ghid

Cum ne influenteaza muzica | 10 beneficii ale muzicii

Cum ne influenteaza muzica | 10 beneficii ale muzicii

Muzica si beneficiile ei

„Vraja muzicii izbuteste adesea sa faca din rau bine, iar raului sa ii provoace bine.” –William Shakespeare

Nu este interesant cum o melodie specifica iti aminteste de ceva special, te face fericit, calm ori plin de energie?

Oamenii se nasc cu abilitatea de a face diferenta intre muzica sau zgomot. Creierul nostru are cai separate de a percepe diferite parti ale muzicii, inclusiv tonalitatea, melodia, ritmul și tempoul. Muzica alerta poate creste ritmul cardiac, ritmul respiratiei, precum si tensiunea arteriala, pe cand o melodie lenta poate inversa efectele.

Desi sunt necesare mai multe cercetari care sa confirme potentialele beneficii ale muzicii pentru sanatate, unele studii sugereaza ca ascultarea muzicii poate avea urmatoarele efecte pozitive asupra sanatatii:

  • Poate imbunatati starea de spirit – studiile arata ca muzica ne da o stare generala de bine, tine sub control emotiile, ne face fericiti si relaxati in viata de zi cu zi.
  • Reduce  stresul –  muzica relaxanta (lenta si fara versuri), dupa cum s-a demonstrat,  poate reduce nivelul de stres, atat in cazul oamenilor sanatosi, cat si in cazul persoanelor care urmeaza sa fie supuse unor proceduri medicale invazive (operatii chirurgicale, interventii stomatologice, colonoscopii etc.).
  • Reduce anxietatea – in studiile efectuate pe persoanele bolnave de cancer, cei care au ascultat muzica si au avut parte de ingrijirea standard au devenit mai putin anxiosi fata de cei care au beneficiat doar de ingrijirea standard.
  • Imbunatateste exercitiile fizice – cercetarile demonstreaza ca muzica poate imbunatati activitatea sportiva aeroba, stimula pozitiv creierul si duce la cresterea performantelor sportive.
  • Imbunatateste memoria – conform studiilor, elementele repetitive ale ritmului si melodiei ajuta creierul sa formeze conexiuni care sporesc memoria. Un studiu ce a avut ca subiecti supravietuitorii accidentelor vasculare cerebrale, demonstreaza cum muzica a avut efecte pozitive in ceea ce priveste vorbirea, starea de confuzie, atentia si concentrarea.
  • Amelioreaza durerea – cercetarile efectuate pe pacientii aflati in recuperare dupa diverse interventii chirurgicale sugereaza ca cei care au ascultat muzica inainte, in timpul și dupa operatie au suferit mai putina durere si au avut parte de mai multa satisfactie generala fata de ceilalti.
  • Ofera confort – Muzicoterapia a fost, de asemenea, utilizata pentru a spori comunicarea, gestionarea si exprimarea sentimentelor precum frica, singuratatea si furia la pacientii care au o boala grava si care se afla in ingrijirea paliativa.
  • Imbunatateste cunoasterea – muzica poate ajuta, de asemenea, persoanele cu alzheimer si contribuie la mentinerea unor abilitati mentale.
  • Ajuta copiii cu tulburare de spectru autist – copiii cu tulburare de spectru autist care au beneficiat de terapie muzicala si-au imbunatatit atentia si abilitatile de comunicare devenind mai sociabili.
  • Calmează bebelusii – cantecele de leagan pot avea impact pozitiv asupra semnelor vitale in cazul bebelusilor nascuti prematur, imbunatatesc comportamentele de hranire si tiparele de supt. Muzica pentru bebelusi, de asemenea, duce la cresterea perioadelor de liniste si somn.

Muzica este un atribut fundamental al speciei umane. Practic toate culturile, de la cea mai primitiva, la cea mai avansata, fac muzica.

De-a lungul vietii in ton sau nu, noi oamenii cantam si fredonam; in ritm sau nu, batem din palme si ne leganam; in pas sau nu, dansam si sarim.

Platon spunea ca: „Muzica este o lege morala. Ea da universului suflet, gandului aripi, imaginatiei avant, tristetii farmec, tuturor veselie si viata. Ea inalta pe om spre tot ce este bun si frumos.

Nona Curalariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta in Antalya – Ghid de calatorie 

Daca nu ai ajuns inca pe litoralul turcesc, vara aceasta este momentul ideal pentru o vacanta in Antalya. Aici vei gasi atat plaje linistite potrivite daca mergi cu cei mici,

Kusadasi, Turcia – Ghid de calarorie

Kusadasi este una dintre cele mai importante stațiuni din Turcia și atrage anual sute de mii de turiști! Stațiunea păstrează o atmosferă exotică, iar litoralul

AllEscort