriul dApp, propriul sistem DeFi si nu numai. In acelasi ecosistem sunt incluse si Avalanche X, acceleratorul construit special pentru a ajuta lansarea si cresterea dApps-urilor bazate pe Avalanche, si protocolul Avalanche.

Structura Avalanche

Platforma functioneaza, in practica, pe baza a 3 mini-blockchain-uri care lucreaza impreuna:

  • P-Chain: Chain-ul pentru platforme. Este blockchain-ul care se ocupa de nodurile validatoare, de exemplu, si cel pe care investitorii pot sa opteze pentru Staking de token-uri AVAX pentru recompense.
  • X-Chain: Chain-ul pentru tranzactii. Este blockchain-ul de baza pentru crearea de bunuri digitale si realizarea de tranzactii cu acestea, mai ales cele care pot aduce un profit aproape instant (asadar, pentru ceva ca dApps, de exemplu, C-Chain este recomandat)
  • C-Chain: Chain-ul pentru contracte. Este blockchain-ul creat special pentru smart contracts, care ajuta la crearea de orice aplicatii compatibile cu Ethereum, cu taxe mai mici si viteze de tranzactie mai mari.

   Protocolul Avalanche

Ecosistemul Avalanche functioneaza pe baza a mai multor protocoale de consensus de tip BFT (Byzantine Fault Tolerance), adica sisteme care permit platformei la nivel larg sa continue functionarea in mod normal chiar daca unele noduri ar putea ceda.

Ceea ce Avalanche utilizeaza este familia de protocoale Snow (Snowflake si Snowball). Acestea sunt bazate pe Slush, cel mai simplu protocol din intregul sistem, care nu este BFT in sine, insa celelalte protocoale create pe baza lui sunt.

Fara a intra in prea multe detalii tehnice, expertii de la Avalanche pornesc de la protocolul Slush, pe care il transforma intr-un protocol de tip BFT, astfel rezultand Snowflake. Protocolul Snowflake este mai apoi imbunatatit si devine protocolul Snowball.

Acceleratorul Avalanche

Acceleratorul Avalanche reprezinta cea mai simpla metoda de a construi propriul produs pe platforma Avalanche, fie ca este vorba despre construirea propriului dApp bazat pe Ethereum, crearea unui nod validator pe blockchain, crearea de token-uri noi de tip ERC20, si multe altele. Creatorii de bunuri si content nu au acces doar la cod, ci si la alti experti si creatori care fac parte din sistemul Avalanche si sunt mereu dispusi sa ajute.

Ecosistem si parteneri

Exista deja un numar impresionant de platforme, dApps si alte bunuri digitale care au fost construite pe baza smart contracts-urilor Avalanche. Acestea pot fi reprezentative pentru mai multe domenii: DeFi, Infrastructura, Securitate digitala, Exchange-uri, Stablecoins, Portofele digitale, NFT-uri, etc.  Printre partenerii Avalanche, se numara si AAVE (despre care puteti citi mai multe aici), Metamask, Snowball, Ape Board, etc.

Token-ul AVAX

In momentul de fata, token-ul nativ platformei, AVAX, este listat pe CoinMarketCap cu un pret de $105.67, un numar de 243,762,339 de token-uri aflandu-se in circulatie. Poate fi achizitionat prin Binance, OKEx, CoinTiger, FTX, Huobi Global, etc.

In comparatie cu alte mari platforme

Pe site-ul oficial Avalanche, se poate gasi un tabel care compara performanta Avalanche cu alte mari platforme crypto, Bitcoin, Ethereum si Polkadot.

La o prima privire, avantajele sunt deja evidente – Avalanche este mult mai rapid, numarul de tranzactii pe minut pe care le poate procesa fiind cu mult mai mare decat al celorlalte platforme. In plus, este mai sigura, prezentand mai multe noduri validatoare in cadrul blockchain-ului.

Avalanche Bridge – de ce as investi in Avalanche sau orice partener al lor

Avalanche Bridge este principalul motiv pentru care investitorii aleg platforma Avalanche sau parteneri ai lor. Reprezinta posibilitatea de a transfera orice token-uri de tip ERC20 de la Ethereum, spre Avalanche sau spre C-Chain in special (sau un partener Avalanche), sau invers. Atunci cand este vorba de o tranzactie pe blockchain-ul Ethereum, aceasta poate dura 10-15 minute, insa daca tranzactia are loc pur pe platforma Avalanche (de exemplu, un investitor a reusit sa adune niste puncte XP intr-un joc de tip Play-to-Earn de pe platforma si vrea sa le transforme in token-uri AVAX), aceasta va dura doar cateva secunde.

In plus, Avalanche permite investitorilor sa opteze pentru Staking. In cadrul unei platforme atat de mari, cu atat de multe straturi care comunica intre ele constant, Staking-ul este o modalitate evidenta de a obtine un venit pasiv, mai ales in combinatie cu detinerea propriului nod validator in cadrul blockchain-ului, ambele variante oferind recompense la fiecare tranzactie care are loc pe intregul blockchain.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta in Antalya – Ghid de calatorie 

Daca nu ai ajuns inca pe litoralul turcesc, vara aceasta este momentul ideal pentru o vacanta in Antalya. Aici vei gasi atat plaje linistite potrivite daca mergi cu cei mici,

Kusadasi, Turcia – Ghid de calarorie

Kusadasi este una dintre cele mai importante stațiuni din Turcia și atrage anual sute de mii de turiști! Stațiunea păstrează o atmosferă exotică, iar litoralul

AllEscort