ghid

Cum tranzactionam folosind indicatorul OBV? Analiza Crypto

In articolul de astazi vom vorbi despre volum sau cum mai este el cunoscut pe platformele de trading On-Balance Volume (OBV). Acest indicator este cunoscut si folosit de traderi profeionisti, dar este util si celor incepatori. OBV pe acronimul sau este un indicator tehnic cu un mod de functionare ceva mai complex si diferit de ceilalti indicatori despre care am vorbit.

Despre OBV

OBV apare pentru prima data in anul 1963 in cartea Granville’s New Key to Stock Market Profits, scrisa de catre Joseph Granville.

Acest indicator face parte din categoria indicatorilor tehnici ce indica impulsul de tranzactionare folosindu-se de volum pentru a prezice orice modificare de pret.

Asa cum prea bine stim din principiile de baza a economiei, preturile sunt stabilite in functie de cerere si oferta. Daca cererea este ridicata iar oferta este redusa atunci si pretul este unul ridicat, pe cand daca cererea este mica si oferta mare pretul va fi si el foarte mic.

Pe acest principiu s-a bazat si Granville cand a creat acest indicator. El credea ca volumul este forta principala din spatele pietelor si a preturilor sale. Dupa aceasta gandire a luat nastere si acest indicator OBV.

OBV ar avea scopul de a indica nivelul volumului. De cele mai multe ori preturile se schimba cand volumele fluctueaza. Tot el afirma in cartile lui ca in momentul in care volumul are o miscare brusca iar pretul nu reactioneaza, va urma si o miscare a pretului majora, ori ascendenta ori descendenta.

Cum functioneaza OBV

Volumul ofera o alta persectiva a anlizei grafice. Acest volum indica cantitatea de criptomonede, actiuni sau orice altceva dintr-o activa economica.

OBV este de asemnea un volum total cumulativ si exista anumite reguli in calculul acestuia, iar cele mai importante sunt urmatoarele trei reguli:

  • Daca pretul de inchidere de astazi este mai mare decat prețul de inchidere de ieri, atunci: OBV curent = OBV anterior + volumul de astăzi.
  • Daca pretul de inchidere de astazi este mai mic decat pretul de inchidere de ieri, atunci: OBV curent = OBV anterior – volumul de astăzi.
  • Daca pretul de închidere de astazi este egal cu pretul de inchidere de ieri, atunci: OBV curent = OBV anterior.

Teoria ascunsa din spatele OBV

Cel mai inteligent lucru din spatele principiului de funtionare OBV este urmatorul:

Acest indicator face diferenta dintre banii inteligenti, si anume invetitorii institutionali si investitorii cu amanuntul (traderii). Daca un fond de investitii mare cumpara activele vandute de traderi mai mici atunci volumul poate creste dar pretul sa ramana acelasi, insa, in cele din urma, volumul tot va creste pretul.

In acest moment, cand pretul urca si el, investitorii mari incep sa vanda iar cei mici sa cumpere.

Indicatorul in sine este de tip cumulativ, in timp ce intervalul de timp ramane fixat de un punct de plecare dedicat, ceea ce inseamna ca valoarea reala a numarului OBV depinde in mod arbitrar de data de incepere. In schimb, comerciantii si analistii se uita la natura miscarilor OBV in timp.

In concluzie, acest indicator este foarte util in analiza preturilor dar trebuie tinut cont de foarte multe alte aspecte, nu sa ne bazam exclusiv pe acest indicator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta in Antalya – Ghid de calatorie 

Daca nu ai ajuns inca pe litoralul turcesc, vara aceasta este momentul ideal pentru o vacanta in Antalya. Aici vei gasi atat plaje linistite potrivite daca mergi cu cei mici,

Kusadasi, Turcia – Ghid de calarorie

Kusadasi este una dintre cele mai importante stațiuni din Turcia și atrage anual sute de mii de turiști! Stațiunea păstrează o atmosferă exotică, iar litoralul

AllEscort