ghid

Cum tranzactionam folosind indicatorul RSI? Analiza Crypto

ghid rsi

Articolul de astazi este despre un indicator foarte popular printre traderii crypto si anume Relative Strength Index. Acest indicator este deseori gasit sub prescurtarea RSI

Importanta indicatorului

Asa cum am mai vorbit si in alte articole trecute, este foarte bine ca inainte sa faceti o investitie in orice criptomoneda sau chiar si stock, sa realizati o analiza a pietei. Pentru a evita o investitie proasta, cel mai bine este sa va informati in prealabil.

In cazul pietei crypto, care prezinta o volatilitate foarte mare, este mult mai greu sa ne dam seama cum va evolua pretul unei criptomonede. Este greu, dar nu imposibil! Astfel, se realizeaza o analiza foarte aprofundata a ultimelelor grafice folosind niste indicatori speciali. Acesti indicatori faciliteaza predictia pretului. Cel mai popular si cel mai folosit indicator din analizele crypto este RSI si anume indicele de forta relativa. Pe langa faptul ca este foarte util acesta este si destul de simplu de folosit in comparatie cu celelalti indicatori.

Ce rol are acest indicator?

Inventat de J. Welles Wilder, indicele de forta relativa este un oscilator care masoara practic viteza si gradul de modificare al pretului. Deci, acest indicator ne arata cu ce viteza fluctueaza pretul unei criptomonede si cat de mare este acea fluctuatie. RSI este reprezentat si el sub forma unui grafic, pe o scara de la 0 la 100, precum multi alti indicatori.

Cum citim acest indicator?

In cazul in care o criptomoneda si nu numai (deoarece acest indicator se foloseste si la stock-uri) este supra-cumparata atunci nivelul RSI-ului va creste peste valoare de 70. Daca criptomoneda repsectiva este supra-vanduta atunci si nivelul RSI va scadea sub 30 de procente. Acesta este modul de functionare in mod traditional al indicatorului de forta relativa. Cu ajutorul acestui indicator ne vom da seama care este trendul unui pret, daca va creste sau va scadea pe viitor. Desi nu ne putem baza 100% doar pe un indicator, fiind multe alte cauze in joc, el ne ajuta extrem de mult si ne poate preveni de o investitie proasta.

In functie de ce se modifica RSI?

Pe langa fluctuatia care are loc in functie de supra-cumparare/vanzare, RSI fluctueaza si din alte cauze. In primul rand, RSI va creste odata ce frecventa si gravitatea fluctuatiilor, de exemplu, daca pretul unei criptomonede va incepe sa fluctueze zilnic cu 15-20% RSI-ul o va lua razna si va depasi pragul de 70%. Nivelul RSI se va apropia sau chiar va atinge nivelul de 100% sau de 0 doar in cazurile extreme cand trendul unei piete este mult prea puternic. Trebuie sa fiti foarte atenti cand va ghidati dupa astfel de indicatori deoarece acestia reprezinta doar o sugestie, nu o siguranta ca pretul va urca sau va cobor si de multe ori trebuie sa analizam mai multi indicatori pentru a avea o imagine clara asupra trendului.

La ce trebuie sa fim atenti cand folosim indicatorul RSI?

In primul rand trebuie sa fim atenti la asa numitele divergente. Cel mai bine putem explica pe un exemplu.

O divergenta “bullish” apare in momentul in care RSI creaza un semnal de supra-vanzare urmat de o creste a indicatorului, dar pretul continua sa scada. Acest lucru ne sugereaza doar faptul ca exista o crestere de impuls. Indicatorul RSI va trece in acest moment de 30% si poate fi considerat ca semnal pentru a deschide o pozitie long. Mai multe detalii despre acesti termeni puteti citi aici.

Punctele slabe ale acestui indicator

Asa cum mentionasem, acest indicator nu poate sa intuiasca sigur cum va fluctua pretul. Semnele clare de inversare a trendului sunt foarte rare si sunt si mai greu de separat de alarmele false.  Daca indicatorul RSI trece de zona de 30% si urmeaza o scadere brusca a pretului, atunci acesta a fost un semnal fals. Tot in acest mod poate fi un semnal fals si in cazul in care RSI-ul indica o supra-vanzare dar totusi pretul continua in directia opusa, astfel intersecandu-se graficele pretului si a RSI-ului. Pentru a fi mai siguri, trebuie sa luati in considerare mai mult indicatori, nu doar unul si sa tineti mereu cont ca nimic nu este sigur si volatilitatea este crescuta pe piata crypto, insa utilizarea indicatorilor ne pot fi de mare folos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta in Antalya – Ghid de calatorie 

Daca nu ai ajuns inca pe litoralul turcesc, vara aceasta este momentul ideal pentru o vacanta in Antalya. Aici vei gasi atat plaje linistite potrivite daca mergi cu cei mici,

Kusadasi, Turcia – Ghid de calarorie

Kusadasi este una dintre cele mai importante stațiuni din Turcia și atrage anual sute de mii de turiști! Stațiunea păstrează o atmosferă exotică, iar litoralul

AllEscort