ghid

Portofel electronic – Ce este si cum functioneaza! CRYPTO WALLET

Portofel electronic – Daca pana acum am vorbit despre cum sa minam criptomonede sau cum sa le tranzactionam, ar fi momentul sa stim si unde si cum le putem stoca pentru a nu le pierde. Am precizat de mai multe ori ca ne putem stoca criptomonedele intr-un portofel digital/electronic dar nu am intrat in detalii. In articolul de astazi veti afla ce este mai exact un portofel electronic, la ce ne este de ajutor, cum functioneaza, de cate tipuri sunt, avantajele fiecaruia si multe alte informatii intresante.

DIGITAL WALLET – Ce este un portofel electronic?

Un portofel electronic sau digital mai corect spus, este foarte asemanator cu un cont bancar clasic. Orice portofel digital este format in principal din 2 tipuri de chei.

  1. Prima cheie este cheia publica. Aceasta cheie joaca rolul de adresa a portofelului, adresa pe care o poate vedea oricine si o poate folosi doar pentru a trimite criptomonede.
  2. A doua cheie este cheia privata. Cheia privata are rol dublu, este atat o metoda de autentificare cat si o parola pentru a accesa criptomonedele din portofel.

Cand cineva va trimite criptomonede, tot ce se intampla este schimbarea propietarului de la expedietor la destinatar. Totate aceste tranzactii sunt confirmate prin inregistrari in blockchain, dar mai multe despre acest subiect am vorbit in articolul dedicat despre blockchain pe care-l gasiti aici.

Daca alegeti sa investiti in orice criptomoneda, trebuie sa va ganditi unde o stocati pe termen lung, in siguranta. Majoritatea portofelelor electronice nu va ofera si posibilitatea sa cumparati sau sa vindeti criptomonedele, ele sunt facute doar pentru stocare, foarte putine portofelele ce va permit sa faceti si tranzactii cu criptomonede.

Exista mai multe tipuri de portofele digitale, clasificate dupa diferite criterii. Daca ar fi sa ne uitam dupa tipul de accesare a protofelului acestea se impart in doua mari categorii.

Portofel Digital – Clasificare dupa tipul de accesare

HOT WALLET

Prima categorie ar fi cea de “hot wallet”. Un astfel de portofel are mereu acces la internet si implicit la blockchain. Sunt numite “hot” deoarece sunt active si usor de accesat in orice moment.

COLD WALLET

Cold Wallet – sunt portofelele offline. Aceste portofele joaca rolul de seif si sunt preferate pentru depozitarea unor cantitati mai mari de criptomonede pe un termen lung de timp. Aceste portofele sunt fizice si seamana foarte mult cu un stick usb normal, cu un display pe el. Pe langa securitatea foarte buna (unele au si detector de amprenta pentru deblocare) sunt si foarte rezistente. Securitatea este una foarte mare, este ferit de orice atac cibernetic si orice tip de virus.

Portofel Digital – Clasificare dupa modul de stocare

Daca le clasificam dupa modul in care depoziteaza cheia privata sunt 5 tipuri de portofele:

DESKTOP WALLET

Portofelele desktop se descarca si instaleaza pe un singur computer. Avantajul cel mare al unui astfel de portofel este faptul ca poate fi accesat doar de pe acest computer. Dezavantajul ar fi ca un astfel de portofel este vulnerabil la atacurile cibernetice si virusarilor.

MOBILE WALLET

Portofelel de pe telefoane – acest tip de portofel functioneaza doar pe un telefon. Are aceleasi avantaje si dezavantaje precum cel de pe desktop.

ONLINE WALLET

Portofelele online sunt portofelele ce funtioneaza pe un “cloud serivce” detinute de altcineva (parte terta). In acest caz cheile sunt stocate pe servere si se pot efectua tranzactii direct din portofel. Dezavantajul acestor portofele este riscul unui atac cibernetic dar avantajul ar fi ca putem face tranzactii direct.

HARDWARE WALLET

Portofelele hardware sunt aceleasi cu cele “cold wallet” despre care am vorbit mai sus. Sunt create cu scopul de depozitare a criptomonedelor pe un termen lung de timp. Un alt dezavantaj ar fi ca nu se poate accesa foarte rapid acest portofel.

PAPER WALLET

Portofelul pe hartie, da exista si portofele cripto pe hartie. Aceasta metoda consta in printrarea unui cod de tip QR care contine atat adresa publica cat si cheia privata. Aceasta metoda este mult mai clasica si “old school” dar are avantajele ei. Acest tip de portofel are cea mai buna securitate. Dezavantajul major al unui astfel de portofel este faptul ca acea foaie se poate pierde foarte usor.

Concluzie – Ce tip de portofel alegem?

Daca tinem cont de toate cele spuse mai sus cel mai bun portofel electronic ar fi cel “cold/hardware”, dupa cel “desktop”, daca dorim sa tinem cantitati mari de criptomonede pentru un termen lung de timp. Daca dorim sa trimitem si sa primim rapid cripotomoende atunci portofelele de pe mobil sunt cele mai bune. Speram ca dupa ce citit acest articol va puteti alege mai usor portofelul de care aveti nevoie in functie de scopul dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta in Antalya – Ghid de calatorie 

Daca nu ai ajuns inca pe litoralul turcesc, vara aceasta este momentul ideal pentru o vacanta in Antalya. Aici vei gasi atat plaje linistite potrivite daca mergi cu cei mici,

Kusadasi, Turcia – Ghid de calarorie

Kusadasi este una dintre cele mai importante stațiuni din Turcia și atrage anual sute de mii de turiști! Stațiunea păstrează o atmosferă exotică, iar litoralul

AllEscort