ghid

Zile libere 2021 – Zile Libere Craciun Revelion 2021. Avem zile libere?

Zile libere 2021

In Codul muncii si in orice contract de munca exista reglementari foarte clare cu privire la munca peste program si la munca prestata in timpul zilelor considerate libere oficiale. Cu toate acestea, multi dintre angajati nu isi cunosc aceste drepturi si, cu siguranta, multi patroni nu respecta intru totul aceste prevederi.

Care sunt zilele considerate libere oficiale ?

In actuala legislatie a muncii sunt prevazute urmatoarele zile libere de la stat (oficiale) pentru anul 2021:

 • 1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
 • 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Romane
 • 30 aprilie -Vinerea Mare
 • 2 – 3 mai – Paste ortodox 2021
 • 1 mai — Ziua Muncii
 • 1 iunie – Ziua Copilului
 • 20 iunie (duminica) – Rusalii, 21 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
 • 15 august — Adormirea Maicii Domnului
 • 30 noiembrie — Sfantul Andrei
 • 1 decembrie — Ziua Nationala a Romaniei
 • 25 decembrie, 26 decembrie — Craciunul

Nota: zilele evidentiate cu rosu sunt in cursul saptamanii.

Concluzie: Fara zile libere de Craciun si Revelion. 🙁

Un lucru foarte important este acela ca aceste libere oficiale sunt valabile pentru orice angajat, fie ca lucreaza la stat sau la privat. Multi angajati din sectorul  privat cred in mod eronat ca zilele de sarbatoare legala, cand ar trebui sa beneficieze de o zi libera, se aplica numai salariatilor din sectorul bugetar, care lucreaza la stat. Nimic mai neadevarat ! De asemenea, trebuie stiut ca, acolo unde salariatul nu poate beneficia de aceste zile libere din cauza naturii locului de munca, acesta trebuie sa beneficieze de unele sporuri, ca si pentru orele muncite peste program, din nou, indiferent daca activeaza in sectorul bugetar sau in cel privat.

Orele suplimentare

Specialistii in domeniu ne spun ca angajatorul ii poate solicita angajatului sa presteze munca suplimentara, dar aceasta nu se poate desfasura fara acordul angajatului. Altfel spus, salariatul nu poate fi obligat la ore suplimentare decat in situatiile de forta majora.

De asemenea, daca in Codul Muncii se prevede ca salariatul nu poate munci mai mult de 8 ore suplimentare pe saptamana, atunci angajatul nu poate fi tinut peste program, în fiecare zi. Însa, realitatea este alta deoarece prea putini angajatori respecta aceste drepturi si mizeaza pe faptul ca muncitorii nu au cunostinta de ele.

Zilele de sarbatoare legala

Cat priveste munca prestata in zilele de sarbatoare legala, angajatul poate fi chemat la munca in astfel de zile, situatie in care angajatorul are obligatia de a-i plati un spor de minim 100% pentru fiecare ora lucrata in zilele respective.

Mai mult, trebuie sa aveti in vedere si faptul urmator : daca orele lucrate in zilele de sarbatoare legala depasesc norma obisnuita prevazuta in contract, atunci acele ore sunt si ore suplimentare. Asadar, in aceasta situatie ar trebui sa primiti atat  sporul pentru zilele de sarbatoare legala, cat si pe cel pentru munca suplimentara.

Daca luam ca exemplu ziua de 1 Decembrie,  salariatul trebuie sa primeasca mai intai banii pe munca, apoi sporul pentru sarbatoare legala si in ultimul rand sporul pentru munca suplimentara (daca se intampla ca orele lucrate atunci sa constituie ore suplimentare). Apoi, daca 1 Decembrie este intr-o zi de duminica, salariatul trebuie sa primeasca si sporul pentru munca in timpul repaosului saptamanal.

Dar cum sporul pentru munca prestata în zile de repaos saptamanal nu este definita la nivel national, ci se defineste de obicei  prin contract colectiv de munca, sau prin regulament intern, atunci in multe cazuri se plateste doar sporul cel mai mare, adica cel de 100% pentru munca prestata in zi de sarbatoare legala.

Totul depinde insa, de cat de bine va cunoasteti drepturile si de cat de atenti sunteti atunci cand citi si semnati un contract de munca. Speram ca prin acest articol v-am facut putin mai constienti de ceea ce vi se cuvine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta in Antalya – Ghid de calatorie 

Daca nu ai ajuns inca pe litoralul turcesc, vara aceasta este momentul ideal pentru o vacanta in Antalya. Aici vei gasi atat plaje linistite potrivite daca mergi cu cei mici,

Kusadasi, Turcia – Ghid de calarorie

Kusadasi este una dintre cele mai importante stațiuni din Turcia și atrage anual sute de mii de turiști! Stațiunea păstrează o atmosferă exotică, iar litoralul

AllEscort