ghid

Contract de munca | Ce trebuie sa stii despre perioada si fisa postului inainte sa semnezi

Contract de munca – Perioada – Fisa postului

Gasirea unui loc de munca si semnarea contractului individual reprezinta un motiv de bucurie și un moment important din viata ta. In schimb, atunci cand esti pus in situatia de a semna un contract individual de munca, este necesar sa fii atent la cateva aspecte foarte importante.

Contractul de munca acopera drepturile si obligatiile tale, in calitate de angajat, dar si pe cele ale angajatorului. Ce este important sa stii este faptul ca contractul de munca reprezinta un document ce iti poate aduce multe avantaje, dar si responsabilitati.

Contractele individuale de munca se pot imparti in mai multe categorii, in functie de:

  • durata contractului de munca, care poate fi pe o perioada nedeterminata, ce nu prevedere o data de incheiere a contractului, sau pe perioada determinata, ceea ce inseamna ca trebuie mentionata data de incetare a contractului de munca;
  • programul contractului de munca, care poate cu norma intreaga, si anume 8 ore / zi, sau part – time, cu o durata de munca cuprinsa intre 2 si 4 ore pe zi.

Angajatorul poate implementa, prin intermediul contractului de munca, si o perioada de proba, care nu poate fi mai mare de 90 de zile pentru functiile de executie și mai mare de 120 de zile pentru functiile de conducere.

Mai jos, iti prezentam cateva aspecte de care este important sa ti cont inainte de a semna contractul de munca:

1. Citeste contractul individual de munca inainte de a il semna

Contractul individual de munca este un document incheiat in forma scrisa, pe baza unor clauze discutate anterior. Trebuie sa stii ca ai dreptul de a cere un exemplar inainte si de a iti lua timpul necesar pentru a il studia.

Concentreaza-ti toata atentia pe:

  • data inceperii activitatii;
  • durata contractului de munca, si anume daca acesta este incheiat pe perioada deterinata sau pe perioada nedeterminata;
  • locul de desfasurare a activitatii;
  • salariul, care trebuie sa fie suma minima bruta la nivel national pentru un program cu norma intreaga.

2. Fisa postului

Orice contract individual de munca are anexata si fisa postului. Daca nu o regasesti, o poti cere. Este important sa citesti cu atentie toate informatiile din fisa postului, iar atunci cand ai neclaritati, sa intrebi.

Fisa postului este un document ce iti prezinta atributiile pe care le vei avea de indeplinit pe parcursul desfasurarii activitatii și sarcinile zilnice.

Aceasta mai poate mentiona si echipa din cadrul careia vei face parte, persoanele fata de care te vei raporta, programul in care iti vei desfasura activitatea. Studiind cu atentie aceasta fisa, vei fi pregatit pentru a iti incepe activitatea, deoarece vei stii foarte bine tot ceea ce ai de facut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta in Antalya – Ghid de calatorie 

Daca nu ai ajuns inca pe litoralul turcesc, vara aceasta este momentul ideal pentru o vacanta in Antalya. Aici vei gasi atat plaje linistite potrivite daca mergi cu cei mici,

Kusadasi, Turcia – Ghid de calarorie

Kusadasi este una dintre cele mai importante stațiuni din Turcia și atrage anual sute de mii de turiști! Stațiunea păstrează o atmosferă exotică, iar litoralul

AllEscort