Hai să explorăm împreună orasul Mostar, unul dintre cele mai importante orase turistice din Bosnia și Hertegovina, ce se află în patrimoniului mondial UNESCO.  Este un important centru economic, cultural și politic din aceasta tară, avand ca simbol principal podul Stari Most.

Se spune că după ce treci printr-o perioadă greu încercată (a fost un oras destul de afectat de război), ai mai multe de oferit. Asta face și Mostar. Este un loc ce parcă a renascut din propria cenușă.

Lasă-ne să fim ghidul tău pentru 2 zile, și hai să descoperim împreună acest minunat oraș, un melanj cultural aparte, plin de încarcătură spirituală, minuni, și un amestec aparte de ahitectură islamica.

Cum ajungi în Mostar?

Cel mai accesibil mijloc de transport pentru a ajunge în Mostar este mașina, la o distanță de aproximativ 600 de km de Timișoara. Dacă pleci din București, vei avea aproximativ 13 ore de condus, iar combustibilul dus-întors costă în jur de 200 de Euro. Îți lăsăm un link care aici să îți fie de folos pentru calculul distanțelor și bugetului.

Pentru a vizita Bosnia şi Herţegovina nu ai nevoie de viză, iar călătoria poate fi efectuată în baza cărții de identitate sau a pașaportului. Detalii despre condițiile de călătorie le regăsești aici

Totodata, trebuie să faci dovada deţinerii sumei de 150 BAM (mărci convertibile) sau de 75 de Euro, pentru fiecare zi de şedere pe teritoriul acestei ţări.

Hei, și pentru situațiile neprevăzute noi te sfătuim să ai o asigurare medicală care să te protejeze.

Unde te cazezi?

Prețurile la cazări sunt pentru toate buzunarele, iar acestea încep de la 25 de Euro pe noapte pentru o cameră dublă.

Noi am facut o selecție pentru tine, cel mai bun raport calitate - preț, aproape de centrul orașului.

  • Hotel Mostar situat într-o zonă liniştită, în apropiere de centrul vechi al orașului. Acesta este un hotel de 4 stele stele cu WiFi gratuit și parcare privată gratuită.  Prețul pornește de la 70 de Euro/noapte cu mic dejun inclus.
  • Hotel Villa Milas este un hotel de 3 stele cu WiFi gratuit și parcare privată gratuită. O noapte de cazare pornește de la 50 de Euro cu mic dejun inclus. Acesta este situat într-una dintre cele mai apreciate zone din Mostar având o notă de 9,7 pentru locație.
  • Hotel Sinan Han de 3 stele dispune de parcare proprie, Internet WiFi, iar camera este spaţioasă si iţi pune la dispoziţie tot ce ai nevoie pentru ca şederea ta să fie cat mai confortabilă. O noapte de cazare pornește de la 55 de Euro cu mic dejun inclus. Acesta este situat într-una dintre cele mai apreciate zone din oraș.

Obiective turistice Mostar - Ce vizitezi? Itinerar pe 2 zile

Ziua 1

Stari Most (Podul Vechi)

Fără doar și poate podul Stari Most joacă rolul principal în centrul vechi al oraşului Mostar, întrucat toate atracțiile principale se află în jurul acestui pod. Însă nu poți ajunge la acesta fără a trece prin labirintul de strădute înguste din centrul vechi, vizitând totodata și strada principală numită si “Strada de Aur”.

Stari Most unește orașul împărțit în două de râul Neretva si a fost construit in secolul XVI de către otomani (mai exact la ordinal lui Suleyman Magnificul) și reconstruit în 2004  care  urmare a războiului. Numele orașului provine de la ”mostari” care semnifică gardieni ai podului.

O traditie veche și  interesantă, ce datează de foarte mulți ani, este competitia de sărituri de pe pod.Unii dintre localnici obișnuiesc să sară de la 20 de m înălțime (contra unor sume de bani de la turiști).

După ce termini de făcut poze,  admirat podul, sau chiar săriturile localnicilor, te lăsăm să te “pierzi” în bazarul plin de culoare, tipic otoman, undei vei putea petrece cateva ore bune la shopping.

Având în vedere amprenta islamică destul de puternică, Mostar are numeroase locuri de neratat, printre care amintim multitudinea de moschei, dar și biserici ortodoxe si catolice.  Cele mai renumite biserici sunt sunt cea Franciscană și cea Catolică.

Pe strada principala din centrul vechi vei descoperi cele mai frumoase și interesante două moschei.

Koski Mehmed Pasha

Situată chiar în inima centrului vechi, această moschee a fost construită la începutul secolului al XVII-lea de către Koski Mehmed-Pasha. La numai cinci metri de râul Neretva, se poate admira o vedere panoramică spectaculoasă a orașului. Atmosfera primitoare din curte oferă o pauză plăcută, relaxantă, într-un context unic și romantic.

Moscheea Karadjoz-Bey

Este considerată a fi cea mai mare si impunătoare moschee din regiune. A fost construită de arhitectul turc Mimar Sinan Kodza în secolul XVI. Nici aceasta moschee nu a fost iertată de război, aceasta fiind destul de grav avariata. Începând cu anul 2002 a fost complet renovată, iar din 2004 mii de vizitatori se bucură de aceasta.

Ziua 2

Cascada Kravice

Vei ajunge foarte ușor cu mașina sau printr-un tur organizat, având in vedere ca această locație este situată, la aproximativ 50 de km de Mostar.

Această oază în piatră, cum o denumesc bosniecii,  pe cât de spectaculoasă, pe atat de greu de descris în cuvinte. Casacada este situată pe râul Trebizat și are o lățime de 120 metri și o înălțime de 25 de metri. “Mica Niagară” cum mai este supranumita iti va depasi toate asteptarile. 

Și cum o imagine face cat o mie de cuvinte, te lăsăm pe tine să ne spui dacă merită vizitată.

Medjugorje – locul unde se întâmplă minuni

După plimbarea și relaxarea la "mica niagara" în drumul spre Mostar îți recomandăm să faci o oprire la Medjugorje (care înseamnă „între munţi”).

Este un loc unde se spune ca au loc minuni, datorită aparițiilor Fecioarei Maria. Legenda spune ca în anul 1981, Fecioara Maria a apărut unor sase copii pe colina Crnica, pe locul numit Podbrdo. Aceste persoane au fost numite „vizionari” și sunt invitați în inteaga lume să susțina prelegeri.

Deși au existat speculatii ca totul este o înșelătorie, au fost făcute numeroase teste ştiinţifice cu echipament high-tech asupra vizionarilor, iar unii experţi au ajuns la concluzia că, în transe, sunt cu adevărat în stare de extaz, negăsindu-se nicio dovadă de neadevăr.

Se spune ca și în prezent Fecioara Maria își mai face aparitia printre cei credinciosi. În anul 1994, Papa Ioan Paul al II lea a declarat Medugorje ca fiind un loc sfânt. Din acel moment a devenit un loc de pelerinaj extrem de iubit de credincioși, care primește peste 1 milion de pelerini anual din toate colturile lumii. Orașul Medjugorje devenind astfel, cel de-al treilea cel mai vizitat loc de pelerinaj din Europa, după Lourdes din Franța și Fatima din Portugalia.

Biserica Sfantul Iacob este centrul de rugăciune al orașului, o biserică cu două turnuri piramidale, aici  adunându-se credincioșii care vin să își găsească liniștea și pacea sufletească.

Dacă vrei sa vizitezi Medjugorje acest loc plin de incarcatura spirituala ai posibilitatea sa o faci si printr-un tur organizat din Mostar, mai multe detalii ai aici 

Gastronomie

În fiecare dintre calatoriile noastre căutam starea de bine, relaxarea. Ei bine, și descoperirea de noi preparte pot contribui la starea noastră de bine. Bucătăria din Mostar este una echilibrată cu influențe occidentale și orientale.

Vedeta bucătăriei este ćevapi cu lepinja  - un fel de pita uşoară, aerisită, ajvar  - o pasta condimentată din ardei gras, vinete şi usturoi şi o smântână găoasă, uşor fermentată, căreia îi se spune kaymak. Ćevap vine din limba persană, de la faimosul kebab. Bosanski Ionac este un alt preparat cunoscut, mai exact o tocăniță din carne și varză

Avand in vedere influența otomana, deserturile cele mai des întâlnite sunt baklava și tufahije, care este o prăjitură cu mere.

Mai jos, ai o listă cu cele mai bune restaurante pe care le-am ales pentru tine, cunoscute atât pentru ospitalitate cât și pentru măncare :

Informatii utile

Moneda naţională este Marca bosniacă convertibilă. Localnicii folosesc ambele valute, astfel poti plăti atât cu euro cât şi cu mărci.

Prețurile sunt foarte asemănătoare cu cele din România, in unele locuri  poți să ai surpriza să descoperi prețuri mai mici . De asemenea, un mare avantaj este că Mostar poate fi vizitat în orice anotimp al anului, însă vara, parcă are un farmec aparte.