ghid

Ce este Cardano? Cum functioneaza Cardano? Cardano pareri

Ce este Cardano?

In primul rand trebuie sa precizam un aspect foarte important si anume diferenta dintre Cardano si ADA, ce inseamna fiecare si care sunt rolurile lor. Desi multa lume nu face diferenta si se focuseaza doar asupra criptomonedei ADA, trebuie sa lamurim de la inceput ca sunt doua lucruri diferite.

Cardano si ADA – Cum functioneaza?

Cardano este o platforma de calcul pe care ruleaza blockchainul pentru criptomoneda ADA, iar ADA este criptomoneda propiu-zisa. Platforma Cardano a avut si inca are un scop foarte bun pentru care a fost creat si anume sa poata rula contracte inteligente, aplicatii de decentralizare, lanturi laterale, stocare de metadate si multe altele.

Despre ce este si cum functioneaza un „smart contract” puteti gasi mai multe detalii aici.

Iar pentru cei care doresc si mai multe date tehnice, platforma Cardano este o platforma de calcul distribuit.

Cardano si Calculul Distribuit

Ce inseamna calcul distribuit? Calculul distribuit se ocupa de sistemele distribuite. Aceste sisteme distribuite sunt implementate pe o retea de calculatoare in care atat componentele hardware cat si cele software comunica pentru a oferi cea mai buna coordonare a actiunilor doar prin transmiterea unor mesaje.

Ce este atat de special la acest sistem? Acest sistem nu se sincronizeaza cu ceasurile globale (ele au nevoie sa comunice intre ele prin mesaje fara sa se foloseasca de timpi exacti, nu depinde de ceasuri globale, fusuri orare, etc).  Un alt avantaj major al acestui sistem este ca in nefericitul caz in care o componenta dintr-un calculator cedeaza (software sau hardware) nu le afecteaza si pe celelalte sau mersul intregului sistem, deci nimeni nu depinde de nimeni. Astfel sistemul este foarte rezistent si greu, spre imposibil de oprit.

Cardano – Istorie

Input Output Hong Kong (sau prescurtarea IOHK), o mare firma dezvoltatoare de tehnologii blockchain a dat nastere si acestei platforme Cardano. Firma IOHK este condusa de catre  Charles Hoskinson. Pentru cine nu stie, Charles Hoskinson este cofondatorul Ethereum si Ethereum Clasic, deci este o persoana foarte importanta in istoria si in crearea spatiului cripto pe care multa lume activeaza.  Cardano a fost creata cu scopul de a rezolva problemele de infrastructura cu care se confruntau Bitcoin si Ethereum.

Cardano este separata in alte doua parti:

  • Cardano Settlement Layer (CSL) care se ocupa de tranzactii si se dedica cripotmonedelor.
  • Cardano Computation Layer (CCL) – se ocupa de rularea aplicatiilor blockchain si de dezvoltare.

Acum ca am explicat exact ce este si cum functioneaza platforma Cardano, sa vorbim putin si despre criptomoneda ADA.

Despre criptomoneda ADA

Dupa ce Bitcoin a avut un succes rasunator au aparut pe piata tot mai multe criptomonede, asa cum s-a intamplat si cu ADA.

ADA a avut si ea o crestere semnificativa, ajungand la o capitalizare de piata foarte importanta astfel clasandu-se in topul 10 al criptomonedelor pe plan mondial.

Avantaje ADA

Mariile avantaje pe care le are ADA sunt rapiditatea si siguranta tranzactiilor. Simplitatea este si ea foarte apreciata la ADA, oricine poate accesa platforma, chiar si cu cunostinte foarte mici in domeniu. Platforma este foarte intuitiva si simpla de folosit. Ca orice criptomoneda sau orice proiect si Cardano sau ADA au problemele lor.

Dezavantaje ADA

Singurul si cel mai mare dezavantaj ar fi durata de punere in practica a proiectelor create in cadrul retelei, insa cei de la Cardano au declarat ca aceste probleme se vor solutiona in timp.

ADA este mai nou disponibila pe aproape orice platforma de trading. Puteti sa cumparati si sa vindeti destul de usor pe cam toate platformele.

Care este cel mai bun exchange/platforma de trading?

Precum multe alte criptomonede, si ADA poate fi minata, in scopul de a se mari capitalul criptomonedei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta in Antalya – Ghid de calatorie 

Daca nu ai ajuns inca pe litoralul turcesc, vara aceasta este momentul ideal pentru o vacanta in Antalya. Aici vei gasi atat plaje linistite potrivite daca mergi cu cei mici,

Kusadasi, Turcia – Ghid de calarorie

Kusadasi este una dintre cele mai importante stațiuni din Turcia și atrage anual sute de mii de turiști! Stațiunea păstrează o atmosferă exotică, iar litoralul

AllEscort