ghid

Cum facem diferenta intre bullying si tachinarile nevinovate intre copii?

Bullying este un alt termen pe care il auzim tot mai des din toate partile. Pentru cei mai multi este un termen negativ, un fenomen nedorit despre care se vorbeste tot mai mult in relatia cu scoala, mai ales. Dar stim cu adevarat ce este bullying-ul?

Ce este bullying-ul ?

In cuvinte cat mai simple, vorbim de bullying atunci cand o persoana sau un grup se comporta intentionat si in mod repetat agresiv fata de cineva sau de asa maniera incat sa faca pe cineva sa se simta infricosat, jenat sau umilit.

In cuvintele psihologilor,  bullyingul reprezinta actiuni sau amenintari repetate, initiate de catre una sau mai multe persoane, care au sau sunt percepute a avea mai multa putere sau statut decat tinta lor, pentru a provoca frica, suferinta sau rau.

Bullyingul poate fi  de mai multe feluri : fizic, verbal, social, emotional sau chiar cyber-bullying.

  • Bullyingul fizic include actiuni precum: lovirea, impingerea, impiedicarea, furtul bunurilor si agresiunea sexuala.
  • Bullying-ul verbal se manifesta sub forma de tachinari, porecle cu conotatie negativa, comentarii sexuale inadecvate, comentarii cu privire la aspectul fizic, batjocura.
  • Bullyingul social inseamna raspandirea de zvonuri sau excluderea cuiva dintr-un grup.
  • Cyber-bullyingul este o combinatie intre bullyingul social si verbal, manifestat in mediul digital prin intermediul retelelor de socializare.

Cand vorbim de bullying si cand de tachinare nevinovata intre copii?

Bullyingul este interpretat deseori de parinti sau de profesori ca o forma de a glumi intre copii. Sa ne gandim insa ca porecle precum „ochelarist”, „grasule”, „tuciuriu” sau chiar si porecle vulgare care sunt foarte populare in randul tinerilor de azi, il afecteaza emotional pe copilul vizat, iar aceste traume emotionale pot avea repercusiuni  in viata de adult. Tocmai faptul ca persoana tinta este deranjata si nu amuzata ne indica existenta unei forme de bullying si nu doar o simpla tachinare.

O situatie de bullying se recunoaste dupa urmatoarele conditii:

  • actiunea este nedorita si agresiva
  • se repeta in timp
  • exista un dezechilibru de putere intre victima si agresor,  victima se simte neputincioasa in fata agresorului.

Urmatoarele situatii sunt exemple ce nu pot fi considerate forme de bullying:

  • un copil nu este invitat la petrecerea aniversara a altui copil
  • loviri accidentale intre copii – bullyingul apare cand violenta este intentionata si repetata.
  • glumele despre alti copii  atunci cand copiii vizati nu se simt deranjati de acest lucru si chiar participa la aceste glume.

 
Ce putem face ca parinti ?

Atunci cand observam sau banuim un comportament de bullying, este important sa discutam deschis cu copilul, fie ca este victima, agresor, sau spectator. La fel de important este sa avem o astfel de discutie si doar ca metoda preventiva, pentru a familiariza copilul cu fenomenul si a preveni aparitia unor situatii de bullying. In calitate de adulti trebuie sa ne informam corect pentru a putea indruma copilul catre un comportament adecvat.

Rolul nostru este sa ii ajutam pe cei mici sa inteleaga ca bullyingul este un fenomen raspandit, ca nu este normal sa fie facuti sa se simta inferiori, lipsiti de merite sau de calitati si ca nici ei, la randul lor, nu au dreptul de a ii face pe alti copii sa se simta astfel. Nu degeaba avem zicala : ”Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face !”. Cred ca cea mai buna metoda este de a le aminti constant copiilor ca oricand se pot afla in aceeasi situatie si trebuie accentuat felul in care ei s-ar simti in situatia respectiva. Numai prin empatie se poate renunta la comportamentele negative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta in Antalya – Ghid de calatorie 

Daca nu ai ajuns inca pe litoralul turcesc, vara aceasta este momentul ideal pentru o vacanta in Antalya. Aici vei gasi atat plaje linistite potrivite daca mergi cu cei mici,

Kusadasi, Turcia – Ghid de calarorie

Kusadasi este una dintre cele mai importante stațiuni din Turcia și atrage anual sute de mii de turiști! Stațiunea păstrează o atmosferă exotică, iar litoralul

AllEscort