
Ce este Ripple?
Ripple sau XRP pe acronimul sau este una dintre cele mai mari criptomonede din lume. Ripple Labs este o companie de software pentru întreprinderi private care a creat Ripple Protocol, un protocol open-source care include registrul XRP și RippleNet, o suită de produse de soluții de plată destinate utilizării instituționale (bănci, instituții non-financiare și schimburi de monede digitale).
Cum functioneaza XRP?
Primul lucru de pe lista despre care vom vorbi este modul de functionare si generalitati ale XRP-ului. XRP sau mai bine zis Ripple functioneaza foarte asemanator ca un sistem de plata sau de schimb valutar. Fiind o retea mare de tranzactii este folosita preponderent de institutiile financiare. La baza, criptomoneda Ripple este creata pe un sistem asemanator cu Blockchain. Daca nu stiti cum functioneaza blockchainul puteti citi aici tot ce este de stiut despre acesta. Diferenta fata de toate celelalte criptomonede consta in faptul ca Ripple a fost conceput pentru a suporta tranzactii mult mai variate decat restul. Desi nu se bazeaza pe Blockchain, sistemul din spatele Ripple este foarte avansat si bine gandit. Se utilizeaza un algoritm de consens numit “Ripple protocol consensus algorithm” pentru a se putea face verificarea tuturor tranzactiilor. Prin aceasta metoda, intreaga retea XRP permite realizarea de plati mult mai rapid si si mai sigur.
Care este scopul XRP?
Prin intermediul platformei Ripple se pot efectua plati in orice moneda posibila iar scopul criptomonedei XRP este de intermediar catre criptomonede. Prin intermediul platformei Ripple bancile pot primi dar si trimite bani oricand si oriunde in lume in doar cateva secunde. Acest lucru a determinat si popularitatea Ripple, fiind o modalitate de plata foarte rapida si foarte sigura in acelasi timp. In medie to tranzactie prin acest sistem dureaza sub 4 secunde, un timp infim tinand cont ca pot fi tranzactionate orice sume in orice colt al lumii. Costul unei tranzacii este si el foarte mic in comparatie cu orice alta metoda.
Pe scurt si mai la obiect, Ripple a observat ca infrastructura globala de plati din acest moment nu satisface nevoile tuturor afacerilor si a consumatorilor. Astfel deblocand puterile tehnologiei blockchain si a tuturor activelor digitale ce poate imbunatati semnificativ viteza, costurile si siguranta cu care se realizeaza tranzactii la nivel global.
Are Ripple vreun dezavantaj?
Ca orice alta criptomoneda, exista atat avantaje cat si dezavantaje. Daca avantajul major a fost precizat mai sus si presupune o viteza si o securitatea ridicata in tranzactii oriunde in lume, dezavantajul major este pentru investitori. Compania mama care a creat aceasta criptomoneda si aceasta platforma a propus utilizarea acestora doar de banci, nefiind accesibila publicului larg precum alte criptomonede. Cu timpul aceasta criptomoneda a fost introdusa si pe mariile platforme de trading iar in prezent poate fi cumparata si vanduta de oricine. Atentia trebuie orientata pe acest fapt ca Ripple este conceput cu un alt scop, ceea ce poate fi un avantaj sau un dezavantaj pe termen lung. Viitorul Ripple arata destul de promitator tinand cont de metoda sa de funtionare, putand sa realizeze o adevarata revolutie bancara, ducand tranzactiile interbancare la alt nivel.
Ce nu stiati de Ripple
Pentru a folosi reteaua Ripple nu este necesar ca noi sau orice alta companie sa detina si criptomoneda XRP. Reteaua este data in folosinta, liber, pentru oricine, fara conditii.
Echipa Ripple urmeaza sa lanseze pe piata 55 de miliarde de criptomonede XRP. Acestea vor fi lansate pe piata in mod treptat si regulat pe parcursul a 55 de luni. S-a ales aceasta metoda pentru a evita efectul de inundare a pietei si scaderea brusca a pretului.
Ripple oferă trei produse principale: xCurrent, xRapid și xVia. Acestea sunt utilizate pentru procesarea plăților, sursă de lichiditate și metoda de trimitere a plăților.