Concediu la mare | Beneficiile unei vacante la mare

ghidultauonline

 “Odata ce marea te-a prins in mrejele sale, te mentine in reteaua ei de miracole pentru totdeauna. ” –  Jacques Yves Cousteau

Cu totii am auzit ca aerul de mare este bun pentru sanatate. Se pare ca vacanta la mare si petrecerea timpului pe plaja vin la pachet cu cateva beneficii clare asupra starii de sanatate.

In cele ce urmeaza voi argumenta de ce este bine sa mergeti in concediu la mare :

Faceti un bine sanatatii psihice

Tindem sa asociem vizualizarea marii si sunetul valurilor cu sentimente de calm si relaxare. Este drept, aerul proaspat si sarat care vine dinspre larg combinat cu sunetul ritmic al valurilor, precum si sentimentul de a privi spre un orizont nelimitat au mult de-a face cu o stare de spirit imbunatatita.

 Toate simturile noastre sunt stimulate atunci cand mergem de-a lungul unei plaje, mai ales daca este suficient de cald pentru a merge cu talpile goale pe nisipul racorit de valuri.

Faceti activitate fizica intr-un mod placut

Daca va place sa va balaciti ori sa innotati, aveti marea la dispozitie, puteti incinge un meci de volei in apa, imbinand miscarea cu distractia.

Mersul este unul dintre cele mai accesibile moduri de a te mentine in forma.  Deci, o plimbare de seara, pe faleza ori pe plaja va face minuni, nici nu veti realiza ca ati trecut dintr-o statiune in alta.

Puteti sa va tratati de unele probleme respiratorii

 Cu mult inainte ca medicina moderna sa aiba tratament pentru bolile respiratorii, „luarea aerului de mare” a fost o adevarata reteta data de medici oamenilor care se plangeau de probleme respiratorii. 

Intr-un interviu acordat Ziarului de Iași, Prof. dr. Vasile Costinescu, Clinica ORL „Nicolae Costinescu“ din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon“ Iaşi spunea urmatoarele: „Marea, prin aerosoli, asigura o tonifiere a cailor respiratorii superioare si la copii, si la adulti, ca sa nu mai amintim ca aerosolii stimuleaza imunitatea. Nici un aparat, oricat de perfectionat ar fi, nu reuseste sa produca aerosoli atat de binefacatori, precum marea. Cura cu aerosoli la mare este cu atat mai binevenita, cu cat tot anul caile aeriene superioare sunt bombardate de poluare.”

Puteti sa va imbunatatiti circulatia sanguina si sistemul imunitar

 Este posibil sa nu fiti suficient de curajos pentru a face o baie in mare in luna ianuarie, dar exista dovezi din ce in ce mai mari ca acesta are numeroase beneficii pentru sanatate.  Socul termic creste respiratia si ritmul cardiac si, in timp, va poate ajuta sa va stimulati sistemul imunitar.  De asemenea, va imbunatateste circulatia si va ofera un nivel ridicat de endorfine.

Cu toate acestea, un avertisment, scufundarea brusca in apa rece poate fi riscanta daca aveti probleme cu inima. Consultati mai intai medicul si tineti cont de recomandarile sale!

Un loc in care puteti medita si va puteti asculta gandurile

Daca sunteti o persoana mai putin activa ori vreti ca in acest concediu sa stati si iar sa stati, puteti sa va asezati sub umbreluta de plaja si sa va relaxati savurandu-va bautura preferata.

Nu aveti de urcat un munte sau de parcurs un traseu anevoios, asa ca aveti timp sa va ascultati gandurile, sa va odihniti ori sa meditati.

Nona Curalariu

Lasă un comentariu

ro_RORomanian