ghid

Ce este blockchain si cum functioneaza blockchain

Daca doresti sa tranzactionezi criptomonede nu este necesar sa stii ce este un blockchain si mai ales cum functioneaza, e ca si cum daca conduci o masina ar trebui sa stii cum funtioneaza toate componentele acesteia. Peste 80% din populatie foloseste zilnic internetul fara sa stie ce se intampla in spatele acestuia. Dar daca totusi vrei sa te documentezi si sa stii mai multe despre cum functioneaza criptomonedele ai ajuns in locul potrivit. Despre cum functioneaza criptomonedele si mai multe detalii tehnice, te invitam sa parcurgi acest articol dedicat.

Despre blockchain

Un blockchain este un registru, o intreaga lista de inregistrari care se afla intr-o continua crestere, inregistrati numite blocuri. Aceste blocuri sunt legate si securizate intre ele cu ajutorul criptografiei. Criptografia la randul ei reprezinta o alta ramura din matematica care se ocupa cu securizarea informatiilor si restrictionarea accesului intr-un sistem informatic. In realizarea criptografiei sunt utilizate mai multe metode printre care si cele matematice dar si metode de criptare cuantica. Dar de aici deja intram in amanunte mult prea complicate pe care un om normal le intelege cu greu, de aici e treaba matematicienilor, informaticienilor si a fizicienilor.

Revenind la blockchain, este o metoda relativ noua si a devenit foarte cunoscuta de cand a fost folosita in lumea criptomonedelor. Datorita acestei tehnologii blockchain-ul nu se va opri doar la criptomonede, in curand vom auzi de el si in multe alte domenii. Deja sunt zvonuri si asteptari de cateva proiecte destul de marete si de succes din partea ICO care construiesc deja un business de tip blockchain. ICO sau Initial Coin Offering este un tip de crowdfunding ce folosește criptomonede pentru atragerea de capital inițial de către startup-uri insa despre ICO vom vorbi mai detaliat intr-un alt articol.

Cum este folosit blockchain-ul la producerea Bitcoin-ului?

Bitcoin poate fi interschimbat intre mai multe computere dintr-o retea peer-to-peer la nivel mondial. Cei care ati folosit BitTorrent cu siguranta veti intelege mult mai usor. Asa cum pe BitTorrent se pot face schimb de fisiere direct cu prietenii sau cu orice alte persoane din intreaga lume asa se poate si cu Bitcoin, diferenta fiind doar faptul ca nu putem face nicio copie a Bitcoin-ului.

Un Bitcoin este un sir de date care nu poate fi copiat deoarece sunt inregistrate intr-un registru public(mai multe conturi financiare) numit blockchain. Cand o tranzactie este inregistrata ea va ramane pe blockchain pentru totdeauna. Sunt stocate absolut toate tranzactiile cu bitcoin. E ca si un istoric in care raman toate trazactiile realizate vreodata si fiecare bitcoin are propia sa “identitate” din acest motiv nici nu poate fi copiat.

Avantajele acestui sistem sunt multumita arhitecturii, eliminand foarte multe riscuri de frauda sau de spargeri informatice deoarece datele nu sunt organizate la un nivel central. Practic datele nu se afla intr-un singur loc, ele sunt impartite, mai multe calculatoare sau masini de calcul detin cate o mica parte. Astfel, cine ar dori sa sparga acest sistem ar trebui sa sparga in parte fiecare calculator, lucru imposibil deoarece la nivel mondial sunt milioane.

Pentru a se valida tranzactiile se solicita “dovezi criptografice”, mai exact, calculatoarele trebuie sa rezolve puzzle-uri matematice pentru validare. Aceste puzzle-uri in cazul Bitcoin se numesc Hashcash, iar minarea Bitcoin, spre exemplu, se bazeaza pe identificarea acestei dovezi criptografice, dar mai multe despre minare am discutat in acest articol asa ca te invitam sa il parcurgi pentru a intelege mai bine cum functioneaza mineritul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta in Antalya – Ghid de calatorie 

Daca nu ai ajuns inca pe litoralul turcesc, vara aceasta este momentul ideal pentru o vacanta in Antalya. Aici vei gasi atat plaje linistite potrivite daca mergi cu cei mici,

Kusadasi, Turcia – Ghid de calarorie

Kusadasi este una dintre cele mai importante stațiuni din Turcia și atrage anual sute de mii de turiști! Stațiunea păstrează o atmosferă exotică, iar litoralul

AllEscort