Teritoriul bucovinei este cu siguranță definiția reprezentativă a tradiției, istoriei, bisericilor viu colorate, mânăstirilor și arta populară. Diversitatea etnică și lingvistică este redată de comunitățile care trăiesc și locuiesc aici alături de români: polonezi, ucrainieni, ruși, maghiari, lipoveni, rromi și ruteni. Aceștia îmbogățind împreună regiunea cu tradiții, porturi populare și obiceiuri, toate definind Bucovina.
Bucovina este o regiune a Romaniei, situată în nord-estul țării, fiind învecinată cu Ucraina în nord, în vest cu Maramures, în sud cu Transilvania și în est cu Moldova.
Bucovina este poveste! Diversitatea de relief transformând aceasta regiune într-un tărâm din povești: munții, dealurile, câmpiile, luncile și podișurile cucerind inima oricui, prin poveștile pe care le transmit, aerul curat, privelistea care îți taie respiratia și oamenii de o ospitaliate si bunătate cum rar găsești. Orașe principale din Bucovina: Suceava, Fălticeni, Gura Humorului, Vatra Dornei.
Cu siguranță Bucovina este o regiune a țării care merită descoperită și explorată deoarece are atât de multe de oferit, originalitatea regiunii plasând-o printre cele mai vizitate zone ale României. Deja am stabilit că trebuie să vizitezi Bucovina, iar mai jos îți vom lăsa o listă de locuri pe care nu trebuie să le ratezi odată ajuns aici.
Cazare în Bucovina - Unde te cazezi în Bucovina.
- Mandachi Hotel & SPA este situat în orașul Suceava. Hotelul are un centru spa, o saună și un centru de fitness unde turiști se pot relaxa după o zi de călătorit si vizitat. Oaspeții pot lua masa la restaurant sau se pot relaxa la bar. Locatia este una dintre cele mai bune din orașul Suceava, iar prețul unei camere pentru două persoane începe de la 350 lei pe noapte și poate crește în funcție de facilitățile alese suplimentar. Micul dejun este inclus.
- RED Tiny Houses dacă dorești o cazare întimă, în mijlocul naturii departe de agitația urbană, atunci trebuie să iei în considerare și această cazare. Sunt case pe roți cum le mai zic unii, sau Rulote din Lemn. Aceasta se află în localitatea Voroneț, în apropierea pădurii, iar căsuțele sunt lucrate manual de proprietar, acestea oferind toate facilitățile necesare pentru a beneficia de un sejur de vis. De asemenea există și o piscină, grătar și masă de ping-pong. O noapte de cazare pentru două persoane aici costă aproximativ 500 ron și poate scădea sau crește în funcție de perioada rezervării.
- Casa Povestilor din Bucovina fiind situată în localitatea Vama, la 18 km de orașul Gura Humorului, Casa Poveștilor din Bucovina este o locație care te teleportează în timp fiind o cazare autentic bucovineană, rustică și renovată cu grijă, păstrând elementele traditionale. Cu siguranță îti va aminti de casa bunicilor din copilărie, un loc intim și comfortabil. Pentru o noapte de cazare aici vei plăți 320 de lei, avînd toate facilitățile necesare incluse.
Obiective turistice Bucovina - Ce vizitezi in Bucovina
Cetatea de Scaun a Sucevei
Dacă ajungi în Bucovina, mai exact în partea de est a orasului Suceava, nu trebuie sa ratezi acest obiectiv turistic. Cetatea de Scaun a Sucevei, numită și Cetatea Sucevei este un loc foarte important de vizitat deoarece este locul unde s-a scris multă istorie.
Cetatea Scaunului a fost construită la mijlocul secolului al XIV-lea de către Petru. I Mușat și fortificată în secolul al XV-lea de Ștefan cel Mare. A fost folosit pentru a proteja țara de atacurile Imperiului Otoman. Există o expoziție permanentă cu arme medievale, steme și vistieria Moldovei în interiorul cetății. Această expoziție include proiecții multimedia care explică istoria cetății. Aceasta se afla situată pe un pinten terminal al unui platou care se află la 70m înălțime față de lunca Sucevei, iar din acest loc se poate vedea în întregime valea Sucevei.
Programul de vizitare este de marți până duminica între orele 10-19, lunea fiind interzis accesul turiștilor, iar valoarea unui bilet pentru adulți este de 16 lei, elevii și studenții cu legitimație valabilă 4 lei, iar pentru pensionari prețul biletului este de 8 lei.
Muzeul Satului Bucovinean
Acesta se află la un minut de Cetatea de Scaun a Sucevei. Muzeul consituie o întoarcere în timp și prezintă viața țăranilor români din regiunea Bucovinei. Puteți vedea case tradiționale, anexe și instalații tehnice populare și să descoperiți o parte din viața de atunci.
Mega Tiroliana La Palma Bucovina
Aceasta este situată în orasul Gura Humorului în parcul Arinis, de curând fiind inaugurată cea mai lungă tiroliană din România și Europa, tiroliană care are o lungime de 2,2 km si poate ajuge la o viteză de 140km/h.
Urcarea se face cu telescaunul de la baza tirolianei iar prețul unui bilet este de 100 lei pentru adulți și 80 lei pentru copii. Iar daca aventura extremă nu te atrage, stai fără griji, la Mega Tiroliana La Palma te poți bucura și de alte activități cum ar fi: Curse de rafting, curse de caiac, plimbări cu Atv sau BuGGy și Paintball.
Stațiunea Vatra Dornei
Aceasta oferă o varietate de activități de care să te bucuri în timpul liber, inclusiv schi și înot iarna și tratamente precum terapie cu apă și băi de nămol vara.
Transrarău
Fiind unul dintre cele mai frumoase drumuri montane din România, traseul Transrarău este un must do dacă ajungi în Bucovina. Drumul începe în Pojorata, urcă pe Munții Rarău, și merge în apropiere de Pietrele Doamnei - Rarău înainte de a coborî spre Valea Bistriței.
Odată ajuns, drumurile șerpuite și înguste cu curbe amețitoare și pante line te vor lăsa fără suflare, peisajul fiind unul de poveste. Cand ajungi la punctul de belvedere se văd in departare turnurile de pază si Muntii Rarau.
Mai sunt și niște stânci fantomatice numite Pietrele Doamnei. Dacă doriți să gustați mâncarea locală, acolo veți avea ocazia. Odată ajunși pe acest traseu, nu trebuie să ratați masivul Rarău, acesta fiind plin de comori, de la formațiunile calcaroase impresionante, la numeroasele trasee montane, toate acestea fiind completate de o priveliste care îți taie respirația.
Mocanita Hutulca
O călătorie cu Mocănița Hutulca cu siguranță nu vei regreta. Vechiul tren cu aburi te va duce într-o mare aventură de neuitat în frumosul ținut al Hutuli, unde trăiesc mândrii etnici ucraineni.
Plimbarea cu mocănița este ca o călătorie în trecut, prin satele lor, cu casele viu colorate, așezate de-a lungul râului Moldovița.
Calea ferată cu ecartament îngust a fost construită în 1888 de un german din München. A fost folosit pentru transportul lemnului din padure la gater pana in 2001. In 2002, un austriac a cumparat Mocanita Hutulca si a transformat-o într-una dintre cele mai populare destinații turistice din zona.
Toată călătoria însumează 12 km, experiența cu trenul cu aburi dureaza 30 de minute, plecarea se face din fosta gară CFR Moldovița care se află aproape de primărie, iar prețul unui bilet este de 35 de lei pentru adulți și 20 pentru copii.
Salina Cacica
Dacă nu ați vizitat încă comuna bucovineană Cacica, este timpul să o faceți! Acest loc este perfect pentru relaxare și reîmprospătare. Salina are o poveste minunată, galeriile acesteia sunt impresionante și este o cură de sănătate.
Salina este unică deoarece galeriile sale au fost săpate manual fără a folosi utilaje. Apoi, în apropiere, puteți vedea Biserica Romano-Catolică, cunoscută și sub numele de Bazilica Mică.
Biserica a fost construită în 1904 și este foarte impresionantă prin dimensiunea și arhitectura sa. Aceasta se află în localitatea Cacica, si poate fi vizitată zilnic în intervalul 09-17, ultima plecare spre galerii fiind la ora 15. Pentru adulți valoarea biletului este de 20 lei iar pentru copii 13 lei.
Satul Marginea
Bucovina se măndreste cu un loc unde se practică un mestesug unic în Europa, și anume olăritul cu ceramică neagră, aceasta activitate mai fiind practicată doar in Mexic.
O vizită în satul Marginea și participarea la atelierul de olărit cu ceramică neagră se poate numi o experiență unică, tradiția fiind pusă în evidentă de localnici prin centrele și atelierele de creație ale meșterilor populari.
Și dacă ajungi în Bucovina nu trebuie să ratezi cele mai frumoase și reprezentative mânăstiri ale zonei.
Cele mai importante manastiri din Bucovina
Mănăstirea Voronet
Este situată într-un cadru natural și este înconjurată de liniște. A fost fondată în 1488 de domnitorul Ștefan cel Mare. Mănăstirea are câteva trăsături deosebite, printre care pigmentul albastru Voroneț, care este unic în lume și dăinuie de secole.
Picturile exterioare și acoperișul în formă de con datează din timpul domniei lui Petru Rareș.
Fresca Judecății de Apoi de pe peretele vestic este o tratare foarte impresionantă a temei apocaliptice, iar mănăstirea a fost supranumită Capela Sixtină din cauza acesteia. Aceasta se află în localitatea Voroneț din județul Suceava.
Mănăstirea Putna
Era un important centru cultural unde se copiau manuscrise și se realizau miniaturi valoroase.
Mănăstirea are un bogat muzeu monahal cu broderii, manuscrise, obiecte de cult, icoane etc. Mănăstirea Putna a fost construită pentru a servi drept necropolă regală marelui voievod Ştefan cel Mare şi familiei sale.
Mănăstirea Humor
Este situată într-un cadru frumos, sălbatic. A fost construită în 1530 de către Toader Bubuiog, logofatul.
Elementele interesante ale manastirii sunt pridvorul cu doua arcade sparte si scenele in care predomina rosul, printre care se remarca Arborele Isai - care se refera la arborele genealogic al lui Iisus.
Mănăstirea Sucevița
Aceasta se află într-o arie bogată natural. Biserica a fost ctitorită în anul 1582 de către familiile Movilești.
Picturile din interior și din exterior sunt foarte importante, înfățișând povești din Vechiul și Noul Testament, precum și Scara Virtuților.
Alte obiective turistice care merită vizitate în Bucovina sunt:
- Orașul Suceava: Cetatea Șcheia, Muzeul Ciprian Porumbescu, Muzeul de Istorie, centru reprezentativ al orașului.
- Orașul Fălticeni: Galeria oamenilor de seamă, Muzeul Apelor.
- Orașul Rădăuți: Atelierul de ceramică Colibaba, muzeul de etnografie, herghelia de cai, grădina zoologică, Templul Mare
- Satul Ciocănești care se remarcă prin arhitectura caselor pictate tradițional.
Bucovina este un ținut fascinant, atât prin peisajele rupte din poveste cât și prin istorie și tradiție.
Comentarii