ghid

De ce sa nu achizitionezi o masina cu norma de poluare sub Euro 6

Din 1992, reglementările Uniunii Europene au fost impuse mașinilor noi, cu scopul de a îmbunătăți calitatea aerului – ceea ce înseamnă că o mașină trebuie să îndeplinească un anumit standard de emisii euro atunci când este fabricată.

Indiferent dacă mașina ta este diesel Euro 6 sau benzină Euro 1, știi acum că ratingul mașinii tale este mai important decât oricând, având în vedere numărul tot mai mare de taxe și amenzi introduse pentru mașinile mai vechi, în special dieselurile.

Care sunt standardele europene de emisii Euro?

Deși reglementările privind emisiile datează din 1970, primul standard la nivelul UE – cunoscut sub numele de Euro 1 – nu a fost introdus până în 1992, ceea ce a făcut ca, convertizoarele catalitice să devină obligatorii pentru mașinile noi, standardizând injecția de combustibil.

De atunci, au existat o serie de standarde de emisii Euro, care au condus la actualul Euro 6, introdus în septembrie 2014 pentru noi omologări și lansat pentru majoritatea vânzărilor și înregistrărilor de vehicule în septembrie 2015.

Regulamentele, care sunt concepute pentru a deveni mai stricte în timp, definesc limite acceptabile pentru emisiile de eșapament ale vehiculelor ușoare noi vândute în statele membre UE și SEE (Spațiul Economic European).

De ce avem standarde de emisii Euro?

UE spune ca emisiile de poluanți atmosferici din transport reprezintă o contribuție semnificativă la starea generală a calității aerului în Europa.

Scopul standardelor de emisii euro este de a reduce nivelurile de emisii nocive de evacuare, în principal:

 • Oxizi de azot (NOx)
 • Monoxid de carbon (CO)
 • Hidrocarburi (HC)
 • Particule (PM)

Aceste standarde au un efect pozitiv, SMMT (Societatea producătorilor și comercianților de autovehicule), spune că ar fi nevoie de 50 de mașini noi astăzi pentru a produce aceeași cantitate de emisii poluante ca un vehicul construit în anii ’70.

În 2017, tot SMMT a publicat următoarele cifre în sprijin:

 • Monoxid de carbon (CO): benzină în scădere cu 63%, motorină în scădere cu 82% din 1993
 • Hidrocarburi (HC): benzina a scăzut cu 50% din 2001
 • Oxid de azot (NOx): în scădere cu 84% din 2001
 • Particule (PM): motorina a scăzut cu 96% din 1993

Deoarece motoarele pe benzină și diesel produc diferite tipuri de emisii, acestea sunt supuse unor standarde diferite. Motorina, de exemplu, produce mai multe particule sau funingine, ducând la introducerea filtrelor de particule diesel.

UE subliniaza totuși că emisiile de NOx din transportul rutier nu au fost reduse atât de mult cât se aștepta deoarece emisiile în condițiile de conducere in timp real sunt adesea mai mari decât cele măsurate în timpul testului de omologare, în special pentru vehiculele diesel.

Verificator standard de emisii Euro

Criteriile de mai jos sunt reproduse din standardele stabilite de Comisia Europeană și acționează ca un ghid pentru a arăta cum se aplică diferitele categorii de emisii euro la noile modele de vehicule aprobate după o anumită dată.

Fiecare mașină vândută până la un an după datele de mai jos ar trebui să respecte standardele corespunzătoare, dar consultă direct producătorul tău, deoarece unele mașini cumpărate după data implementării pot avea în continuare standardul Euro anterior.

Dacă vehiculul tău este mai vechi decât oricare dintre datele enumerate mai jos, acesta nu va avea un standard de emisii Euro, ceea ce înseamnă că ți se poate interzice în totalitate accesul în anumite orașe în anumite momente.

Prima înregistrare din Standardul de emisii:

 • 31 decembrie 1992 – Euro 1
 • 1 ianuarie 1997 –  Euro 2
 • 1 ianuarie 2001 – Euro 3
 • 1 ianuarie 2006 – Euro 4
 • 1 ianuarie 2011 – Euro 5
 • 1 septembrie 2015 – Euro 6

De ce trebuie să cunoști standardul de emisii Euro al mașinii tale?

În 2018, guvernul de la Londra a anunțat noua sa strategie – denumită Drumul către zero – pentru a sprijini tranziția la transportul rutier cu emisii zero, care include interzicerea vânzării de mașini noi pe benzină și diesel până în 2040 și o interdicție completă până în 2050.

Ca urmare,  multe autorități din Europa iau în considerare implementarea unor zone cu emisii reduse, urmând exemplul Londrei, care a crescut restricțiile privind emisiile prin înființarea Zonei cu emisii ultra-scăzute (ZEUS) în aprilie 2019.

NOx este un poluant puternic, care este adesea acuzat că dăunează mediului și s-a dovedit, de asemenea, că are implicații grave asupra sănătății. Între timp, particulele sunt un poluant local care a fost, de asemenea, legat de probleme de sănătate și respiratorii. Nu a fost stabilită o dată pentru introducerea standardelor Euro 7 astfel că producătorii de automobile se adaptează în continuare la cerințele Euro 6.

Interzicerea vehiculelor ce nu indepliensc standardul de emisii Euro

Sunt deja peste 200 de orase care au devenit zone cu emisii scazute(LEZ). De xemplu, in Bruxelles, de la 1 ianuarie 2018, vehiculele care nu indeplinesc standardul de emisii Euro nu mai pot fi consude in capitala Belgiei.

Acest standard european de emisii, cunoscut ca si standard Euro, clasifica pe o scara de la 1 la 6, in functie de modul in care motoarele respecta standardele de mediu. Cu cat standardul Euro al unui vehicul este mai mare, cu atat emisiile sunt mai mici.

Incepand cu anul 2020, vehiculele care au disiel Euro 3 sau mai putin, nu au mai fost permise in Bruxelles, iar din 2022, va incepe interdictia vehiculelor diesel Euro 4.

Cum arata restrictiile Euro in Bruxelles(2020-2025)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta in Antalya – Ghid de calatorie 

Daca nu ai ajuns inca pe litoralul turcesc, vara aceasta este momentul ideal pentru o vacanta in Antalya. Aici vei gasi atat plaje linistite potrivite daca mergi cu cei mici,

Kusadasi, Turcia – Ghid de calarorie

Kusadasi este una dintre cele mai importante stațiuni din Turcia și atrage anual sute de mii de turiști! Stațiunea păstrează o atmosferă exotică, iar litoralul

AllEscort