Când spunem Maramureș, definim arta populară, portul și tradițiile, Maramureș fiind locul unde acestea se păstrează ca nicăieri altundeva în România.
Maramureșul mai este cunoscut și sub numele de „Țara lemnului” sau „pământul lemnului” deoarece este un muzeu în aer liber, fiind un ținut idilic datorită obiceiurilor care sunt neschimbate de sute de ani, a culturii și civilizației, a costumelor viu colorate, a vieții de zi cu zi a satului maramureșan care reprezintă cu adevarat întoarcerea în timp și arhitectura autentică din lemn.
Cu siguranță Maramureșul este un loc care merită vizitat, iar un sfârșit de săptămână poate să nu fie suficient pentru a descoperi acest colț de rai care este situat în zona de nord-vest a României, și se învecinește cu următoarele regiuni din țară: în partea de est cu Bucovina, în sud cu Transilvania și in sud-vest cu Crișana.
În partea de vest se află Ungaria iar în nord Ucraina. În încercarea de a descoperi acest tărâm idilic, am reușit să însumăm unele dintre obiectivele turistice care cu siguranță merită să fie vizitate odată ce ajungi aici.
În încercarea de a descoperi acest tărâm idilic, am reușit să însumăm unele dintre obiectivele turistice care care c siguranță merită să fie vizitate odată ce ajungi aici.
Informatii utile
Cazare - Unde te cazezi în Maramureș
- Castel Transilvania - Hotelul este construit în stil arhitectural de inspiraţie medievală şi oferă piscine în aer liber cu vedere la Baia Mare, un club de noapte, o sală de conferinţe şi un restaurant à la carte. Hotelul este unul de 4 stele, având toate facilitățile incluse, având un scor de 9,7/10 pe site-ul booking. Prețul unei nopți petrecute aici este de aproximativ 320 de lei, unde aveți si mic dejun inclus.
- Ambassador Apartament - Dacă doriți o cazare intimă, privată și elegantă, Ambassador Apartament vă poate oferi toate acestea. Apartamentul are o suprafață de 85 m², două dormitoare spațioase și toate facilitătile incluse. Prețul unei nopți de cazare este de aproximativ 250 lei, iar acesta variază în funcție de perioada rezervării.
- Iza Hotel - Iza Hotel se află în Sighetu Marmației, la 1,6 km de Muzeul Satului Maramureșean, și oferă cazare cu restaurant, bar, grădină și parcare privată gratuită. Facilitățile oferite includ recepție cu program non-stop, serviciu de concierge și WiFi gratuit în întreaga proprietate. Este un hotel de 3 stele, iar prețul unei nopți de cazare aici cu mic dejun inclus pornește de la 300 lei și poate varia în funcție de camera aleasă.
- Cozy Little Place - Cum este menționat și în nume, este o cazare cozy, care are un scor de 9,8 stele pe booking, fiind situat la 1,6 km de centru orașului. Este un loc potrivit pentru un grup mic de persoane care caută o cazare elegantă, modernă, intimă și la un preț redus. Prețul pentru o noapte de cazare este de 200 ron și include toate facilitățile necesare.
Obiective turistice Maramureș - Ce vizitezi în Maramureș
Cimitirul vesel
Odată ajuns în Maramureș trebuie să vizitezi acest loc unic. Fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice din țară, Cimitirul Vesel din Săpânța și-a câștigat locul datorită abordării unice a morții, aceasta fiind văzută ca o sărbătoare și nu ca un eveniment tragic.
O altă caracteristică unică a cimitirului sunt crucile care sunt pictate într-o nuanță specială de albastru și decorate cu motive tradiționale, fiecare dintre ele ilustrând o trăsătură personală sau semnificativă din viața persoanei decedate: versurile fiind pline de umor, sarcasm și veselie.
Povestea Cimitirului Vesel a început în anul 1930 când Stan Ion Pătraș, a sculptat prima cruce din stejar, iar una dintre cele mai faimoase cruci din cimitir are următoarele versuri:
„Sub această cruce grea
Zace biata soacră-mea
Trei zile de mai trăia
Zăceam eu și citea ea. ”
Memorialul Victimelor Comunismului și a Rezistenței
Unul dintre cele mai importante orașe din Maramureș este Sighetul Marmației fiind numit și „locul unde se pune harta în cui” fiind cel mai nordic punct al României. Odată ajuns aici, trebuie să vizitezi si Memorialul Victimelor Comunismului și a Rezistenței, crede-mă, nu vei regreta. Este, de asemenea, numit și Memorialul de la Sighet sau Muzeul Gândirii Arestate.
Clădirea actualului Muzeu a fost construită în anul 1897, aceasta fiind închisoare în secolul trecut. Muzeul este o amintire a ceea ce a fost cândva, în perioada comunistă fiind locul unde au fost arestate și torturate multe personalități ale României din acea perioada, care se opuneau regimului comunist, de aceea cu siguranță nu vei pleca de acolo cu zâmbetul pe buze, deoarece te vor cuprinde fiorii când vei vedea prin ce au trecut alții pentru ca noi să avem această viață. Muzeul este special deoarece întruchipează istoria mai puțin frumoasă a țării și realitățile acelei perioade.
Muzeul poate fi vizitat zilnic, în intervalul orar 09-18:30, iar prețul biletelor fiind: Elevi, studenţi: 4 lei, pensionari: 5 Lei, adulţi: 15 Lei. Taxă de fotografiere: 5 Lei, Taxă de filmare: 15 Lei. Gratuit: foştii deţinuţi şi deportați politici, persoane cu dizabilități, ziarişti.
În cadrul turului puteti vizita camera de tortură și celulele, muzeul oferind și o colecție de fotografii și informații care ilustrează istoria comunismului și scene din viața de zi cu zi a prizonierilor.
Muzeul Satului Sighet
Muzeul Satului Sighet este o parte în aer liber a Muzeului Etnografic al Maramureșului. Este alcătuită din casele tradiționale ale unui sat, dispuse de-a lungul unor drumuri înguste. Casele arată diferitele stiluri artitectuale și decorațiuni folosite de oameni și meșteri de-a lungul timpului.
Bisericile din lemn
Poarta maramureșană este un simbol pentru această regiune, lemnul fiind resursa principală a acestei regiuni, acesta a fost folosit de meșteri pentru a crea opere de artă, porți impunătoare care sunt adevărate atracții turistice în Maramureș. Pe lângă acele porți, meșterii maramureșeni foloseau lemnul și în construcțiile bisericilor, pentru turnurile acestora, acoperișuri și structură.
Din cele peste 100 de biserici care se află în acest județ, 8 dintre ele fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Aceste 8 bisericii se diferențiază de altele prin sculptura în lemn tipic maramureșan, care însumează trăsăturile ortodoxe cu influentele gotice. De asemenea în interior și scene religioase.
Cele 8 biserici, capodopere ale arhitecturii de lemn incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO sunt: Biserica de lemn din Bârsana, Biserica de lemn din Budești Josani, Biserica de lemn din Desești, Biserica de lemn din Ieud-Deal, Biserica de lemn din Șurdești, Poienile Izei, Biserica de lemn din Rogoz, Biserica de lemn Plopiș.
Mănăstirea Bârsana
Mănăstirea Bârsana este una dintre cele mai înalte din România, având o înălțime de aproximativ 57 de metri, aceasta fiind situată în Maramureșul istoric, pe valea Izei, la ieșirea din localitatea Bârsana, la 22 km distanță de orașul Sighetul Marmației. Biserica este una dintre principalele obiective turistice ale zonei, fiind preferată de turiști și pelerini din România cât și de turiștii din străinătate datorită porților sculptate în stil maramureșan, a zonei culinare și a portului popular.
Indiferent că ești turist sau pelerin, cu siguranță frumusețea biserici și a zonei te vor încânta și îți vor rămâne în amintire. Pe lângă cele două biserici în curte poți vizita și muzeul care a fost construit de curând. Această frumoasă regiune are cu siguranță multe de oferit, care așteapt să fie descoperite de fiecare turist în căutare de noi aventuri, de liniște, de o pauză, de armonie.
Mânăstirea Săpânța-Peri
Complexul mănăstiresc este cea mai înaltă structură din lemn din Europa și are 78 de metri înălțime. Biserica a fost construită în 1997 folosind metode tradiționale și este făcută din mult aur, ceea ce o face ușor de văzut de la distanță. Baza este din piatră, dar restul este din stejar. Sculpturile exterioare din lemn sunt cu adevărat frumoase.
Mocănița
Oferind o experiență de basm, Mocănița este este singurul tren din Europa care functionează cu aburi de calibru ingust și este complet functional. Mocănița pleaca de la Viseu de Sus iar pe traseu ajunge în frumoasa Valea Vaserului, traversand Parcul Natural al Muntilor Maramuresului, fiind una dintre cele mai lungi trasee, însumând 55 km în zona de munte cu o priveliste minunată.
Traseul cu trenul Mocănița durează aproximativ 3 ore jumătate pe sens, asta înseamnă aproximativ 7 ore în total, iar la mijlocul traseului exista amenajat un popas unde turiști pot admira frumusețile naturii și priveliștea. Pauza este de aproximativ 30 de minute.
Cu siguranță este o experiență de neuitat, trenul circulând preponderent într-o zonă nelocuită, sălbatică și fără prea mult semnal la telefon. Mocănița de la Vișeu de Sus este ultima cale ferată forestieră din lume. Plecările încep dimineața și vă recomadăm să ajungeți cu cel puțin 30 de minute înainte de plecarea trenului sau să achiziționați biletele online deoarece numărul biletetelor eliberate este limitat.
Biletul Standard Mocănița este: 75 lei Adult, 65 lei Student/Pensionar, 49 lei Elev (6-16 ani).
Pachet Mocănița Special: 124 lei Adult, 114 lei Student/Pensionar, 89 lei Elev (6-16 ani)
Include: biletul, un platou grill, o cafea, o băutură răcoritoare, un produs patiserie.
Cascada Cailor
Fiind situată în apropierea stațiunii montane Borsa, Cascada Cailor este cea mai mare cascadă din România, având o lungime de 90 de metri înălțime, iar aceasta este una dintre cele mai importante atracții turistice din Maramureș. Dacă doriți să vizitați cascada, puteți merge pe jos acolo pe traseul montan bine marcat sau luați telecabina până la zona de schi, apoi faceți o scurtă plimbare la vale pentru a o vedea. Cascada poate fi vizitată atât vara cât și iarna, oferind în ambele anotimpuri o vedere extraordinară.
Orașul Baia Mare
Când ajungi în Maramureș, orașul Baia Mare trebuie să facă parte din lista ta de obiective turistice. Baia Mare a fost cândva parte a Imperiului Austro-Ungar. În perioada comunistă, orașul a devenit foarte prosper. Drept urmare, unele urme de socialism mai pot fi văzute în oraș, dar orașul vechi merită vizitat. Piața centrală este ocupată de clădiri medievale și cafenele frumoase. In apropiere se mai găsesc si câteva vestigii ale vremurilor medievale baimarene: Turnul lui Stefan si Turnul Macelarilor. O altă atracție turistică a orașului este Planetariul. Acesta a fost primul Planetariu din țară, fiind inaugurat în anul 1969.
Parcul Național din Munții Rodnei
Parcul National Muntii Rodnei este un loc cu adevarat important de vizitat in Maramures.
Este al doilea parc național din România și este cu adevărat frumos. Sunt atât de multe de văzut și de făcut în parc, așa că cred că ar fi păcat dacă nu ai face o plimbare prin el cât ești în Maramureș.
Peisajele frumoase vor fi diferite în funcție de anotimp, așa că nu vei ști niciodată ce vei găsi. Există o mulțime de trasee diferite în parc, dar unele sunt mai dificile. Alege o potecă pe care ești sigur că poți merge cu ușurință și evită să fii în parc după lăsarea întunericului.
Lacul Albastru din Baia Sprie
V-am spus mai devreme că în Maramureș sunt multe obiective turistice. Unul dintre ele este Lacul Albastru din Baia Sprie. Acest lac are culori diferite în funcție de cât de strălucitoare sau întunecată este lumina.
Astfel, vara este verde inchis cu nuante de smarald, toamna culoarea transcende intr-un verde mai inchis, chiar maro, iar primavara lacul este albastru.
Lacul artificial s-a format în anul 1920, prin prăbușirea unei vechi galerii de mină iar unii cercetători susțin că, culorile apei se datorează mineralelor care au rămas după prăbușirea minei, deși culorile lacului depind foarte mult și de anotimp și poziționarea soarelui.
Lacul este situat la doar 35 de minute de mers pe jos de centrul orasului Baia Sprie.
Valtorile și morile țărănești din satul Săcel
Exista un loc cu totul special in judetul Maramures pe care trebuie sa il vizitezi daca esti turist. Se numește Sacel. Este un sat foarte vechi, renumit pentru arhitectura sa frumoasă și istoria interesantă. Principalele obiective turistice din Săcel sunt valtorile si morile taranesti care inca mai functioneaza, ca în vremurile trecute.
Așadar, Maramureșul este cu adevărat un tărâm de poveste care merită descoperit, o destinație care îmbină perfect trecutul cu prezentul.
Comentarii