ghid

Cum functioneaza criptomonedele? Despre Tranzactii, blockchain si minerit!

Pentru a intelege cum functioneaza criptomonedele, vom prezenta procesul celei mai populare monede, si anume Bitcoin, avand un ciclu de trei etape: tranzactia, blockchain-ul si „mineritul„.

Tranzactie

Luam exemplul in care persoana X trimite bani catre persoana Y dintr-un portofel digital care detine criptomoneda. Spre deosebire de monedele conventionale(EURO, LEI, …), plata nu este manipulata sau procesata de o banca centrala sau vreo institutie formala, iar transferul se face direct de la persoana la persoana. In acest fel, tranzactiile sunt mult mai rapide si mai ieftine decat transferurile de monede conventionale. Dar cum se intampla acest transfer direct? Aici intervine termenul de blockchain!

Blockchain

Blockchain-ul este tehnologia care permite criptomonedei sa functioneaza in mod descentralizat. Blockchain este un registru PUBLIC, in care sunt inregistrate detaliile fiecarei tranzactii avand anumite caracteristici specifice. Chiar si numele de blockchain semnifica faptul ca sunt „blocks” – blocuri de informatii legate intr-un lant „chain”. Acest fapt este important pentru securitatea criptomonedelor, informatiile inregistrate intr-un bloc depind de informatiile din blocul anterior si asa mai departe. In felul acesta, nu se poate schimba informatiile dintr-un singur bloc fara a schimba intregul lant de blocuri, ceea ce face ca hacking-ul sa fie imposibil.

Cand persoana X trimite bani persoanei Y, aceasta tranzactie este inregistrata intr-un bloc cu anumite caracteristici(expeditor, destinatar, suma si timestamp). O alta caracteristica importanta este o dovada criptografica, adica o problema matematica complexa care necesita o rezolvare serioasa a calculatorului, care verifica daca tranzactia s-a intamplat si determina locul blocului in lant. Din momentul in care este confirmata, tranzactia devine parte a unei inregistrari a tranzactiilor istorice gazduite pe blockchain. Totusi, blockchain-ul nu se regaseste intr-un loc specific.

Dupa cum spuneam, blockchain-ul este descentralizat sau mai bine spus, detinut pe mai multe servere/calculatoare din intreaga lume. Toate aceste versiuni de blockchain sunt actualizate simultan, modificand una trebuiesc modificate toate, iar formarea de blocuri noi in lant se intampla datorita calculelor matematice complexe si capacitatile tehnice ale tuturor participantilor in sistem. Acesta este „mineritul”.

Minarea sau „mineritul”

Aminteam de dovada criptografica, fiind o problema matematica care trebuie rezolvata pentru a verifica ca tranzactia s-a intamplat. „Mineritul” este responsabil pentru identificarea acestei dovezi criptografice.

„Mineritul” este, de asemenea, termenul folosit pentru procesul de producere a codurilor criptografice care unesc fiecare bloc in lant. „Minerii” sunt, practic, oameni din intreaga lume care detin calculatoare puternice pentru a rezolva probleme matematice complexe, care sunt cheia procesului de verificare a tranzactiilor. Ei avand nevoie de o performanta ridicata pentru a produce numarul corect de 64 de cifre sau cum mai este numit el, „hash”, care este specific blocului dat in lant. Asa sunt criptomonedele afisate, sub forma acelui cod „hash”, fiind unic si putand fi folosit doar o data. Sansele de descifrare fiind foarte mici, aproximativ una la 14 trilioane in cazul Bitcoin. Avand in vedere ca acest proces este extrem de dificil, securitatea blockchain-ului este asigurata.

De mentionat faptul ca „mineritul” este open-source, astfel incat oricine poate confirma o tranzactie. Este important, totusi, ca si minerii obtin ceva din aceasta operatiune. Primul miner care rezolva problema si gaseste acest „hash” potrivit, adauga un bloc in registrul lor de tranzactii. Aceasta operatiune este numita „proof-of-work system”. Dupa adaugarea unui bloc in registru, minerului i se acorda o recompensa, care variaza in functie de criptomoneda.

Acesta este singurul mod prin care se creeaza noi monede Bitcoin, insa noile blocuri si monede bitcoin nu pot fi create la infinit. Numarul de monede creste cu o anumita rata iar numarul maxim de monede Bitcoin este de 21 milioane. Aceasta limitare a fost stabilita de creatorul retelei inca de la inceput.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta Mallorca – Ghid de calatorie!

Vacanta in Mallorca Vacanta in Mallorca poate fi descrisa printr-un singur cuvant: paradis. Golfurile turcoaz, plajele cu nisip alb si vremea buna in cea mai

AllEscort