Zadar, Croatia - Travel Guide. Enjoy the sound of the sea!

guideyouronline

Cine încă consideră Croația o țară nu foarte interesantă cu siguranță nu a auzit prea multe despre Zadar! Orașul din nordul Dalmației poartă o moștenire culturală și istorică de peste 3000 de ani, însă nici frumusețea  naturii nu lipsește, Marea Adriatică creând aici un loc perfect pentru vacanță vara. Orice turist în căutarea unui loc liniștit pe care îl poate explora trebuie să ia în considerare orașul!

Cu ce circuli în Zadar

Orașul nu este foarte mare, așa că în cea mai mare parte a vacanței tale vei alege să parcurgi drumul pe jos, neavând nevoie de mașină. Și transportul public este o variantă potrivită, existând 16 autobuze ce circulă în interiorul orașului și alte 30 pentru rutele din întregul canton, între cele mai importante locuri și orașe, iar prețurile sunt destul de mici: doar 1.40€ pentru un bilet. Poți vedea informații despre rute, și să îți achiziționezi biletele direct de pe site-ul oficial.

Dacă îți dorești însă să mergi cu taxiul, în Zadar tariful per kilometru pornește de la 0.80€, la care se adaugă taxa de pornire, de 1.20€. Poți alege și închirierea unei mașini, caz în care vei plăti cel puțin 25€ pe zi, și poți vedea ofertele aici.

Cazare Zadar

Cât despre cazare nu trebuie să îți faci griji, pentru 30€ pe noapte poți găsi camere de 2 persoane care permit accesul rapid atât spre centrul orașului, cât și spre plajă, iar dacă cauți mai multe facilități incluse (precum micul dejun) sau hoteluri de 3-5 stele prețurile cresc doar cu aproximativ 20€.

Here are some recommendations of places that will not disappoint you:

 • Tequila Bar Hostel este o variantă foarte accesibilă, amplasată excelent, aproape atât de zona centrală, cât și de mare. O cameră de 2 persoane aici pornește de la 30€ pe noapte. 
 • B&B Giardin este varianta perfectă pentru cei care vor să aibă parte de ceva mai multe facilități în vacanță, căci hotelul de 4 stele este definiția rafinamentului. Este amplasat central, iar unele camere au inclusiv vedere spre mare, iar o noapte aici pornește de la 83€, cu mic dejun inclus.
 • În oraș există foarte multe apartmanete de închiriat, așa că ia în considerare și Airbnb. Dacă sunteți până la 4 persoane și preferați libertatea propriului apartament, am găsit o ofertă de neratat. Acest apartament central pune la dispoziția turistilor un spațiu larg, și foarte primitor, cu dotări moderne, pentru doar 80€ pe noapte. Vei avea chiar și vedere spre mare!

Zadar Obiective turistice de tip itinerar pe zile

If you want to make the most of your time here, it's best to leave with a well-established plan of what you want to see. For this reason, I have prepared a suggested itinerary for 3 days spent here, which you can follow.

Day 1

 • Piața poporului
 • Catedrala Sf. Anastasia
 • Sea Organ & Salutul Soarelui
 • BEACHES

Piața poporului

Vechiul centru orașului Zadar păstrează o atmosferă medievală aparte, iar clădirile vechi, în tonuri de alb, merită ceva timp pentru a fi admirate, iar ce loc poate fi mai perfect decât piața centrală: Piața poporului. Poți găsi aici Turnul cu Ceas, Gradska Loza, dar și Primăria orașului, iar dacă îndrăznești să explorezi străduțele medievale din jurul pieței vei avea și mai multe surprize plăcute, iar câteva ore aici vor părea că zboară.

Catedrala Sf. Anastasia

În preajmă vei găsi și Catedrala Sf. Anastasia, probabil una dintre cele mai frumoase biserici din oraș (pentru că vei găsi multe), o reprezentare bine conservată a perioadei medievale, fiind construită în secolul XII. Găsești aici un amestec de influențe: bizantine, gotice, baroce și romanice, iar pentru o mică taxă poți urca și în turnul catedralei, de unde se vede splendid panorama mării și a orașului. Este cea mai mare biserică din regiunea Dalmatiei și totodată recunoscută UNESCO. Poate fi vizitată zilnic între 08:00 – 19:30.

Sea Organ & Salutul Soarelui

Iar în restul zilei râmase mergi și bucurâ-te de mare, pe faleza unde vei găsi 2 dintre cele mai populare monumente artistice din Croația, ce oferă turiștilor o experiență inedită. Sea Organ este practic un instrument muzical deghizat în scările spre mare, ce care chiar cântă cu ajutorul aerului plimbat de apa mării, sunând asemănător cu o orgă.

Salutul Soarelui

Pe de altă parte, Salutul Soarelui este un disc ce captează ziua lumina soarelui, iar noaptea o eliberează sub forma unui spectacol de culori și lumini. Ambele opere de artă creează o atmosferă feerică și îți oferă un motiv în plus să stai și să admiri frumusețea mării momente în șir. Experiența este cu adevărat inedită!

Day 2

 • The Romanian Forum
 • Biserica Sf. Donatus
 • The Land Gate
 • Muzeul de Iluzii
 • BEACHES

The Romanian Forum

Dacă vrei să afli mai multe despre istoria antică a orașului îți poți începe a doua zi cu o vizită la ruinele Forumului Roman, aflate la 5 minute de catedrală. Construit între secolele I î.Hr. și III d.Hr, azi sunt prezentate publicului rămășițe foarte bine conservate ale clădirilor importante din asezarea romană, ce au o mărime aproape la fel de mare ca cea a faimoaselor situri arheologice din Italia. În plus, nu ai nevoie de bilet și poți vizita locul non-stop.

Biserica Sf. Donatus

Chiar lângă poți vedea și Biserica Sf. Donatus, unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult  din Croația, cu o vechime de peste 1000 de ani. Se remarcă prin faptul că a fost construită cu pietre luate chiar din Forumul Roman, fapt ce întărește atmosfera istorică ce te va cuprinde când îi calci pragul. O vizită costă 4€, iar programul este 09:00 – 15:00 zilnic.

The Land Gate

Apoi, dacă vei merge 7 minute vei ajunge la The Land Gate, poarta de intrare în Zadar de acum peste 500 de ani. Fiind construită în stil venețian, poarta are detalii artistice foarte frumoase, iar principal este Leul Sfântului Marco, din mijlocul porții. Nu rata ocazia de a-ți face o poză aici!

Muzeul de Iluzii

Muzeul de Iluzii este locul perfect pentru descoperi și latura modernă a Zadarului, și îl vei găsi la 5 minute de The Land Gate. Expozițiile sunt foarte interactive și îți vor depăși sfera imaginației, provocându-te. Poți vizita muzeul zilnic între orele 10:00 – 16:00, iar un bilet costă 9.30€.

Day 3

 • Parcul Național Kornati
 • BEACHES

Parcul Național Kornati

Îți recomandăm să îți rezervi ultima zi din adar în totalitate pentru o excursie în Parcul Național Kornati, o comoară a naturii ce merită explorată în totalitate! Arhipelagul cu aproape 90 de insule micuțe, neatinse de civilizație, poate fi explorat cu barca și oferă o experiență minunată în inima naturii sălbatice. Un tur organizat de agențiile de turism costă între 30-60€ și îți permite atât să vezi cea mai mare parte a Parcului, cât și să te bucuri de distracțiile în natură puse la dispoziție.

Cu siguranță nu te vei plictisi explorând insulele Adriatice, iar o ultimă zi petrecută în totalitate aici îți va rămâne întipărită în minte drept una dintre cele mai plăcute experiențe, și îți va completa perfect călătoria, plecând relaxat și liniștit, cu gândul la frumoasa natură.

BEACHES

Iar pentru că nu putem ignora faptul că Zadar este un oraș la malul mării, nu rata ocazia de a te bucura de frumoasele plaje din zonă. Deși orașul nu oferă destule plaje, vă recomandăm să le descoperiți pe cele din stațiunile din apropiere, ușor accesibile cu autobuzele. Cert este că indiferent care va fi plaja pe care o alegi, te vei bucura de apă limpede, de un albastru profund, soare și nisip cald (nu și foarte fin însă).  Prețurile diferă de zonă însă rămân în medie destul de accesibile, și te poți aștepta să plătești de la 15€ pentru două șezlonguri și o umbrelă.

We've put together a list of some beaches you can incorporate into your days here:

 • Kolovare este cea mai populară plajă probabil, fiind foarte apropiată de centrul orașului (la 15 minute de mers pe jos).
 • Borik, aflată în nordul orașului (30 de minute de mers), este plaja perfectă pentru familiile cu copii.
 • Plaža Uskok este o plajă foarte curată și frumoasă, cu apă turcoaz și mici localuri lângă. Ca și Borik, se află la 30 de minute de Zadar (sau 8 cu mașina)..
 • Punta Bajlo seamănă cu o plajă sălbatică, fiind situată între stânci și copaci luxurianți un decor perfect pentru relaxare. Tot la 30 de minute de mers pe jos din Zadar, însă spre sud de această dată.

Food

Mâncarea croată reunește influențe orientale dar și occidentale (turcești, ungurești, germane și chiar italiene) și este o experiență care nu trebuie ratată! Brudet, de exemplu, este o tocană tradițională cu mai multe tipuri de fructe de mare proaspete, iar dacă vrei ceva mai ușor încearcă Fuzi, paste specifice Croației, cu trufe, alimente foarte întâlnite aici. Soparnik este un alt preparat interesant, potrivit și pentru vegetarieni, o plăcintă subțire cu pătrunjel și ceapă. Pentru desert poți încerca Kroštule, un aluat dulce prăjit, sau Rafioli, fursecuri cu umplutură de migdale.

Cât despre localuri în care te poți opri, îți putem recomanda Proto Food&More or Restaurant Bruschetta, ambele specific mediteranean și tradițional, unde o masă pornește de la 20€. Pentru cei ce vor să profite de fructele de mare și pește pot merge la Konoba Malo Misto or 2Ribara Restaurant, iar seara puteți merge la Ledana Lounge Bar and Club.

Fă-ți curaj vara aceasta și programează-ți câteva zile de vacanță în Zadar, căci sigur nu vei regreta! Orașul dalmat are multe de oferit și pare încă o cetate medievală bine conservată, în care te poți teleporta în timp. Marea va cuceri orice turist, iar natura nealterată formează peisaje inedite în care te poți petrece momente de neuitat.

Leave a Comment

en_USEnglish