ghid

Freelancer sau angajat? Care e cea mai buna alegere?

Dezvoltarea noilor tehnologii si aparitia a din ce in ce mai multe domenii de activitate noi, a determinat o situatie fara precedent in tara noastra.

Cu un deficit semnificativ de personal, tot mai multe persoane aspira la o cariera de freelanceri sau antreprenori, fata de perioada trecuta, atunci cand lumea cauta sa se angajazeze pentru un trai stabil.

In acest sens, din ce in ce mai multi tineri, care doar ce au absolvit liceul sau facultatea, sunt mai tentati in a alege o cariera de freelancer sau de antreprenor, decat o cariera de angajat, desi fiecare dintre acestea vine la pachet cu avantajele si cu dezavantajele sale.

Ce este un freelancer?

Freelancer este acea persoana care executa diverse lucrari, fara un contract de angajare pe termen lung sau pe termen determinat in cadrul unei firme.

In schimb, pentru a lucra in mod legal, un freelancer trebuie sa infiinteze un PFA (Persoana Fizica Autorizata), fiindu-i, in acest fel, permis sa desfasoare orice tip de activitate economica permisa prin lege, folosindu-se de forta sa de munca, avand, de asemenea, si dreptul de a angaja terte persoane cu contract de munca individual.

Avantajele de a fi freelancer

Primul avantaj al acestui domeniu este reprezentat de flexibilitate. Aici facem referire la faptul ca poti lucra de oriunde, în conditia in care ai o conexiune la Internet si chef de munca. Referitor la programul de munca, acesta il poti stabili dupa cum doresti, in functie de dorintele tale si de preferintele clientului.

Un alt vantaj in ceea ce priveste lucrul in regim de freelancing, este reprezentat de faptul ca poti alege pentru cine si ce lucreszi (in limita necesitatii de bani, bineinteles).

Dezavantjele de a fi freelancer

Chiar daca, la prima vedere, te bucuri de faptul ca iti poti face programul dupa cum doresti, cei mai multi freelanceri ajung sa lucreze mai mult decat un angajat full – time. Un alt dezavantaj este legat de concurenta foarte mare pentru aceleasi proiecte pe care le „pandesti” si tu.

Tot in categoria dezavantaje includem si domeniul financiar. Exista posibilitatea ca in anumite saptamani sau luni sa ai foarte multe proiecte, iar in perioada urmatoare sa nu mai ai nimic. Este indicat sa ai asigurat un back – up financiar inainte. De asemenea, va trebui sa iti asumi riscul ca unii clienti nu te vor plati sau vor intarzia foarte mult cu banii.

Avantajele de a fi angajat

In calitate de angajat, poti avea ocazia de a participa in mod gratuit la conferinte, workshop-uri, cursuri și training-uri si, de asemenea, poti avea acces la tehnologii avansate si costisitoare.

Mai mult decat atat, ai o echipa, colegi cu care poti imparti task-urile si orele de program. De asemenea, ai o data fixa de salariu si bonusuri de sarbatori. In functie de rezultatele activitatii tale si de regulile companiei in care iti desfasori activitatea, poti primi mariri de salariu.

Alte avantaje ale unei cariera ca angajat sunt urmatoarele:

  • acces mai facil la creditare;
  • concediu de odihna platit (21 de zile lucratoare pe an);
  • preaviz la concediere;
  • asigurare de sanatate, etc.

Tot ca avantaj este de mentionat volumul de stres, care este mult mai mic decat al unei persoane care lucreaza in regim de freelancer. Esti sigur ca, la final de luna, salariu intra cu siguranta in cont, indiferent daca ai dat sau nu maximul. Daca esti freelancer, la sfarsitul lunii vei avea in cont atat cat ai lucrat.

Dezavantajele de a fi angajat

In calitate de angajat, esti considerat a fi specialist si beneficiezi de o lista de sarcini pe care trebuie sa o duci la bun sfarsit. Te concentrezi in ceea ce presupune indeplinirea responsabilitatilor desemnate de catre organizatie si te limitezi doar la ceea ce stii.

De asemenea, daca lucrezi intr-un program de la 9 la 5, conducerea companiei se asteapta ca tu sa iti indeplinesti sarcinile in acest interval orar.

In concluzie, fiecare dintre cele doua domenii vine cu avantaje si dezavantaje. Ramane la latitudinea ta sa alegii ceea ce ti se potriveste mai bine.

Tu ce tip de cariera preferi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta in Antalya – Ghid de calatorie 

Daca nu ai ajuns inca pe litoralul turcesc, vara aceasta este momentul ideal pentru o vacanta in Antalya. Aici vei gasi atat plaje linistite potrivite daca mergi cu cei mici,

Kusadasi, Turcia – Ghid de calarorie

Kusadasi este una dintre cele mai importante stațiuni din Turcia și atrage anual sute de mii de turiști! Stațiunea păstrează o atmosferă exotică, iar litoralul

AllEscort