
„Numai in hamacul dragostei pruncii dorm linistiti.” – Valeria Mahok
Nou-nascutilor le ia ceva timp pana isi formeaza o rutina in ceea ce priveste somnul, deoarece ei trebuie sa isi regleze mai intai ritmul circadian.
In prima luna de viata
Bebelusii vor dormi aproximativ 16 ore pe zi, acest somn va fi impartit in trei sau patru reprize, eventual intre hraniri.
Pe masura ce bebelusul creste, programul de somn va fi destul de bine conturat. De exemplu:
Intre 4 luni si un an
Dupa ce trece de perioada de nou-nascut, copilul dumneavoastra va prefera, probabil, sa doarma de doua ori pe zi, o data dimineata si o data dupa-amiaza. Lasati-va bebelusul sa doarma cat doreste, altfel veti avea probleme la hranire sau va adormi foarte greu data viitoare.
Daca bebelusul are si un al treilea somn seara, incercati sa eliminati acest somn din rutina sa in jurul varstei de 9 luni.
Cand copilul dumneavoastra are intre 10 luni si un an va renunta, mai mult ca sigur, la somnul de dimineata. In timpul acestei tranzitii este posibil ca perioada de somn sau culcare sa se deplaseze cu cel putin 30 de minute, tineti cont de acest lucru pentru a-i facilita adaptarea.
Dupa varsta de un an
Majoritatea copiilor continua sa doarma la amiaza timp de o ora sau doua pana la varsta de trei ani, dupa aceasta varsta perioada de somn tinde sa devina mai scurta.
Trebuie sa tineti cont de faptul ca fiecare copil este diferit, iar programul de somn poate varia.
Cum puteti crea cele mai bune conditii de somn pentru copilul dumneavoastra?
Faceti atmosfera de somn
Un mediu intunecat si linistit va poate ajuta copilul sa adoarma mai usor. Trageti draperiile si setati sonorul televizorului sau radioului in asa fel incat sa nu fie deranjant.
Puneti bebelusul in pat somnoros
Inainte de a-l pune la somn faceti o plimbare prin parc, faceti-i baie, masaj sau implicati-l in alte activitati placute pentru copil, dar obositoare si va dormi precum „un bebelus „.
Asigurati-va ca este în siguranta
Indepartati din jurul capului copilului pernele moi, jucariile mici, cordoane, sireturi, ambalaje sau pungi. Asezati-l intr-un loc din care nu poate sa cada.
Creati o rutina
Bebelusul dumneavoastra va beneficia la maximum de somnurile din timpul zilei dacă le ia la aceeasi ora in fiecare zi si pentru aproximativ aceeasi perioada de timp. Exceptiile ocazionale sunt inevitabile si nu va vor afecta copilul.
Nu intrati in panica!
Nu este intotdeauna simplu sa va ajutati copilul sa doarma suficient in timpul zilei. Nu va alarmati daca unele zile sunt mai provocatoare decat altele. Observati-va copilasul, invatati ce-i place si cum ii place, dezvoltati si adaptati impreuna cu el un ritual al somnului, ceea ce merge la unii copii nu merge la altii!
Nu evitati sa contactati medicul sau alte persoane avizate daca vi se pare ca ceva nu este in regula in programul de somn al copilului (treziri frecvente, plans ascutit, zgomote la respiratie, refuzul copilului, in mod repetat, de a adormi etc.)!
Nona Curalariu