ghid

Ce este Smart Contract si cum functioneaza? #CRYPTO

Desi am mai precizat acest termen de “smart contract” si in alte articole, nu am intrat in amanunte. Asadar, in articolul de astazi vom explica mai pe larg ce este si cum functioneaza smart contractul.

Contract clasic

In mod clasic un contract este o intelegere scrisa dintre doua parti, ce trebuie respectata conform termenilor precizati in acesta. Garantia ca se va respecta intelegerea este data de puterea legislativa. Daca una dintre parti nu respecta cele scrise in contract se va apela la puterea legii, dandu-se in judecata partea care nu-si respecta acordul.

Smart contract – Cum functioneaza si beneficiile sale

Un contract smart este foarte asemanator cu un contract clasic doar ca acesta se bazeaza pe un cod criptografic. Astfel de contracte au un avantaj destul de mare, clauzele precizate in contract sunt auto-executate si auto-aplicate pentru ambele parti. Aceste contracte permit de asemenea tranzactii cu credibilitate mare fara sa fie nevoie de parti terte pentru validarea lor.

Contractele smart au o siguranta foarte mare fata de cele clasice, riscurile sunt mult mai mici, totul intamplandu-se automat fara interventia unei persoane. Multumita acestui lucru si costurile sunt mult mai reduse pentru tranzactii. Tot mai multe criptomonede au aplicat acest tip de smart contract. Toate aceste tranzactii sunt publice si ireversibile.

Cand au aparut aceste contracte?

Acest tip de contract smart a aparut pentru prima data in anul 1993 si se numea “automat de vanzare digital”.  Creatorul, pe numele sau Nick Szabo, a fost un mare programator si criptograf.  Multumita acestui smart contract, Ethereum este oarecum peste Bitcoin deoarece Bitcoin este conditionat de o anumita moneda reala/ o anumita valuta.

Ethereum a fost creat de la inceput cu scopul sa poata crea contracte smart. Desi intial s-a propus crearea unui nou limbaj de scriptare pentru Bitcoin, aceasta propunere a fost refuzata de echipa. De aici s-a nascut si Ethereum, ca o alternativa la Bitcoin, unde dezvoltatorii de aplicatii pot creea propiile smart contracte. Astfel, Ethereum poate fi folosit la mult mai multe lucruri decat Bitcoin (care este doar un blockchain si o retea de plata).

Mai multe detalii despre ce este si cum functioneaza Bitcoin puteti citi aici, iar daca doriti sa aflati mai multe si despre Ethereum, puteti arunca un ochi peste acest articol.

Smart contract – Exemplu

Pentru a intelege mult mai bine cum functioneaza un smart contract vom exemplifica. Am folosit tot felul de termeni si definitii stintifice si precise pentru cei ce vor sa stie exact ce si cum, dar pentru intelesul tuturor vom explica clar si concis pe un exemplu. 

Sa presupunem ca abia ne-am deschis o afacere si dorim sa ne facem o sponsorizare la pagina de instagram, deci vom apela la o companie de marketing pentru a ne face publicitate. Pentru aceste servicii vom incheia un contract inteligent, in schimbul a 6 monede Bitcoin si cerem 6000 de urmaritori noi pe pagina de Instagram, in maxim 3 luni. Astfel, cand pagina va avea 3000 de urmaritori se vor trimite 3 monede Bitcoin iar cand se ating cei 6000 de urmaritori noi, vom achita si restul. Aceste proportii variaza in functie de cum este incheiat contractul de la bun inceput. Daca dupa cele 3 luni nu se ating cei 6000 de urmaritori atunci contractul expira si compania de marketing nu-si mai primeste banii. Totul se intampla automat, fara sa mai intervina un intermediar pentru siguranta si fara sa avem frica ca platim si nu mai primim banii.

Cam asa functioneaza un smart contract. Aceste tipuri de contracte sunt deja integrate in foarte multe aplicatii pe care le folosim zilnic pentru a rationaliza si automatiza activitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta in Antalya – Ghid de calatorie 

Daca nu ai ajuns inca pe litoralul turcesc, vara aceasta este momentul ideal pentru o vacanta in Antalya. Aici vei gasi atat plaje linistite potrivite daca mergi cu cei mici,

Kusadasi, Turcia – Ghid de calarorie

Kusadasi este una dintre cele mai importante stațiuni din Turcia și atrage anual sute de mii de turiști! Stațiunea păstrează o atmosferă exotică, iar litoralul

AllEscort