Amplasat în inima prealpilor, țărmurile sale se învecinează cu Lombardia, Piemontul și Elveția.

Cele 11 insule ale Lacului Maggiore, sunt printre multele frumuseți ale acestui lac. Cele mai fascinante sunt, fără îndoială, Insulele Borromee.

Îndrăgit de Ernest Hemingway și regalitatea britanică, acest arhipelag este format din monumentala Isola Bella, cu Palazzo Borromeo din secolul al XVII-lea, înconjurat de grădini pitorești, pitoreasca Isola dei Pescatori, Isola Madre, cunoscută pentru grădina botanică și mica insula San Giovanni cu vedere la Pallanza. Vile frumoase, fortărețe și castele impunătoare sunt situate în jurul lacului și a insulelor sale îmbogățind farmecul acestui loc.

Lacul Maggiore a fost de fapt o stațiune turistică preferată pentru familiile nobile lombarde (de exemplu, Borromeo și Visconti) care au construit aici vile și grădini somptuoase. Palazzo Borromeo de pe Isola Madre și Isola Bella, Villa Ponti din secolul al XVIII-lea din Arona și Villa Treves din Belgirate, sunt doar câteva dintre vilele foarte interesante. 

Informatii utile

Transport - Cum ajungi la Lacul Maggiore

Lacul Maggiore se află la o distanță de aproximativ 50 km de Aeroportul Milano Malpensa. Un bilet din București costă în jur de 20 euro, dacă este achiziționat din timp, vezi mai multe detalii aici.

De la aeroport până la Lacul Maggiore poți opta pentru varianta de călătorie cu mijloacele de transport în comun, drumul durează in jur de 2 ore și vei fi nevoit să schimbi mai multe mijloace de transport până la destinația finală. Mai multe detalii găsești aici.

Cazare - Unde ne cazam in zona Lacului Maggiore

În acesta zonă de poveste, unitățile de cazare au tarife ceva mai ridicate în funcție de sezon, dar cu siguranță merită fiecare bănuț. Pentru câteva nopți de cazare îți propunem următoarele variante:

  • Hotel Dei Tigli este la 50 de metri de malul Lacului Maggiore și oferă oaspeților biciclete gratuite pentru a explora împrejurimile. Decorate cu podea din lemn, camerele sunt mobilate simplu și includ minibar și TV cu ecran plat cu canale prin satelit. Te poți bucura de mic dejun tip bufet în sala de mese elegantă sau te poți relaxa cu o băutură locală la bar. Pentru o noapte de cazare tarifele încep de la 52 euro de persoană cu micul dejun inclus.
  • Locanda Pozzetto este un hotel de 3 stele la numai 500 de metri de Lacul Maggiore, amplasat într-o clădire istorică înconjurată de 40.000 de metri pătrați de pajiște și pădure cu vedere la lac. Te poți bucura de peisajul mirific și frumusețea lacului la prețuri începând de la 77 de euro de persoană pe noapte cu mic dejun.
  • Hotel Lido - la Hotelul Lido te vei bucura o locație excelentă chiar pe malul Lacului Maggiore. O  plimbare de 15 minute de-a lungul malului lacului de la Hotelul Lido te va duce în centrul orașului Angera. Hotelul are propriile grădini și există o mică zonă unde poți face plajă. Costul unei nopți de cazare este în jur de 63 euro de persoană și include un mic dejun delicios.

Obiective turistice Lacul Maggiore

Isola dei Pescatori

Pe lângă milioane de turiști, Insulele Borromee au fermecat și Stendhal, Liszt și Mendelssohn. Dumas le-a amintit în „Contele de Monte Cristo”, Turner și Corot i-au reprezentat în picturi în ulei și acuarele, D'Annunzio a încercat chiar să închirieze unul.

Chiar vizavi de orașul Stresa, arhipelagul este ușor accesibil cu barca din Locarno sau Ascona. Este format din trei insule: Isola Bella cu conacul său grandios și grădinile terasate, Isola Madre cu luxosul său parc englezesc și Isola dei Pescatori, un sat pitoresc de pescari care se mândrește cu o atmosferă străveche.

Isola Bella

Insula lacului, Isola Bella sau Insula frumoasă este una dintre Insulele Borromee ale Lacului Maggiore, în provincia Verbano Cusio Ossola. 

Isola Bella face parte din comuna Stresa, la care se poate ajunge cu feribotul. Aceasta este cea mai extraordinară dintre Insulele Borromee: în afară de un sat mic, întreaga insulă este acoperită de marele Palazzo Borromeo și grădinile sale extinse.

Palatul a fost construit în secolul al XVII-lea de Carol al III-lea, Ducele de Milano, ca reședință de vară pentru soția sa, Isabella Borromeo.

Palatul este cunoscut pentru arhitectura și grădinile sale frumoase în stil baroc, care sunt considerate unele dintre cele mai frumoase din Italia.

Turistii pot vizita palatul și grădinile, care prezintă o mare varietate de plante, fântâni și statui. Palatul este inchis temporar publicului dar puteți vizita toate celelalte frumuseți de pe insulă. Mai multe detalii aici.

Isola Madre

Isola Madre, o bijuterie așezată în apele Lacului Maggiore, este cea mai mare dintre Insulele Borromee, nu este locuită și este cunoscută în întreaga lume pentru colecțiile sale botanice extrem de rafinate, provenind de la cele mai diverse latitudini.

În antichitate a fost dedicată lui San Vittore, ulterior a fost numită Isola Maggiore, pentru a-și lua apoi numele actual. În secolul al XVI-lea zona era plină de plantații de măslini, transformate ulterior în grădină. Intervențiile ulterioare au transformat-o într-o grădină englezească de aproape 8 hectare. După alte modificări, și-a asumat aspectul actual cu terase din care pot fi admirate plante rare precum un chiparos Kashmir bicentenar și un palmier Jubaeae Spectabilis ultracentenar.

Pe malul sudic și pe cel mai înalt punct al insulei se află Palazzo Borromeo, construit în anul 1590 pe rămășițele bisericii cu cimitir închinat lui San Vittore, în interiorul căruia se păstrează mobilierul de prestigiu al Casei Borromeo și spectacolul teatrelor de păpuși, datate din secolul al XVII-lea până în secolul al XIX-lea. În exterior se află capela familiei cu o fațadă frumoasă decorată cu panouri de teracotă.

Stresa

Perla Lacului Maggiore, lângă Golf, unde sunt situate pitoreștile Insulele Borromee, Stresa atrage mii de turiști în fiecare an.

Promenada de pe malul lacului, ideală pentru plimbări relaxante, este flancată de case istorice și hoteluri de lux Art Nouveau, înconjurate de verdeață. Printre numeroasele evenimente care colorează sclipitoarea viață culturală și muzicală a orașului amintim Festivalul Stresa, „Săptămânile muzicale de la Stresa și Lacul Maggiore”, al căror nume oficial a fost schimbat recent.

Vila Taranto

Vila Taranto a fost construită în anii 1830 de un scoțian, căpitanul Neil McEacharn, și are una dintre cele mai bogate grădini botanice din lume. Parcul grandios al Villa Taranto leagă cele două secțiuni ale orașului, Pallanza și Intra. Grădinile au fost amenajate în stil englezesc, deși nu lipsesc elemente italiene: statui, fântâni, iazuri, terase, cascade. Aici vizitatorul poate întâlni toate elementele Pământului, ceea ce conferă o aură magică acestor terenuri sacre. Vila Taranto are una dintre cele mai importante gradini botanice din lume. Mii de specii de plante și flori de tot felul – eucalipt, azalee, rododendron, magnolie, arțar, camelie și dalie – acoperă o suprafață de 16 hectare, întrețesute de patru mile de alei.

Castello di Cannero

Castello di Cannero sunt trei insulițe stâncoase din Lacul Maggiore din nordul Italiei. Pare să se ridice maiestuos din apele lacului, dând impresia că plutește.

Poziționate aproape de malul Rivierei Cannero, aceste ruine fascinante au făcut odată parte din Rocca Vitaliana, o fortăreață construită pentru a apăra pământul de invaziile elvețiene. Din castelul de pe insulița vestică a rămas doar un turn ruinat și câteva părți prăbușite ale zidului.

Castello di Angera

Castelul Angera, cunoscut local ca Rocca di Angera sau Rocca Borromea di Angera, se află în orașul cu același nume, în provincia Varese din regiunea Lombardia din Italia.

Castelul Angera, situat pe un pinten de calcar pe malul de est al Lacului Maggiore, a fost construit de familia Visconti din Milano in secolul al XI-lea. Împreună cu omologul său; Castelul Arona, de pe partea opusă a lacului, construit cu doar câteva decenii mai devreme, controla zona și lacul.

În secolul al XIII-lea, castelul a fost asediat și luat de mai multe ori de familia Della Torre, care l-a deteriorat considerabil. După bătălia de la Desio din 1277, în cele din urmă au pierdut-o din nou în fața Viscontilor. Aspectul actual al castelului datează din fazele de construcție din secolele al XIII-lea și al XIV-lea.

Lago di Mergozzo

Mergozzo este unul dintre cele mai frumoase sate de pe malul lacului din zona Lacului Maggiore.

Situat pitoresc pe malul lacului Mergozzo, separat de Lacul Maggiore din cauza inundațiilor continue a râului Toce, satul este o destinație preferată de vacanță încă din primăvară. Casele de piatră se înghesuie strâns, separate doar de alei înguste.

Piața centrală a satului este dominată de un ulm străvechi: documentele istorice atestă că arborele creștea în piață în urmă cu 400 de ani. Acum complet nelocuit, i s-a dat titlul de „arbore monumental al Piemontului”.

Mergozzo a fost locuit în antichitate, așa cum este ilustrat de colecțiile extinse din muzeul Antiquarium, care prezintă descoperiri din epoca preistorică și din epoca bronzului, precum și unelte vechi care au fost folosite cândva pentru extragerea și modelarea granitului din cariera Montorfano și marmură de Candoglia.

Parco Nazionale Val Grande

Parcul Național Val Grande a fost fondat în 1992. Este un teritoriu de aproximativ 15.000 de hectare înconjurat de munți, între Lacul Maggiore, Valle Vigezzo, Val Cannobina și Ossola.

Este cea mai mare zonă sălbatică din Italia care și-a păstrat încă integritatea ecologică. Valle Vigezzo – prin Val Loana – este unul dintre principalele puncte de acces la Parcul Național Val Grande. 

Val Grande este înconjurat de munți  și este accesibil doar pe jos: natura sălbatică domnește aici de mai bine de 40 de ani. Odinioară a fost locuit de oameni ale căror activități principale erau pășunatul alpin de vară și tăierea lemnului, dar aceștia au abandonat valea în urmă cu mai bine de 40 de ani.

În zilele noastre această vale este total nelocuită. Vegetația luxuriantă este una dintre principalele atracții ale Parcului, ca să nu mai vorbim de bogata sa fauna: acolo pot fi văzute capre, căprioare, vulpi, căprioare, vulturi.

Sacro Monte di Orta

Un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din 2003, Sacro Monte di Orta (muntele sacru al Ortei) este un sit religios romano-catolic în care se află 20 de capele care datează încă din secolul al XVI-lea, înfățișând viața Sfântului Francisc de Assisi prin bine conservate picturi murale și sculpturi.

Situat într-o rezervație naturală, la o scurtă plimbare deasupra satului Orta San Giulio, acest loc liniștit este modalitatea perfectă de a petrece câteva ore admirând arhitectura barocă, împreună cu priveliștile frumoase asupra lacului și munților din jur.

Gastronomie & Restaurante

Vizitarea lacului Maggiore înseamnă nu numai să interacționezi cu frumusețea regiunii, ci și să te bucuri de aromele și gusturile mâncării locale și delicioasa bucătărie tradiționă. Nu este un secret faptul că bucătăria italiană are o varietate diversă de feluri de mâncare gastronomice, pornind de la pește la brânză și sfârșind cu mâncăruri pe bază de carne. Atâta timp cât cunoști locurile potrivite, te vei bucura de cele mai bune experiențe alimentare italiene. Ar putea fi cină, prânz sau mic dejun, dar, în orice caz, mâncarea în Lacul Maggiore este întotdeauna o experiență minunată. Chiar și cele mai mici orașe ascund niște restaurante foarte bune pe care nu ar trebui să le ratezi niciodată.

  • La Rampolina - acest restaurant te așteaptă să descoperi preparatele tradiționale într-o atmosferă confortabilă și o priveliște uluitoare, înconjurată de natură, cu vedere direct la Insulele Borrome. 
  • Usignolo - oferă o mare varietate de preparate ce garantează o experiență culinară plină de satisfacții! Aici te vei cufunda într-o atmosferă prietenoasă și romantică și vei putea gusta din plin preparatele locale. Cu priveliștea fantastică asupra Lacului Maggiore, te vei simți ca un călător și un adevărat gurmand!
  • La Perla del Lago - datorită talentului și experienței familiei Iannotta și a bucătarului Enzo, restaurantul „La Perla del Lago” oferă mâncăruri tipice din bucătăria piemonteză și mediteraneană, de la pește la vânat, aici vei găsi cu siguranță mâncăruri pentru toate gusturile.

Se spune că este imposibil să nu te îndrăgostești de Italia.

Există un moment în viață când descoperi că unele locuri sunt chiar mai frumoase decât în vise, iar unul dintre acele momente este când pui prima dată piciorul pe țărmurile lacului Maggiore, deoarece lacurile italiene sunt una dintre cele mai fermecătoare zone din Italia , oferind vederi spectaculoase, stațiuni idilice și o abundență de locuri de interes cultural.