Marocul este o destinație foarte căutată în ultima vreme. Poate visezi și tu de mult timp să îi descoperi tradițiile uimitoare, aromele necunoscute, frumusețea sălbatică, cultura berberă conservată de secole! Dar, poate, ți se pare o destinație unde se ajunge mai greu sau nu știi exact care ar fi locurile sale cel mai interesante de explorat pentru o experiență autentică.

Astăzi îți voi prezenta un loc mai puțin cunoscut, dar care trebuie neapărat inclus pe lista locurilor de vizitat în Maroc. Chefchaouen este un oraș situat în munții Rif din nord-vestul Marocului. Un fel de Santorini al Marocului, având clădirile pictate în albastru, care simbolizează cerul și raiul, el păstrează intactă identitatea culturală marocană.

Scurt istoric al orașului

Chefchaouen a fost întemeiat de Moulay Ali ibn Rashid al-Alami în anul 1471 pentru a apăra zona împotriva invaziilor portugheze.

Orașul a crescut și s-a dezvoltat cu refugiați evrei și mauri care au fugit din Spania în timpul Reconquistei spaniole. Reconquista sau Recucerirea a fost procesul prin care regatele creștine din nordul Hispaniei, Spania și Portugalia de astăzi, au recucerit peninsula Iberică de la musulmani. 

Fondatorul orașului și succesorii săi au fost lideri religioși musulmani care au influențat profund dezvoltarea culturală și religioasă a Chefchaouenului.

Tradiția de a vopsi clădirile în albastru a fost introdusă, se crede, de refugiații evrei în anii 1930. Se spune că albastrul simbolizează cerul și raiul, amintind locuitorilor de spiritualitate și liniște.

Cum ajungi in Chefchaouen

Așa cum spuneam mai sus, poate ți se pare Marocul o destinație unde se ajunge greu sau poate ai văzut pachete turistice oferite de diverse agenții de turism la prețuri exorbitante. Află că Maroc este o țară foarte accesibilă la preț, moneda oficială fiind dirhamul marocan, dar sunt acceptați și dolari. Poți verifica paritatea aici.

De asemenea, nu este o țară unde se ajunge chiar atât de greu. Vei găsi legături foarte bune de pe Aeroportul Milano Bergamo și Barcelona.

Cele mai apropiate aeroporturi de Chefchaouen sunt Aeroportul Internațional Tangier Ibn Battouta (TNG) și Aeroportul Internațional Fez-Saïs (FEZ).

De exemplu, prețul zborului din Aeroportul Internațional București Otopeni spre Aeroportul Internațional Tangier cu escală în Barcelona pornește de la 76 de euro. Zborul București Otopeni-Barcelona este operat de Wizz Air și durează aproximativ 3 ore și jumătate, iar zborul Barcelona - Tangier este operat de către Air Arabia Maroc, durata zborului fiind de 1 oră și 55 de minute. Găsești combinația de zboruri aici.

Dacă dorești să aterizezi pe Aeroportul Internațional Fez-Saïs (FEZ), găsești zbor cu escală pe Milano Bergamo pornind de la 56 de euro! Găsești combinația de zboruri aici. Nu mai pare chiar atât de greu de ajuns aici, nu-i așa? Visul tău de a vizita Marocul e mai accesibil decât credeai!

Condiții de călătorie Maroc

Cetăţenii români pot călători în Regatul Maroc fără viză de intrare, perioada maximă de şedere admisă fiind de 90 zile. Valabilitatea pașaportului (pașaport simplu electronicpașaport temporar) trebuie să fie de cel puțin 3 luni de la data intrării pe teritoriul acestui stat.

Asigurați-vă că, la intrarea în Regatul Maroc, autoritățile vamale marocane v-au aplicat în pașaport ștampila de intrare, însoțită de numărul primei intrări (un cod compus din cifre și litere, trecut în pașaport de către polițistul de frontieră). În caz contrar, veți întâmpina dificultăți la ieșirea din Regatul Maroc. Găsești toate informațiile importante despre condițiile de călătorie în Maroc, aici.

Cum ajungi de la aeroport în Chefchaouen

Aeroportul Internațional Tangier Ibn Battouta este situat la aproximativ 115 kilometri nord-vest de Chefchaouen. Există 5 plecări/zi din Tangier spre Chefchaouen. Plecările sunt la orele 07:45, 09:00, 12:15 15:15 și 20:15, durata călătoriei fiind de 2 ore și 45 de minute. Prețul biletului este de 10 euro. Găsești bilete care se pot cumpăra și online aici.

Aeroportul Internațional Fez-Saïs se află la aproximativ 200 kilometri sud-est de Chefchaouen. Există 4 plecări/ zi din Fes spre Chefchaouen. Orele de plecare sunt 08:00, 11:00, 12:45, 16:30. Durata călătoriei variază între 4 ore și 10 minute și 4 ore și 45 de minute, în funcție de autocarul ales și opririle sale. Găsești bilet de cumpărat online aici.

Unde te cazezi în Chefchaouen

Motive pentru care să vizitezi Chefchaouen

Clădirile albastre din Chefchaouen reprezintă primul motiv pentru care merită să vizitezi acest oraș. Orașul pare desprins dintr-un basm, iar contrastul dintre albastrul intens și vegetația verde din jur creează un peisaj unic.

Pasionat de fotografie? În fiecare colț al orașului vei putea imortaliza un moment unic, de o frumusețe în stare brută. Vânzătorul de artizanat, care pictează toată ziua, pasiunea sa ilustrându-i-se pe chip, femeia cu hijab care pregătește uleiul de argan, berberul și cămila sa, copiii alergând veseli desculț, casele pline de personalitate...toate te așteaptă să le dai un sens, să le faci povestea văzută.

Dacă îți plac locurile liniștite, Chefchaouen este o oază de calm și pace. Spre deosebire de alte orașe mai aglomerate din Maroc, Chefchaouen oferă o atmosferă relaxantă, lucrurile urmându-și ritmul lor firesc, perfectă pentru cei care doresc să scape de agitația vieții cotidiene.

Mie îmi plac drumețiile. Ție? Pentru iubitorii de natură, e important de menționat că acest oraș invită la drumeții și explorarea naturii, fiind localizat în Munții Rif.

Vei iubi și Parcul Național Talassemtane, care este situat în apropiere de Chefchaouen. Nu rata Cascadele Akchour, care sunt principala sa atracție!

TOP 5 Obiective Turistice Chefchaouen

Medina (Orașul vechi)

Medina este un labirint de străzi înguste, multe dintre ele pietruite, care se împletesc și se desfășoară în mod imprevizibil. Este ușor să te pierzi în aceste alei, dar acest lucru face parte din farmecul locului. Influențele andaluze sunt evidente în designul medinei, cu ferestre arcuite, uși ornamentate și curți interioare răcoroase.

Vrei să te întorci cu un suvenir exotic, care să îți amintească de super călătoria ta? Aici vei găsi cu siguranță! Medina este împânzită de souk-uri, unde poți cumpăra produse tradiționale marocane, cum ar fi textile, covoare, ceramică, și bijuterii. Aceste piețe sunt o parte integrantă a vieții locale și oferă o experiență autentică de cumpărături.

Piața Uta el-Hammam

Această piață centrală este inima Medinei! Localnicii și turiștii se adună pentru a socializa, a bea ceai de mentă și a se bucura de viață. Piața este înconjurată de cafenele, restaurante și mici magazine care vând produse artizanale. Este un spațiu plin de viață, unde poți observa viața de zi cu zi a localnicilor.

Kasbah

Kasbah-ul din Chefchaouen este situat chiar lângă Piața Uta el-Hammam și este una dintre atracțiile principale ale orașului. Kasbah-ul a fost construit în secolul al XV-lea de către Moulay Ali Ben Moussa Ben Rachid Al-Alami, fondatorul orașului Chefchaouen, ca parte a sistemului defensiv pentru a proteja orașul împotriva invaziilor portugheze și spaniole.

Inițial, Kasbah-ul a fost folosit ca o fortăreață militară și ca reședință pentru conducătorii locali. De asemenea, servea ca punct de apărare și supraveghere, datorită poziției sale strategice în centrul orașului. Kasbah-ul este construit din cărămizi și pământ, având ziduri groase și turnuri de apărare. Arhitectura sa reflectă stilul marocan tradițional, având și influențe andaluze.

Muzeul Kasbahului

Muzeul este deschis de miercuri până duminică între orele 10:00 AM - 6:00 PM. Luni și marți muzeul este închis. Prețul biletului este 60 de dihrami marocani, care reprezintă aproximativ 27 de lei. Nu există opțiunea să îți cumperi bilet în avans, dar nu se așteaptă mult la coadă.

Recent renovat, muzeul se concentrează pe istoria zonei, din perioadele preistorice până în secolul al XIX-lea, dar și pe arta și etnografia locală. Expozițiile sunt prezentate bine, însă doar în limbile franceză, spaniolă și arabă. Principala sa atracție este Grădina Andaluză, foarte bine întreținută. Merită menționată și priveliștea panoramică din vârful muzeului, de unde vei putea vedea întregul oraș albastru!

Alte atracții importante sunt Mozaicul lui Venus de la Volubilis și statuile, precum și hărțile uriașe. Prima hartă urmărește rutele comerciale, de la comerțul fenician cu metale până la dezvoltarea comerțului din secolul al XXI-lea; a doua este o superbă hartă a lumii cunoscute, realizată în Tanger, în anul 1154.

Moscheea Spaniolă

Moscheea este situată pe un deal în apropierea orașului Chefchaouen, fiind un loc faimos de unde poți să vezi apusul soarelui. Ea a fost construită în anii 1920, în timpul ocupației spaniole din Maroc. Pentru a ajunge la Moscheea Spaniolă, va trebui să faci o drumeție de aproximativ 20-30 de minute din medina orașului, pe un traseu moderat. Drumul până la moschee este bine marcat și îți va oferi o priveliște superbă asupra orașului și a Munților Rif.

Deși nu este o moschee activă și interiorul nu este deschis vizitelor, Moscheea Spaniolă rămâne un simbol al influenței spaniole din regiune și un monument al istoriei Chefchaouenului.

TOP Activități Chefchaouen

TOP 3 locuri de vizitat în împrejurimi

Ras El Maa

Ras El Maa se traduce capul apei din arabă și este locul unde apa curată și rece a unui izvor din munții Rif binecuvântează pe toți cei care vizitează acest loc. Apa este folosită de localnici pentru diverse activități zilnice, cum ar fi spălatul hainelor și răcorirea în zilele calde de vară.

La Ras El Maa, apa formează o mică cascadă, care contribuie la atmosfera liniștită a locului.

Parcul Național Talassemtane

Dacă ești iubitor de natură, nu trebuie să ratezi acest loc! Parcul este situat în Munții Rif, oferind o geografie variată, de la vârfuri abrupte și stânci impresionante până la văi adânci și păduri dense. Paleta de peisaje diverse pe care o oferă, fac din Talassemtane un rai pentru iubitorii de natură și aventură.

Una dintre atracțiile principale ale parcului este Canionul Oued Laou, un loc de unde pornesc cele mai frumoase drumeții, care îți vor permite să observi flora și fauna locală. Emblema parcului este cedrul marocan (Cedrus atlantica).Aceste păduri de cedru oferă un habitat pentru diverse specii de animale și păsări. Aici vei putea observa maimuța barbary (Macaca sylvanus), una dintre puținele specii de maimuțe din nordul Africii, precum și numeroase specii de vulturi și șoimi.

Un alt lucru interesant este faptul că parcul este locuit de comunități berbere. Aceste comunități berbere au o legătură strânsă cu pământul și mențin tradiții și stiluri de viață care au rămas neschimbate de-a lungul secolelor. Aici este locul ideal pentru a învăța despre cultura locală, vizitând satele și interacționând cu locuitorii.

Cascada Akhchour și Podul lui Dumnezeu

Cascada Akchour este, de fapt, un ansamblu de cascade de diferite dimensiuni, dar atracția principală este Grand Cascade D'Akchour, care cade de la o înălțime semnificativă într-un bazin de apă limpede și răcoroasă. Apa cristalină și peisajul verde din jur fac din această locație un loc de neuitat pentru vizitatori.

Pe lângă cascade, zona Akchour este cunoscută și pentru un pod natural de mari dimensiuni, care a fost denumit sugestiv Podul lui Dumnezeu (Pont de Dieu).

Cascadele și Podul lui Dumnezeu se află la o distanță de aproximativ 30 de kilometri față de Chefchaouen. Îți recomand să îți rezervi o excursie de o zi cu transport și ghid inclus, aici.

Bunătăți pe care să le savurezi aici

Gastronomia locală reflectă influențele culturale diverse ale regiunii, de la tradițiile berbere și arabe la influențele andaluze.

În Chefchaouen, poți încerca o variantă unică de tagine cu măsline, lămâi murate sau chiar cu prune și migdale, pe care nu poți să o încerci în nicio altă zonă a Marocului.

Pastilla este un fel de plăcintă dulce-sărată, umplută cu carne de pui sau de porumbel, migdale, condimente și acoperită cu un strat crocant de foi de plăcintă filo. Este apoi presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Vei găsi unele varietăți locale și reinterpretări ale acestei rețete în restaurantele din Chefchaouen.

Msemen sunt clătite tradiționale marocane, realizate dintr-un aluat stratificat, servite adesea la micul dejun sau ca gustare. Pot fi savurate cu miere, unt sau gem. Deși nu recomand neapărat să încerci street food în Maroc din considerente de igienă, vei găsi foarte mulți vânzători pe străzile din Chefchaouen, care le prepară după o rețetă originală.

Dacă dorești să te întorci acasă cu noi rețete ca să îți surprinzi prietenii și familia, poți să îți rezervi o experiență de gătit aici.

TOP Restaurante