Cracovia Obiective Turistice | Cracovia este al doilea oraș ca marime din Polonia si cel mai atractiv pentru turiști. Este un oraș cu o istorie bogata si foarte multe atracții turistice, iar o escapada de 3-4 zile in acest oraș este recomandata tuturor iubitorilor de vacante si City Break-uri.
Cum ajungi in Cracovia
Cea mai usoara modalitate de a ajunge in Cracovia este cu masina. Din Cluj pana in Cracovia sunt in jur de 660 km si se parcurg in aproximativ 8 ore.
Pe drum vei trece prin Ungaria si Slovacia, asa ca fii atent sa platești vinieta pentru tarile respective. Pentru 10 zile vei plati in ambele tari aproximativ 10-11 euro.
- Vinieta Ungaria - o poți cumpara direct de pe aplicatia TPARK, 10 zile, 55 RON
- Vinieta Slovacia - https://eznamka.sk/en/ 10 zile, 10 Euro
- Vinieta Polonia - nu exista taxe pe drumurile naționale, doar pe autostrazi, si se plateste direct pe autostrada, la ghișee. In cazul unui drum pana la Auschwitz, se va trece pe autostrada A4, iar o trecere costa 12 zloți (~12 lei)
Pana ajungi la Cracovia, pe drum poti opri pentru o vizita scurta si o pauza de masa in Kosice. Kosice este al doilea oras ca marime din Slovacia, un oras cu un centru pietonal atractiv.
Unde te cazezi - Cazare Cracovia
Cea mai simpla varianta de cautare a cazarilor reprezintă Booking.com sau Airbnb. Daca mergi cu masina, fii atent ca locația hotelului sau apartamentului sa aiba parcare. In centru, exista atat parcari private, cat si parcare publica, pe strada. O zi de parcare poate ajunge la aproximativ 60 -70 zloți.
In functie de buget, recomand o cazare in zona centrala, pentru a nu mai fi nevoiți sa apelați la masina sau alte mijloace de transport in comun. Obiectivele turistice din centrul Cracoviei sunt destul de apropiate, si pot fi parcurse la pas.
Activitati si obiective turistice in Cracovia - Ce sa vezi in Cracovia
Noi am plecat cu un program deja bine stabilit, pe zile. Recomandarea mea este sa va gandiți dinainte ce vreți sa vizitați, ca sa puteți rezerva din timp biletele online. Astfel, veți avea asigurata intrarea la obiectivele turistice dorite, fara sa mai fie nevoie sa asteptați la cozi. Tineti cont de faptul ca in zilele de luni, majoritatea muzeelor si obiectivelor turistice pot fi inchise.
Ziua 0
- sosirea la Cracovia, cazare si plimbare lejera prin centrul orasului, in recunoastere, si pentru a lua pulsul orasului
- Piata centrala a orasului este foarte cocheta si plina de turisti. Atractiile principale sunt reprezentate de biserica Sf. Maria si sala drapelurilor (The Cloth Hall).
Bazilica Sf. Maria – este o biserica construita in secolul al XIII-lea in stil gotic si are o inaltime de 80m. Este renumita datorita celor doua turnuri de inaltime si structura diferita. La fiecare ora, un trompetist canta din turnul cel mare imnul Hejnal mariacki, de cate 4 ori, de la fiecare fereastra a turnului.
Sala drapelurilor (The Cloth Hall sau Sukiennice in poloneza) – este punctul central al pietei, o cladire cu o arhitectura impresionanta, ce a fost in trecut centru important al comertului international. In prezent, scopul cladirii este unul turistic: la parter vizitatorii pot gasi multe buticuri cu suveniruri, iar la etaj si la subteran se gasesc diferite muzee (Muzeul Sukiennice, sau Underground Museum).
- Piata centrala este de asemenea plina de restaurante si diferite localuri interesante. Preturile nu difera mult de cele din Romania, astfel ca o masa in oras in Cracovia costa la fel de mult ca in Cluj-Napoca. Recomand sa treceti pe la Hard Rock Café sau cafeneaua Camelot, acestea fiind unele dintre cele mai renumite localuri din oras.
Ziua 1
- Am inceput ziua cu un Walking tour prin oras. Recomand aceste tururi cu ghid prin orase, reprezinta o ocazie perfecta pentru a cunoaste si recunoaște toate obiectivele orasului. Turul a durat 2 ore, iar informatiile primite de la ghid au fost interesante si utile.
- Dupa tur, o scurta pauza de masa, iar apoi in vizita, la alegere, intre castelul Wawel sau fabrica lui Schindler, in funcție de interesele fiecaruia. Noi, fiind mai interesați de istoria celui de al doilea razboi mondial, am preferat sa vizitam fabrica lui Schindler. Biletele le-am cumparat online, din timp, si au costat in jur de 8 euro biletul. Exista posibilitatea atat a unui tur cu ghid al fabricii, cat si fara. Noi, in urma recenziilor citite pe internet, am preferat sa facem turul fara ghid.
- Am ales sa mergem pe jos din centru spre fabrica lui Schindler, astfel ca am avut ocazia sa trecem prin cartierul evreiesc Kazimierz. Aici au locuit evreii pana in momentul in care au fost trimisi in ghetou, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. De altfel, in acest cartier a fost filmat si filmul Lista lui Schindler. In prezent, cartierul este plin de restaurante si pub-uri, recomand plimbarea lejera pe strazile acestui cartier si vizitarea diferitelor obiective turistice.
- Fabrica lui Schindler a devenit celebra in urma filmului Lista lui Schindler, regizat de Steven Spielberg in 1993. In prezent, fabrica a fost transformata in muzeu, fiind dedicat perioadei in care Cracovia a fost sub ocupatie nazista.
- Dupa fabrica, am vizitat rapid si Rynek Underground Museum, profitand de programul prelungit pe care acest muzeu il avea (deschis pana la 8 seara). Muzeul este situat in subteranul pietei centrale, si prezinta situri arheologice ale Cracoviei medievale descoperite recent.
Ziua 2
- Dupa vizitarea fabricii lui Schindler, am decis ca ziua următoare sa o dedicam vizitarii lagarului de la Auschwitz. Intrarea este gratuita, dar turul cu ghid se plateste. Recomandarea este sa va rezervati din timp un tur ghidat in limba dorita, ghidul va reusi sa cuprinda în 3 ore toate informatiile importante despre Auschwitz.
- Distanta dintre Cracovia si Auschwitz este de aproximativ 70 km, si este nevoie de plata taxei de autostrada, daca mergeti cu masina personala. Alta varianta ar fi sa plecati cu un tur ghidat din Cracovia, cu autocarul, si astfel scapati de stresul masinii.
Ziua 3
- Ziua a fost dedicata vizitarii minei de sare de la Wieliczka. Fiindca in perioada in care am fost noi se intunca destul de repede (la ora 16), am decis sa profitam de prima parte a zilei pe lumina pentru a ne plimba prin centrul Cracoviei. Am vizitat biserica St. Mary, am luat la pas magazinele din centru si am cumparat suveniruri si cadouri. Biletul de intrare in biserica a fost 10 zloti
- De la ora 15 aveam biletul pentru intrarea in mina. Acesta a fost cumparat online, cu 100 zloti. Turul dureaza 2 ore si e cu ghid. Dar atentie, se merge foarte mult pe jos prin mina, asa ca recomand sa aveti pantofi comozi.
- Distanta dintre Cracovia si mina este de 20 km, si se poate merge cu masina personala. Mai platiti acolo parcarea, in jur de 20 zloti.
- Mina de sare de la Wieliczka este una dintre cele mai vechi saline din lume, construita in secolul al XIII-lea. Este o o mina impresionanta, cu noua niveluri si galerii ce se intind pe aproximativ 300 km. Turistii au ocazia sa viziteze primele 3 niveluri.
Ziua 4
- Intoarcerea acasa
Acesta reprezinta o idee de program pe zile pentru vizitarea Cracoviei în 72 de ore.
Daca exista disponibilitate, recomandam, de altfel, si urcarea spre Varsovia, capitala Poloniei. Intre Cracovia si Varsovia este o distanta de 300 km, si se parcurg in 3 ore si jumatate, pe autostrada.
De unde cumperi biletele la obiective
Recomandam sa le achizitionati de pe site-urile oficiale ale fiecarui obiectiv, unde e posibil, pentru ca acolo le gasiti cel mai ieftin.
Ar mai fi varianta de a le cumpara de la intermediari, cum ar fi getyourguide, unde aveti avantajul sa vi se poata rambursa banii, daca anulati cu pana la 24 ore inainte.
- Auschwitz: https://visit.auschwitz.org/. Aici nu se plateste intrarea, dar trebuie sa va rezervati loc. Daca doriti tur cu ghid, acesta se plateste.
- Mina de sare Wieliczka: https://www.wieliczka-saltmine.com/
- Schindler's Factory: https://www.getyourguide.com/.../krakow-schindler-s.../ sau https://www.getyourguide.com/.../oskar-schindler-s.../, daca doriti tur cu ghid.
La celelalte obiective, cum ar fi Biserica Sf. Maria sau Rynek Underground Museum, noi am luat direct de la fata locului. De mentionat ca la biserica se putea plati doar cu cash (in jur de 10 zloti biletul)
Comentarii