ghid

Ce pun romanii pe masa de Paste si ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa in noaptea de Inviere?

„Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, incat L‑a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.” – Ioan 3.16

Pastele este cea mai mare si solemna sarbatoare, deoarece comemoreaza evenimentul fundamental al crestinismului, invierea lui Iisus Hristos in a treia zi dupa ce a fost rastignit, daruind credinciosilor promisiunea vietii vesnice dupa moartea trupeasca.

Dupa drumul anevoios si lung al postului Pastelui, credinciosii care s-au privat de mancarurile cu carne, lactate si oua asteapta cu nerabdare masa imbelsugata din noaptea de Inviere.

Daca anul trecut a fost un an greu, am fost obligati de autoritati sa stam in case din cauza pandemiei de coronavirus, anul acesta autoritatile ne permit sa mergem la biserica, sa asistam la slujba, sa ne aducem in locuinte Lumina Sfanta si sa ne intalnim „neoficial” si in mod responsabil cu rudele apropiate si persoanele dragi noua, prilej in care putem sa impartim din mancarea pregatita asa cum, noi romanii, suntem obisnuiti sa facem.

In cele ce urmeaza va vom sari in ajutor cu idei de meniuri pe care le puteti face oferindu-va o lista cu cateva dintre mancarurile care se gasesc pe mesele romanilor in noaptea de Inviere, apoi va vom spune ce nu trebuie sa va lipseasca de pe masa si va vom explica si de ce.

Ce nu trebuie sa lipseasca de pe mesele romanilor de paste:

  1. Oua rosii
  2. Cozonaci
  3. Pasca
  4. Drob
  5. Friptura
  6. Ciorba
  7. Stufat de miel
  8. Sunca afumata si fiarta
  9. Colaci
  10. Salata orientala sau salata de boeuf
  11. Sarmale sau ardei umpluti
  12. Cozonac din carne
  13. Cordon bleu
  14. Paine de casa – reteta aici
  15. Melcisori – reteta aici
  • Ouale rosii nu au voie să lipseasca. Se spune ca Maica Domnului a asezat un cos cu oua langa crucea pe care era rastignit Iisus si acestea au fost inrosite de sangele care curgea din ranile Mantuitorului. In trecut, ouale se vopseau doar rosii.
  • Pasca si vinul, prima este o coptura traditionala a Pastelui, pasca trebuie dusa la biserica pentru a fi sfintita, se spune ca ar avea puterea de a alunga bolile si necazurile, vinul, spune biserica, semnifica sangele Domnului Iisus si ne aminteste de jertfa Lui.
  • Mielul este simbolul Mantuitorului care a fost sacrificat pentru a salva omenirea.

”Ca un miel spre junghiere s-a adus și ca o oaie fara de glas inaintea celor ce o tund, asa nu Si-a deschis gura Sa” – Isaia 53.7

Indiferent de forma in care este preparat mielul trebuie sa fie nelipsit de pe masa de Paste.

  • Lumina sfanta sau focul haric este considerata de a fi o minune care se intampla in fiecare an la Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim in Sambata Mare, de asemenea este considerata cea mai veche minune anuala atestata a lumii crestine. 

Nona Curalariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta in Antalya – Ghid de calatorie 

Daca nu ai ajuns inca pe litoralul turcesc, vara aceasta este momentul ideal pentru o vacanta in Antalya. Aici vei gasi atat plaje linistite potrivite daca mergi cu cei mici,

Kusadasi, Turcia – Ghid de calarorie

Kusadasi este una dintre cele mai importante stațiuni din Turcia și atrage anual sute de mii de turiști! Stațiunea păstrează o atmosferă exotică, iar litoralul

AllEscort