Grecia este una dintre cele mai populare destinații mediteraneene pe timpul verii, în special pentru insule precum Santorini, Mykonos și multe altele. Dar Grecia are mult mai multe de oferit călătorilor și totul începe cu Atena! Atena este capitala Greciei și este un oraș unic cu multe contraste.

Am auzit multe opinii diferite despre oraș în general. Atena nu este unul dintre cele mai curate orașe din Europa și din această cauză mulți rămân un pic dezamăgiți. Deși este adevărat că Atena nu are strălucirea unui oraș precum Viena, Nisa sau Barcelona, însă este o experiență care are și părți extraordinare.

Atena are un suflet mic, tone de locuri istorice care îți dau un pic imaginația peste cap, mulți localnici prietenoși și mâncare delicioasă.

Consider că Atena este un alt tip de oraș comparativ cu ce sunt obișnuiți mulți călători: este genul de loc care necesită puțină organizare și planificare pentru a-l transforma într-o destinație perfectă.

Cum ajungi în Atena

Cea mai bună, rapidă și rentabilă variantă este avionul. Bilete către Atena sunt destul de accesibile în special primăvara și toamna, însă pe timpul verii pot fi destul de costisitoare. Poți găsi oferte și bilete super bune începând de la 25-30 euro/persoană dus-întors (cu bagaj de mână gratuit), iar zborul durează aproximativ 1 ora și 40 de min.

Aeroportul Internațional Eleftherios este situat la 33 km de centru Atenei, însă există transport direct până în oraș. Imediat ce ai ieșit din terminal, vis-a-vis este tunelul care duce la metrou. Un bilet doar dus către centru este 9 euro/persoană și durează 30 de minute.

O altă variantă este cu autobuzul direct din aeroport. Uită-te după autobuzul X95! Acesta te va lăsa în Piața Syntagma în apropierea Parlamentului. Prețul unui bilet este de 5,50 euro/persoană și tot drumul durează 1 oră și 10 min.

Unde să te cazezi în Atena

Atena este împărțită în cartiere. Trebuie reținut faptul că Atena, ca oricare mare metropolă, are și zone considerate rău famate care ar trebui evitate. Fie că este vorba de criminalitate, prostituție sau consumul de diverse substanțe interzise este important să fim informați înainte.

Una dintre aceste zone este Omonia, un cartier foarte aproape de Piața Monstiraki, însă este considerată o zonă nefavorabilă pentru cazări. Cu toate acestea, este o zonă extrem de tranzitată, cu oameni de toate categoriile, magazine, patiserii și supermarketuri.

Noi am stat la Ermass Modern Living Apartments. În ciuda faptului că este în Omonia, hotelul este poziționat ok, la intersecția a două străzi mari, unde totul este în siguranță. Important este ca seara foarte târziu să nu te aventurezi pe străduțele înguste din cartier. Prețul unui apartament deluxe pentru 3 nopți a fost de 1000 lei. Cu cât te îndrepți spre centru, prețurile vor fi mai măricele.

Alte zone rezonabile pentru cazări sunt Monastiraki, Plaka, Syntagma.

Cum te deplasezi prin Atena

În principiu nu vei avea nevoie de mijloace de transport în comun, deoarece zonele și obiectivele turistice sunt apropiate unele de celelalte și poți vizita totul la pas.

Ce să vizitezi în Atena

Acropole

Situată în centrul capitalei grecești, Acropola a fost descrisă ca o cetate care adăpostește mai multe situri importante de patrimoniu. Pe baza descoperirilor arheologice și conform studiilor de cercetare, se crede că cele mai multe dintre locuri (cum ar fi Partenonul, Templul Atenei) au fost construite inițial în jurul anilor 495-429 î.Hr., la ordinul lui Pericle. Multe dintre acestea au fost parțial distruse în timpul Războiului Morean din 1687.

Astăzi Acropola este printre cele mai vizitate monumente arheologice din lume, iar siturile sunt unele dintre cele mai influente și mai simbolice situri istorice din Grecia. Unele atracții care merită descoperite și explorate sunt Teatrul lui Dionysos (la poalele dealului), Vechiul Templu al zeiței Atena și desigur, Partenonul.

Cu siguranță, fiind unul dintre cele mai vizitate locuri, recomandarea este să mergi și să vizitezi la primele ore de la deschidere, deoarece se aglomerează rapid și eviți statul la coadă la bilete și la intrate. În plus, obții și niște poze grozave fără prea mulți oameni pe fundal.

Prețul unui bilet este de 20 de euro/persoană sau 30 de euro/persoană valabil 5 zile în care poți vizitate mai multe locații.

*bilet cu ghid audio

Muzeul Acropole

Muzeul prezintă tot felul de artefacte care au fost găsite la Acropole și trece prin diferite epoci reprezentative pentru istoria Greciei antice și moderne. În interiorul muzeul, vei găsi și un mic restaurant și o cafenea cu vederi panoramice superbe ale Acropolei.

Muzeul este deschis publicului tot timpul anului, însă în funcție de sezon orele de program variază.

Prețul unui bilet este de 15 euro/persoană sau gratuit pentru cei sub 25 de ani.

*bilete skip-the-line

Alte locuri din apropierea Acropolei sunt Agora Antică și Templul lui Hephaestus.

Agora Antică, în vremurile sale, a servit drept centru al Greciei Antice, unde cetățenii se întâlneau pentru a discuta chestiunile importante și unde erau organizate evenimente social-economice și religioase.

Templul lui Hephaestus este unul dintre cele mai bine conservate temple din lume. Construcția templului a fost finalizată în jurul anului 415 î. Hr. și  a fost folosit pentru a venera și onora vechiul zeu al meșteșugului și al focului Hephaestus. Sanctuarul avea două statui mari, pe cea a Atenei și pe a lui Hefaistos, ambele construite integral din marmură.

În continuare, o altă Agora – Agora Romană, care se deosebește de Agora Antică prin scopul său. Aceasta a servit drept destinație de piață deschisă pentru localnici, plină de magazine, o fântână, Turnul Vânturilor și alte structuri romane grandioase.

Printre cele mai cunoscute aici, a fost construcția Bibliotecii lui Hadrian. La vremea ei, biblioteca se compunea din 9 săli de lectură și 2 săli de conferințe. Astăzi, din acest loc, nu a rămas mai nimic în picioare, decât un zid exterior, masiv, din calcar, coloane corintice la intrare și alte câteva resturi risipite ce reprezintă curtea interioară a fostului edificiu.

Piața Monastiraki

Această piață este una dintre cele mai populare părți ale Atenei, împânzită de restaurante, cafenele, piețe de vechituri, vânzători stradali și magazine vintage.

Monastiraki este un punct de plecare, un conector de tranzit care duce la multe dintre cele mai vizitate atracții turistice.

Plaka

La 10 minute de mers pe jos de Monastiraki, ne aflăm în inima cartierului Plaka. Cartierul este renumit pentru cafenelele sale stradale, buticuri de lux, căsuțe drăguțe și străzi pitorești.

Zona este cunoscută pentru numeroasele sale magazine de gelato! Plaka este genul de cartier în care te poți plimba în liniște explorând și descoperind frumusețea Atenei.

Anaftiotika

Amplasat pe versantul nordic al Acropolei, Anaftiotika este un orășel pitoresc, mărginit de căsuțe văruite în alb, specific arhitecturii cicladice.

În jurul anului 1840, constructorii din Insula cicladă Anafi au venit în capitala Greciei pentru a lucra la palatul regelui Otto. Aceștia din urmă, au început să-și construiască propriile locuințe, cartierul luând denumirea după insula lor, Anafi.

Astăzi, Anaftiotika găzduiește mai puțin de 50 de case, însă atmosfera locului rămâne neatinsă.

Arcul lui Hadrian și Templul lui Zeus

Cunoscută ca Poarta lui Hadrian, aceasta a fost ridicată în jurul anului 131 î.Hr. și a fost dedicată împăratului roman Hadrian, un mare binefăcător al Atenei. Arcul este o amintire de durată a conexiunii sale cu orașul și totodată un loc excelent pentru câteva fotografii superbe!

Structura în sine este făcută din aceeași marmură veche ca Partenonul, datând de aproape 2000 de ani.

Situat în imediata apropiere, Templul lui Zeus Olimpian, este unul dintre cele mai importante situri de patrimoniu ale Greciei și unul dintre cele mai vizitate.

La un secol după prima inaugurare, templul a început să sufere din cauza invaziilor, deturnării materialelor și neglijența generalizată. Cu toate acestea, chiar și cu mai puțin de o treime din coloanele originale, vizitatorii încă rămân impresionați vizual de Templul lui Zeus Olympieion.

Stadionul Panathenaic

”Stadionul tuturor atenienilor” este un stadion antic din Atena. Acesta a fost renovat pentru primele Jocuri Olimpice din epoca modernă, în anul 1896.

Stadionul poate fi vizitat pe tot parcursul anului. Pe timpul verii, poate fi destul de cald din cauza marmurei, ce face ca temperatura pe stadion să fie greu de suportat.

Intrarea pe stadion include un ghid audio disponibil în 11 limbi. Fiind un sit arheologic. Trebuie să respecți anumite reguli pe stadion: este interzis să fumezi, să mănânci și să bei orice altceva decât apă.

Prețul unui bilet/adult este de 10 euro, pentru studenți sub 25 de ani – 5 euro, iar pentru copii sub 6 ani accesul este gratuit.

*aici poți opta pentru un tur complet al principalelor situri din Atena, inclusiv Stadionul Panathenaic

Zappeion

Sala Zappeion a fost proiectată în anul 1878 și a simbolizat tributul adus omului care a reînviat conceptul Jocurilor Olimpice. Astăzi, clădirea este folosită pentru expoziții publice, evenimente culturale, întâlniri de afaceri și multe altele. Intrarea este gratuită și se poate vizita oricând.

Grădina Națională

Grădina se întinde pe o suprafață de aproximativ 16 hectare și este împânzită de sute de specii de plate și mulți palmieri fotogenici. Proiectat în 1839, pâna în anul 1923 a fost exclusiv pentru uzul familiei regale, urmând apoi să fie deschis și pentru public. Acum, aleile mărginite de copaci, grădina botanică, monumentele istoriece și un mic iaz pot fi admirate de către toți turiștii și locuitorii Atenei.

Parlamentul și schimbarea gărzii

Schimbarea gărzii are loc la clădirea Parlamentului din Syntagma. Aceasta se desfășoară 24 de ore din 24, în fiecare oră, deci sunt efectuate zilnic 24 de schimburi de gărzi. La fiecare jumătate de oră, gărzile mai execută diverse mișcări reprezentative. De reținut este faptul că, în Grecia, serviciul militar este obligatoriu pentru toți bărbații.

Muntele Lycabettus

Muntele Lycabettus este locul perfect pentru o mică drumeție, o pauză rapidă în aer liber. Dealul reprezintă cel mai înalt punct din Atena și se află la aproximativ 300 metri deasupra nivelului mării și este destul de abrupt în unele zone. Odată ce urci, poți admira întregul peisaj, obținând o vedere panoramică spectaculoasă asupra orașului.

Little Kook

Dacă ești în căutarea locurilor instagramabile din Atena, atunci clar nu trebuie să ratezi acest loc!

Little Kook este o cafenea cu tematică de basm, deschis de doar câțiva ani, dar a devenit rapid popular în rândul turiștilor și mai ales pentru creatorii de conținut.

Cafeneaua este decorată în funcție de sezon, astfel că, se schimbă pe tot parcursul anului (ex. Halloween, Crăciun, Paște, Ziua Îndragostiților, etc.), însă indiferent de tematică, merită vizitat.

Locația se află la doar 3 minute de mers pe jos de Piața Monastiraki și este situată de-a lungul drumului Karaiskaki.

Attic Urban Rooftop

O altă modalitate de a obține o vederea panoramică minunată a orașului de sus este să vizitezi și să te oprești să servești ceva la unul dintre numeroasele baruri de pe acoperiș din Atena.

Attic Urban Rooftop este unul dintre cele mai populare baruri de pe acoperiș. În acest loc, la parter poți mânca, poți gusta câteva deserturi, însă pe acoperiș se pot comanda doar băuturi alcoolice/non-alcoolice și te bucuri de priveliște.

Unde să mănânci în Atena

Mic dejun

  • Appolonion-este o locație de tip braserie, unde vei găsi produse de panificație, parte de cofetărie și zonă de brutărie. Toate produsele sunt proaspete, fresh, au o varietate largă din care poți alege și raportul calitate-preț pentru Atena este super ok. Tot aici, poți servi o cafea extrem de bună.

Prânz și cină

  • O Thanasis – Amplasat în inima Atenei, mai precis în Plaka, restaurantul tip tavernă, este ideal pentru un prânz copios, tradițional și delicios și servirea este super rapidă. Locația este destul de aglomerată în special la orele de vârf, însă sunt multe mese, atât afară, cât și înăuntru, astfel că sigur vei găsi un loc.
  • Taverna Byzantino – tot în zona Plaka vei găsi acest local, care servește preparate tradiționale, foarte bune, proaspete și prețurile sunt accesibile.

Desert

Una dintre cele mai populare deserturi din Grecia este Bougatsa. Este un produs de patiserie realizat din foi fine de plăcintă, umplut cu o cremă fină și densă, tip budincă de vanilie. Pe deasupra este pudrat cu zahăr și scorțișoară.

Un alt desert popular în Grecia, originar din insula Creta, este Potokalopita – o prăjitură super însiropată cu portocale, cu o textură pufoasă și aerată, asemenea unui sufleu. Asemenea deserturilor turcești, vei găsi și în Grecia – preparate dulci tip baklava și Kadayifi.

Gogoșile grecești sau loukoumades sunt făcute dintr-un aluat prăjit, care se servește cald și este însiropat cu miere și învelit cu nucă măcinată și scorțisoară. Acest desert este considerat cel mai vechi preparat dulce din lume, servit pentru prima dată câștigătorilor Olimpiadei grecești.

Ce să bei în Atena

  • Ouzo-cea mai populară băutură grecească, este un lichior cu aromă de anason, produs din must de struguri (rămășițele vinificației). Grecii obișnuisc să bea acest lichior aromat la aperitive, ca digestiv. Este destul de tare având minim 37,5% alcool în volum.
  • Metaxa este considerat un simbol al Greciei, este o licoare aurie, obținută prin distilarea vinului amestecat cu plante din regiunea mediteraneeană. Producția a început în cel mai mare port din Atena, respectiv Portul Pireu, reușind în scurt timp să exporte cu succes în statele cu deschidere la Marea Mediteraneeană.
  • Mythos și Alfa sunt două dintre cele mai răspândite mărci de bere din Grecia. Sunt ușoare, ideale în zilele cu temperaturi ridicate și merg perfect alături de un gyros delicios.

Sfaturi și impresii

În Atena, fiecare colț are o poveste de spus. De la monumente, artefacte, istoria zeilor antici, muzee în aer liber la baruri și magazine de lux, Atena este un simbol dintre vechi și nou. Mulți spun că Atena nu este așa cum se așteptau sau că nu se vor mai întoarce vreodată, însă capitala Greciei este mai mult o bijuterie ascunsă care trebuie descoperită și explorată pentru a-i prinde gustul și frumusețea.

Atena este o destinație pe care o poți alege pe tot parcursul anului. Zilele toride de vară pot fi un pic solicitante, însă primăvara și toamna sunt cele mai bune perioade pentru vizitat.

Atena poate fi vizitată și într-o singură zi, dacă vrei să bifezi principalele atracții, însă recomand 3-4 zile pentru un city break relaxant.

 ”Atena este locul unde șoaptele filozofilor antici încă mai zăbovesc în aer și fiecare ruină are de spus o poveste...”