
Ciorba a ajuns pe masa romanilor datorita Imperiului Otoman. Bucatarii trupelor militare otomane preparau cele mai bune ciorbe de berbecuti. In turceste aceasta mancare poarta numele de çorba.
Fie ca esti flamand, fie ca nu ai pofta de mancare sau ca esti racit, un castron de ciorba este binevenit intotdeauna. Asadar, va invit sa gatim impreuna o ciorba de gaina!
Ingrediente necesare:
- Carne de gaina
- 2 morcovi
- ¼ telina
- 2 radacini de patrunjel
- 2 cepe
- 1 ardei gras rosu
- Bulion
- Taietei
- 1 legatura de stevie
- Bors
Mod de preparare:
1. Spalam, taiem pe portii si punem carnea de gaina la fiert cu o lingurita de sare. Aceasta se fierbe pana cand aproape de desprinde de pe os. Personal, folosind gaina crescuta la curte, a carei carne fierbe mai greu, am fiert-o cu o zi inainte, din zeama obtinuta, avand foarte multa grasime, am facut, atat ciorba, cat si pilaf.
2. Curatam si spalam legumele.
3. Dam prin razatoare radacinoasele si taiem cuburi ardeiul. Puteti taia cuburi si radacinoasele, cum preferati.
4. Taiem ceapa marunt si o punem intr-o oala mai inalta, in care am incins putin ulei, si o untim pana capata culoarea aurie, cand aceasta are culoarea galbena turnam putina apa pentru a evita arderea ei, va recomand sa aveti o cana cu apa langa aragaz.
5. Punem in oala legumele pregatite la pasul 3: morcovii, telina, radacinile de patrunjel si ardeiul gras, le calim alaturi de ceapa pana cand se inmoaie.

6. Adaugam zeama si carnea de gaina si completam cu apa pana avem o oala de 4-5 litri aproape plina.
7. Lasam sa fiarba aproximativ 10-20 de minute la foc mic.
8. Spalam, taiem grosier stevia si o punem in mancare.
9. Punem in ciorba taieteii si ii fierbem conform timpului indicat pe ambalajul acestora.
10. Dupa ce au fiert si taieteii, adaugam o lingura mare de bulion si aproximativ 250 de ml de bors, cantitatea de bors pe care o punem va fi in functie de cat de acru este borsul sau de cum ne place noua sa fie ciorba.
11. Gustam daca mai trebuie sare sau bors, mai lasam sa fiarba aproximativ 10 minute la foc mic si apoi stingem focul.
Pofta buna!
Nona Curalariu