ghid

Ce este Uniswap(UNI)? Cum functioneaza Uniswap? Uniswap Pareri

Uniswap este un exchange descentralizat ce are la baza blockchain-ul Ethereum.

Cum functioneaza Uniswap?

Uniswap are la baza conceptul de token swapping. Acest concept inseamna in linii mari o conversie rapida a unei criptomonede in alta. In alta ordine de idei, exchange-urile de tip centralizat functioneaza dupa un order book dupa care utilizatorii asteapta oferte bune pentru a efectua anumite tranzactii. Prin sistemul Uniswap, algoritmii calculeaza automat valoarea unui token in functie de lichiditatea disponibila. Astfel, viteza de schimb intre tokenuri sa aiba loc intr-un timp foarte scurt, chiar instant.

Uniswap face parte din categoria criptomonedelor open-source. Protocolul de functionare al Uniswap cuprinde o serie de contracte inteligente (mai multe despre contracte inteligente puteti citi aici), ce ofera posibilitatea oricui sa tranzactioneze cu orice alta criptomoneda direct in blockchain-ului Ethereum. 

Cum se face schimbul de criptomonede?

Pentru realizarea unui schimb de criptomonede, Uniswap foloseste un mecanism automat de calcul pentru a stabili valoarea unui token in funtie de raportul dintre cererea si oferta de pe piata. Daca se intampina cazul in care un token nu este diponibil pe platforma, se va directiona automat printr-un token intermediar precum Tether.

Pentru a putea realiza un schimb este neaparat necesar ca criptomoneda respectiva sa fie detinuta si stocata intr-un portofel electronic, urmand ca acesta sa fie conectat la platforma, gratuit. Dupa ce se realizeaza toate conexiunile, puteti realiza orice schimb doriti. 

Avantaje Uniswap

Transferurile prin Uniswap nu sunt limitate, nu exista o limita de tranzactionare, de retragere sau de depozitare.
Viteza de tranzactionare este la fel si ea foarte mare, de multe ori aproape instanta. Platforma are un design foarte intuitiv si usor de folosit (chiar si incepatorii pot sa o foloseasca cu usurinta).
Uniswap este si descentralizata, astfel nu exista o autoritate centrala. 

Dezavantaje Uniswap

Cum prea bine stiti, nu exista nici o platforma minune care sa aiba doar avantaje, toate platformele si sistemele au si dezavantaje, iar Uniswap are un set de dezavantaje de asemenea. In primul rand, desi platofrma este foarte intuitiva si usor de folosit, tot sunt necesare cateva cunostinte tehnice despre portofele si tranzactii criptografice.
Efectul “slippage”, mai exact fluctuatia foarte rapida a preturilor care provoaca pierderi pana cand intreaga tranzactie este realizata. Desi uneori este aproape instanta, se poate intampla ca pretul sa fluctueze si astfel sa iesim in pierdere. Crearea de tokenuri false. Un alt dezavantaj mare este acela ca oricine poate crea tokenuri false pe Uniswap. Unele copii dupa criptomonede populare va pot induce in eroare si astfel va aduc o pierdere destul de mare financiar.

Minarea Uniswap

Cum sunt produse tokenurile uniswap? De fiecare data cand cineva adauga tokenuri ETH/ERC20 la un fond Uniswap, acesta primeste “pool tokens”.

Ce reprezinta pool tokens?

Pool tokens reprezinta cota unui utilizator din activele totale ale grupului și cota de taxă de tranzacționare a grupului de 0,3%. Acesti pool tokens se pot folosi oricum, se pot schimba, se pot muta sau se pot utiliza in alte dapps. Acestia sunt distrusi in momentul in care se recupereaza fondurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta in Antalya – Ghid de calatorie 

Daca nu ai ajuns inca pe litoralul turcesc, vara aceasta este momentul ideal pentru o vacanta in Antalya. Aici vei gasi atat plaje linistite potrivite daca mergi cu cei mici,

Kusadasi, Turcia – Ghid de calarorie

Kusadasi este una dintre cele mai importante stațiuni din Turcia și atrage anual sute de mii de turiști! Stațiunea păstrează o atmosferă exotică, iar litoralul

AllEscort