ghid

Staking Crypto – Ce este Proof-of-Stake si Proof-of Work?

Proof-of-Work

Tehnologia Proof-of-Work este folosita in lumea crypto in special pentru minare si validarea tranzactiilor. Aceasta este un mecanism/algoritm descentralizat ce foloseste un fel de puzzle matematic pentru a nu-i lasa pe cei ce folosesc network-ul sa creeze daune retelei. Pe scurt, pentru fiecare tranzactie este nevoie de o anumita putere computationala ca aceasta sa fie validata.

Algoritmul din spatele tehnologiei decide cat de greu este acel puzzle fiindca daca dureaza prea mult sa fie rezolvat asta inseamna ca tranzactiile sunt oprite, iar daca este prea usor, inseamna ca reteaua este vulnerabila.

HASH” se numeste raspunsul dat de calculator pentru fiecare puzzle.

Complexitatea puzzle-ului depinde de mai multi factori: de numarul de utilizatori, de putearea curenta, etc. In ceea ce priveste BTC, cand un puzzle este rezolvat atunci se creeaza un nou block.

Datorita PoW, tranzactiile criptomonedelor pot fi efectuate „peer-to-peer” fara a folosi parti terte.

Avantajul Proof-of-Work

  • Tot ceea ce conteaza pentru a valida tranzactii sau a forma un nou block este puterea computationala. Asadar, indiferent cat de multi BTC aveti in wallet, acestia nu va vor folosi ca sa minati mai multi sau mai repede.

Dezavantajul tehnologiei PoW

  • Daca o persoana sau un grup de persoane controleaza 51% din puterea computationala a BTC, atunci ei pot sa opreasca tranzactiile si au control absolut asupra retelei. Insa acest lucru este aproape imposibil, caci 51% necesita o putere aproape infinita.
  • Un alt dezavantaj este cel de factura ecologica. In ultimul timp s-au infiintat „fabrici” de minat crypto care consuma o cantitate imensa de curent electric ceea ce pe termen lung aduce doar dezavantaje.

Staking Crypto – Proof-of-Stake

Proof-of-Stake a fost creata ulterior ca o alternativa fiindca PoW necesita o cantitate imensa de energie electrica.

Aceasta tehnologie este opusa celei de dinainte. Daca pentru PoW conta doar puterea computationala cand vine vorba de minat, pentru PoS conteaza doar cati bani sunt in Wallet. Pe scurt, viteza de minare e direct proportionala cu cati bani aveti in Wallet si nu conteaza cate „fabrici” de minat aveti, aceasta tehnica se numeste si Staking Crypto.

Desi BTC ruleaza exclusiv pe PoW, din ce in ce mai multe monede(„altcoins”) adopta aceasta tehnologie.

Daca PoW cerea rezolvarea unei probleme pentru a valida o tranzactie, PoS multiplica fiecare tranzactie si o distribuie in mai multe blocuri pentru a fi analizata si validata.

Dezavantaj Proof-of-Stake

  • Chiar daca PoS rezolva problema energiei electrice, aceasta tehnologie are si ea dezavantajul ei. Acela este faptul ca „deciziile” sunt luate de cei bogati. Cei ce au multe criptomonede in Wallet vor mina la o viteza mult mai mare fata dedecat unul care nu are o avere in cryptomonede.

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta in Antalya – Ghid de calatorie 

Daca nu ai ajuns inca pe litoralul turcesc, vara aceasta este momentul ideal pentru o vacanta in Antalya. Aici vei gasi atat plaje linistite potrivite daca mergi cu cei mici,

Kusadasi, Turcia – Ghid de calarorie

Kusadasi este una dintre cele mai importante stațiuni din Turcia și atrage anual sute de mii de turiști! Stațiunea păstrează o atmosferă exotică, iar litoralul

AllEscort