Pentru că Italia este un muzeu în aer liber, de fiecare dată când ajungem în această țară încercăm să explorăm cât mai mult posibil din teritoriul ei. Astfel, chiar dacă planul inițial, atunci când am plecat de acasă, a fost să vizităm doar Milano... în cele din urmă, ne-am întors acasă cu 4 orașe vizitate: Milano, Bergamo, Verona și Veneția.
Unde aterizezi
Noi am ales să aterizăm pe Aeroportul Internațional Orio al Serio (Milano Bergamo BGY), aflat la 4 km de orașul Bergamo, iar cea mai simplă și ieftină metodă de a ajunge în aceasta zonă este cu avionul. Exista zboruri directe low-cost din Romania, în cazul nostru Wizz Air, din cele mai mari orașe din Romania.
În situația în care nu beneficiezi de un buget foarte mare alocat acestei călătorii, este recomandat să urmărești ofertele pe site-uri precum Kiwi.ro sau eSky.ro , întrucât tarifele pentru bilete pot fi extrem mici, pornind de la 10 euro/pers., în funcție de perioadă și promoții. Așadar, pentru dus-întors/2 persoane (cu check-in automat), am achiziționat biletele la prețul de 60 euro.
Ziua 1 - din Bergamo în Milano
Pentru a face transferul între Aeroportul Orio al Serio și Stazione Cetrale din Milano am ales un autocar shuttle bus pentru care biletele sunt 12 euro/pers. Stația de autobuz se află chiar în fața terminalului ”Sosiri”, iar durata călătoriei este de aproximati 1 oră pentru distanța de 49 km.
Ce vizităm în Milano
- Piazza del Duomo - cea mai rapidă cale de a ajunge în centrul orașului este metroul, iar prețul unui bilet pentru liniile de metrou M1-M3 este de 2,20 euro si este valabil 90 de minute odată ce a fost validat.
- Duomo di Milano - a cincea cea mai mare biserică romano-catolică din Europa și una dintre cele mai impresionante catedrale gotice din lume. Punctul culminat în vizitarea acestui obiectiv este urcarea pe acoperișul Domului care se poate face pe scări sau cu liftul. Noi am ales varianta scărilor, iar biletul de tip ”Duomo Terrazze Museo - Stairs” ne-a costat 16 euro/pers. Pentru achiziționare online a biletelor, poți accesa site-ul de GetYourGuide.
- Galleria Vittorio Emmanuelle II - este situată chiar lângă Dom, reprezentând unul dintre cele mai luxoase centre comerciale din Europa, găzduind unele dintre cele mai cunoscute branduri de modă din lume: Gucci, Armani, Prada și multe altele.
- În căutarea unui loc liniștit pentru a lua masa, am străbătut la pas străduțele mai puțin tranzitate de turiști din Milano și am ajuns în Piazza Mercanti - o zonă cu un puternic aer medieval, întrucât aceasta a fost centrul comercial și guvernamental al orașului în Evul Mediu.
- Castelul Sforza - acesta are un aspect de fortăreață și a fost construit in secolul al XIV -lea. Pentru castelul construit de familia Sforza, ca reședința regală, au lucrat arhitecți, sculptori și pictori celebri, printre care și Leonardo da Vinci. Din păcat noi nu am apucat să vizităm acest castel, întrucât am ajuns după închiderea sa. Însă, ne-am plimbat prin curtea interioară, care are acces liber.
Pentru a ajuge înapoi în Bergamo am optat pentru varianta trenului cu plecare din Stazione Cetrale din Milano. Această călătorie de 50 de minute ne-a costat 6 euro/pers.
Cazare în Bergamo
Având în vedere că ni s-au părut destul de scumpe cazările în Milano, am ales să rezervăm prin Bookig apartamentul Colleoni 20 în Bergamo timp de 3 nopți cu mic dejun inclus pentru care am plătit suma de 283 euro/2 pers.
Ziua 2 - din Bergamo în Verona și Veneția
A doua zi din călătoria noastră nu a început deloc lent, iar imediat după ce am luat micul dejun, la ora 07:30 ne-am pus în mișcare către Gara din Bergamo. Cazarea noastră a fost fix în centrul orașului vechi, Città Alta, astfel că, la prima oră a dimineții, în drum spre gară, am avut ocazia să ne plimbăm pe străduțele goale ale orașului. Desigur că puteți opta și pentru autobuzul 1 din Città Alta până la Gară, însă noi recomandăm mersul pe jos pentru a te bucura de răsăritul de soare și aerul curat.
I. Bergamo-Verona
Verona este orasul cunoscut în întreaga lume datorită celebrei opere scrise de William Shakespeare "Romeo și Julieta". Locația a reușit să ne cucerească prin atmosfera prietenoasă, prin arta culinară, precum și prin modul în care reușește să îmbine anticul cu modernul.
Pentru a ajunge în Verona am schimbat 2 trenuri: primul a fost Bergamo-Treviglio, prețul unui bilet fiind de 3,10 euro/pers, iar cel de-al doilea tren a fost din Treviglio-Verona Porta Nuova pentru care am plăit 10,15 euro/pers. Mare atenție însă, intrucât legătura între cele 2 trenuri se face în maxim 10 minute.
Odată ajunși în Gara Verona Porta Nuova am luat orașul la pas.
Ce vizităm în Verona
- Arena di Verona - un amfiteatru roman construit în secolul 1 d.Hr., fiind, totodată, și unul dintre cele mai mari amfiteatre din Italia, putând fi vizitat în timpul zilei pentru 10 euro/pers. Dacă, însă, îți dorești să ai parte de o experiență de neuitat, bucurându-te de un concert de operă live în interiorul arenei, poți rezerva bilete aici.
- Castelul San Pietro - în drum spre castel poți face o plimbare pe malul râului Adige, care îți va oferi câteva momente de liniște și intimitate, departe de aglomerația din centrul Veronei. De-a lungul timpului castelul a avut diferite funcții, printre care și cea de închisoare. Din păcate acesta nu poate fi vizitat în interior, însă priveliștea panoramică, pe care o oferă este impresionantă.
- Casa di Giulietta - cel mai faimos obiectiv turistic din Verona, care însă nu a fost și pe gustul nostru, din cauza fluxului infernal de turiști și a cozilor interminabile. Accesul pentru curtea în care este amplasată celebra statuie a Julietei este gratuit. În interiorul clădirii se află și un muzeu, pentru care accesul se face contra sumei de 10 euro/pers., însă având în vedere programul aglomerat, nu am considerat oportun statul la cozi.
Întrucât se apropia ora prânzului, am pornit în căutarea unui restaurant local. Din nou am preferat să mergem pe străduțele mai putin tranzitate de turiști pentru a ne bucura de aerul romantic al acestui oras.
Mare atenție, la ora prânzului este foarte aglomerat și în fața fiecărui local se formează cozi kilometrice. Prețul unei mese la Pizza&Cafe ne-a ajuns la 34,30 euro/2 pers, fiind de departe cea mai bună lasagna, pe care am mâncat-o în viața aceasta.
După ce am mâncat, cu bateriile reîncarcate și pentru că orașul devenise arhiplin, cu cozi uriașe, spiritul aventurier ne-a chemat către Veneția, mai ales că se afla la doar o oră și 15 minute de noi.
II. Verona-Veneția
Veneția, considerată unul dintre cele mai romantice orașe din lume, se află de fapt pe 117 insule mici care sunt conectate printr-o serie de poduri și separate printr-o rețea de canale.
Pentru a ajunge în Veneția am luat trenul cu 10 euro/pers. din Gara Verona Porta Nuova către Venezia S. Lucia. Pentru noi Veneția a fost o surpriză, care ne-a furat inima instant. Trebuie să recunosc că nu ne așteptam să fie prea wow, pur și simplu credeam că este doar un oraș overrated, însă nu este deloc așa și sperăm că vom reuși să ne întoarcem curând, pentru a o vizita așa cum se cuvine.
Întrucât am ajuns când deja se înserase, ne-am plimbat doar pe străduțe și am savurat fiecare moment.
Ei bine, în ceea ce privește întoarcerea la cazarea din Bergamo a fost mai costisitoare financiar, având în vedere orele întarziate la care am achiziționat biletele. Astfel, am fost nevoiți să schimbăm 2 trenuri: primul a fost Venezia S. Lucia - Verona Porta Nuova, prețul unui bilet fiind de 10,00 euro/pers, iar cel de-al doilea tren a fost pe ruta Verona Porta Nuova - Bergamo pentru care am plăit 29,00 euro/pers.
Am ajuns în Gara Bergamo la ora 23:50, de unde am luat autobuzul 1 către cazare, prețul unui bilet pentru autobuz fiind de 1,70 euro/pers, acestea putând fi achiziționate fie de la automatele din stație, fie direct din autobuz.
Ziua 3 - Bergamo
Orașul Bergamo este compus din vechea cetate cu străduțe înguste pavate cu piatră, cu uși din lemn, cu monumete istorice din piatră, cunoscută sub numele de Città Alta (Orașul de Sus), și expansiunea sa modernă denumită Città Bassa (Orașul de Jos). Vei fi surprins să descoperi că accesul pentru multe obiectivele turitice din Orașul de Sus este gratuit.
Ce vizităm în Bergamo
- Piazza Vecchia - reprezinta nucleul din Città Alta, fiind inima puterii politice timp de secole. Este o piaţă mică, fiind înconjurată de cele mai importante obiective turistice.
- Basilica Santa Maria Maggiore - Basilica a fost fondată în anul 1137 pe locul altei Biserici, care la rândul său a fost ridicată pe un fost templu roman.
- Rocca - o fortăreaă care datează încă din secolul al XIV-lea, este unul dintre cele mai bune puncte panoramie pentru o priveliște asupra orașului.
Nu trebuie ratate nici localurile și cafenelele, vă lăsam recomandările noastre: La Marianna sau Cavour 1880, care nu au nevoie de descriere, ci doar atașăm pozele. De asemenea, nu ai cum să treci prin Bergamo și să nu încerci celebra ”polenta”.
Pentru inspirație în călătoriile viitoare sau pentru răspunsuri la orice întrebare vă invităm și pe pagina de instagram @travelandbooks7.
Comentarii