ghid

Cum tranzactionam folosind indicatorul Fibonacci? Analiza Crypto

Continuam seria indicatorilor crypto cu un articol pentru indicatorul Fibonacci. Acest indicator este foarte folosit de toate categoriile de traderi, fie ei incepatori, fie ei profesionisti, sirul lui Fibonacci este foarte util si practic in analiza graficelor.

Mai mult ca sigur toti ati auzit de sirul lui Fibonacci inca din liceu, asa sta treaba si acum, totul se bazeaza si pleaca de la acel sir invatat in liceu. Dar hai sa trecem la subiect si sa explicam cum sta treaba cu sirul lui Fibonacci in analiza crypto.

Despre sirul lui Fibonacci

In primul rand, cel mai bine ar fi sa incepem cu o mica parte din acest sir: 0 1 1 2 3 5 8 ……..
Fiecare numar din sirul lui Fibonacci se formeaza adunand celelalte doua numere precedente. Deci numarul 3 se formeaza adunand numarul 1 si numarul 2. In cazul dat, 5+8=13, deci 13 este urmatorul termen. In acest mod continua secventa la nesfarsit.

Cum a aparut acest sir si de ce este atat de cunoscut?

Sirul lui Fibonacci a fost prezentat prima data de un matematician italian, acum cateva sute de ani.  Acest italian era cunoscut sub numele de Leonardo Bonacci, Leonardo de Pisa sau Leonardo Bigollo Pisano, dar a ajuns sa fie cunoscut sub numele de Fibonacci.

De ce a ajuns sa fie atat de cunoscut?

Un prim motiv a fost ca aceste numere din sirul lui Fibonacci se gasesc peste tot in jurul nostru, oriunde privim aceste numere, sunt si fac parte din viata noastra. Cel mai concludent exemplu ar fi faptul ca florile au numarul de petale mereu egal cu un numar din sirul lui Fibonacci:

  • Crinul si iris-ul au cate 3 petale
  • Trandafirul are 5 petale
  • Margaretele 13 si multe alte flori care au 34, 55 sau chiar 89 de petale. Asemanator cu acest caz sunt foarte multe altele, pretutindeni.

Cum ne ajuta sirul lui Fibonacci in trading?

Odata stabilite aceste detalii si curiozitati despre sirul lui Fibonacci, este timpul sa vedem cum ne ajuta acest sir.
Sirul lui Fibonacci ne ofera niste “praguri” calculate cu ajutorul a 2 valori. Aceste valori se calculeaza in urmatorul mod:

  • Prima valoare sau primul sir de valori este calculat impartind al 2-lea termen la primul termen. Deci in cazul in care avem secventa de sir ce cuprinde numerele 89, 144, 233, in urma calculului obtindem valorile: 1.618 si 1.618 (impartind 144 la 89 si 233 la 144)
  • A 2-a valoare sau al doilea sir se calculeaza exact invers, se imparte primul numar la al doilea. Astfel, daca vorbim despre aceeasi secventa de sir obtinem in urma calculului valorile: 0.618 si 0.618. (impartind 89 la 144 si 144 la 233).

Se observa ca apare o valoare comuna 0.618 sau 61.8%.  

In acest mod se pot imparti si termeni cu 2-3 pozitii diferenta. Pe baza acestor calcule se creeaza acele “praguri” despre care am precizat mai sus.

Aceste praguri in trading sunt momentele in care este recomandat sa faceti retrageri sau sa inchideti pozitii. Se formeaza sase praguri de retragere, acestea sunt folosite in trading:

0%   23.6%   38.2%   61.8%   78.6%   100%

Pasii de analiza pe grafic

Cel mai usor este sa trasam punctul 0 si 100%. Acestea doua sunt inceputul si respectiv sfarsitul unei tendinte, fie ea ascendenta sau descendenta.

La acest pas aveti nevoie de foarte multa atentie pentru a stabili care este punctul de inceput, este necesara o oarecare indemanare si experienta in domeniu. De aici, totul este foarte usor deoarece toate site-urile si programele de analiza de grafic au un sistem care calculeaza automat nivelele Fibonacii si le indica pe grafic.

Crescator aceste nivele sunt colorate in urmatoarea ordine: gri, albastru, trei nuante diferite de verde si mai apoi rosu.

Cele mai comune si folosite praguri din sirul lui Fibonacci sunt 38.2% si 61.8%.

Daca pretul trece de pragul 38.2%, acesta se elimina si urmatorul este 61.8% unde ar fi un moment bun de retragere deoarece pretul se poate intoarce oricand.

Acesta este modul de folosire a sirului lui Fibonacci in analiza tehnica crypto. De cele mai multe ori pragurile Fibonacci sunt calculate automat de un instrument cu acelasi nume, iar din acest motiv este recomandat sa folositi site-uri si programe speciale de analiza a graficelor, de exemplu TradingView.

Trebuie sa fiti insa foarte atenti cand folositi astfel de analize si sa luati in calcul mai multi indicatori pentru stabilire si confirmare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta in Antalya – Ghid de calatorie 

Daca nu ai ajuns inca pe litoralul turcesc, vara aceasta este momentul ideal pentru o vacanta in Antalya. Aici vei gasi atat plaje linistite potrivite daca mergi cu cei mici,

Kusadasi, Turcia – Ghid de calarorie

Kusadasi este una dintre cele mai importante stațiuni din Turcia și atrage anual sute de mii de turiști! Stațiunea păstrează o atmosferă exotică, iar litoralul

AllEscort