Petra, una dintre cele șapte minuni ale lumii

Petra, orașul magic de piatră din inima deșertului Wadi Rum, vechi de mai bine de 2000 de ani, este un sit arheologic aflat in sud-vestul Iordaniei.

El reprezintă una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne. Cele șapte noi minuni ale lumii reprezintă o listă cu șapte monumente arhitecturale alese în urma unei acțiuni organizate de New Seven Wonders Foundation în anul 1999 cu scopul de a se da o replică modernă celor "Șapte minuni ale lumii antice".

Cele 7 minuni ale lumii moderne sunt:

  1. Marele Zid Chinezesc
  2. Oraşul Petra din Iordania. Ansamblu arhitectural tăiat direct în stâncă
  3. Statuia lui Hristos Mântuitorul de pe muntele Corcovado, Rio de Janeiro, Brazilia.
  4. Machu Picchu, vechiul oraş incas din Munţii Anzi, Peru
  5. Piramida de la Chichén Itzá
  6. Palatul Taj Mahal
  7. Colosseumul din Roma

Astăzi ne vom îndrăgosti de orașul roșu-trandafiriu din inima deșertului, Petra, una dintre minunile lumii moderne, tradus în arabă ٱلْبَتْرَاء , romanizat: Al-Batrāʾ ; în greacă veche Πέτρα, "Stânca".

Cunoscut inițial locuitorilor săi ca Raqmu sau Raqēmō, este unul din cele mai celebre situri arheologice din lume, datorită templelor săpate direct în stâncă, cel mai cunoscut fiind "Trezoreria" (Al Khazneh), în stil grecesc, din perioada elenistică, cu o înălțime de 42 m, unde s-a turnat și partea finală a filmului "Indiana Jones și ultima cruciadă" în anul 1989.

Pentru fanii cinematografiei, merită să amintesc alte câteva filme celebre care au avut platou de filmare în acest oraș fabulos: Transformers- Răzbunarea celor învinși, Mumia, Mortal Kombat - Anihilarea, Aladdin, Samsara, Regina Deșertului.

7 MOTIVE pentru care să vizitezi Petra

Petra, o minune a ingeniozității Nabateenilor

De la descoperirea sa în 1812 de cercetătorul elvețian, Johann Ludwig Burckhardt, Petra și-a dezvăluit în toată splendoarea sa moștenirea nabateenilor, un popor arab care a venit din sudul Iordaniei în urmă cu peste 2.000 de ani. Până la descoperirea sa din 1812, orașul a fost considerat pierdut, dispărând din scrierile vremii.

Orașul este renumit mai ales pentru arhitectura acestuia, săpată aproape în întregime în piatra muntelui pe care se sprijină majoritatea clădirilor.

Imaginează-ți cât de greu ar fi să construiești un oraș în mijlocul deșertului cu resursele pe care le avem acum, unde nu ai sursă de apă sau hrană, dărămite în urmă cu 2000 de ani!

Excavările care au fost efectuate în zonă au arătat că reușita ridicării unui oraș în pustiu s-a datorat abilității și ingeniozității nabataeenilor de a controla rezerva de apă, prin crearea unei oaze artificiale.

Zona este traversată de scurte rafale de ploaie, astfel încât era nevoie impetuoasă de controlare a acestor ploi scurte pentru o bună captare a apei. Astfel, locuitorii au construit bazine, cisterne din piatră, conducte și șanțuri. Aceste inovații au reușit să adune suficientă apă pentru depășirea perioadelor de secetă.

Petra, un monument mondial

La scurt timp de la descoperirea sa, orașul a captat atenția întregii lumi. Astfel, reprezentanții monumentelor mondiale, în cadrul programului UNESCO, au descris monumentul din valea Iordaniei drept "una dintre cele mai prețioase moșteniri culturale ale omenirii". Astfel, în data de 6 decembrie 1985, orasul antic Petra a fost declarat monument mondial.

Petra cea misterioasă și plină de legende

Petra, care a apărut de nicăieri ca și o Atlantidă a deșertului, protejată de acesta, ascunde multe legende și mistere încă neelucidate.

Să luăm de exemplu Trezoreria, cea mai emblematică clădire a orașului Petra, unde se susține că bandiții sau pirații și-au ascuns prada în urna acesteia. Pagube semnificative provocate de gloanțe pot fi văzute pe urnă, atribuite de folclorul local beduinilor despre care se spune că au tras în urnă la începutul secolului al XX-lea, în speranța de a o deschide și de a ajunge la „comoară”. Încă se crede că ar fi comori ascunse de o valoare inestimabilă în interiorul orașului antic.

Petra, un axis mundi religios al lumii antice

Nabaetanii se închinau zeilor lumii arabe si zeițelor cultului pre-islamic, alături de alți cațiva regi zeificați care au condus poporul. Cel mai cunoscut și popular zeu dintre toți era Obodas I, care a fost deificat imediat după moartea lui. Dushara era zeul masculin principal, însoțit fiind de o treime de femei: Uzza, Allat si Manah. Zeii si zeițele se găsesc în multe dintre statuile sculptate în zidurile templelor. Petra a reprezentat un centru religios important în urmă cu două milenii.

Petra reprezintă și un important punct de pelerinaj

Conform tradiției arabe, orașul Petra este locul în care Moise, în timpul călătoriei prin pustiu, a lovit cu toiagul stânca din care a ieșit apa pentru poporul însetat. De asemenea, tot aici se crede că este înmormântată si Miriam - sora lui Moise.

Petra, principala rută comercială din Antichitate

Flancat de pereți masivi de piatră și aprovizionat cu apă dintr-un râu care străbate periodic locul, orașul Petra nu prezenta doar aspectul de fortăreață naturală și sigură, ci era situat și la intersecția celor mai importante drumuri comerciale. Astfel, prin acest nod comercial treceau drumurile spre Gaza în vest, spre Bosra si Damasc in nord, spre Aqaba si Leuce Come peste Marea Roșie și spre Golful Persic, peste deșert.

Petra, Rubinul Deșertului

Petra a fost cândva simbol al bogăției și abundenței în mijlocul deșertului

Petra s-a dezvoltat ca urmare a comerţului, având în vedere că drumurile caravanelor ce transportau mătăsuri din China (Drumul Mătăsii), condimente din India (Drumul Mirodeniilor) şi tămâie din Arabia, treceau prin imediata vecinătate.

Petra, o minune a naturii

Nu te poți îndrăgosti complet de deșertul Wadi Rum decât atunci când îl vezi cu ochii tăi.

Bab as Siq, sau Poarta Siq-ului cum mai este cunoscută,  este  defileul care   şerpuieşte printre blocuri de piatră care ajung și la peste o sută de metri înălțime, blocuri care combină nuanţe naturale, într-o paletă de culori greu de descris sub razele dogoritoare ale soarelui.

Liniile curbe  ale pereților sunt opera vântului, dar și a precipitațiilor din lunile de iarnă care au modelat roca, dând uneori impresia că se vor prăvăli peste tine.

Pe marginile Siq-ului mai exista încă un canal de colectare, care era folosit de nabateeni pentru a-și aduce apa până în inima Petrei. Ploile  care cădeau cam de două ori pe an, în ianuarie și februarie, asigurau necesarul de apă al locuitorilor.

În plus, nabateenii cunoșteau tehnica de a scoate apa de la mari adâncimi. Din păcate această tehnică a rămas un mister, pierzându-se în negura vremii.

Petra la pas

Orașul se întinde de-a lungul poalelor Muntelui Hor, străbătând un lung defileu și întinzându-se apoi pe laterala estică a văii Arabah, cunoscută sub denumirea de "Wadi Araba" - vale împrejmuită de Marea Moartă până la Golful Aqaba.

Bine de știut

La intrarea în orașul antic se găsesc locuri de parcare, casă de bilete, mici restaurante și magazine cu suveniruri, precum și un semn cu I love Petra. Odată intrat în orașul antic, nu vei mai găsi magazine sau restaurante, dar vei găsi cafenele cu o priveliște unică în lume.

Beduinii vor oferi suveniruri unicate, realizate manual, reflectând cultura lor nomadă deosebită, precum și influența stilului lor de viață în deșert. Adoră să se tâlcuiască, așa că merită să îți pui la bătaie abilitățile de negociere. Merită să ai niște cash la tine în acest scop.

Vei găsi vânzători ambulanți care vor avea sticle de apă rece de vânzare. Dar, acestea vor fi la prețuri exorbitante - în jur de 15 lei sticla de 0,5 de apă plată. Indiferent de perioada din an în care decizi să vizitezi Petra, amintește-ți să te hidratezi. Cel mai bine ar fi să te echipezi cu un rucsac ușor, unde să îți pui o sticlă cu apă, niște sendvișuri, gustări și fructe.

Este esențial să ai încălțăminte comodă. Ia în considerare faptul că vei avea de mers foarte mult pe jos- în jur de 16 kilometri dacă dorești să explorezi toate obiectivele principale. De asemenea, vei avea porțiuni de urcat, cum ar fi drumul spre mănăstire. De aceea, ar fi indicat ca încălțămintea ta să aibă și o talpă cu aderență foarte bună.

Aerul este uscat și bate, uneori, un vânt puternic încărcat cu rafale de nisip. De aceea, ar fi bine să îți acoperi fața și gura cu un șal și să porți ochelari de soare. Desigur, nu uita de crema cu factor de protecție solară, pe care să o aplici din abundență pe față la fiecare două ore. Ar fi bine să ai și un tricou de schimb, șosete și un hanorac dacă transpiri sau se lasă răcoarea.

Biletul

Prețul biletului diferă în funcție de durata șederii, momentul vizitei și numărul de vizite. Îți poți cumpăra biletul de aici sau de la intrarea în situl arheologic.

Acesta este prețul pentru vizitatorii care se cazează cel puțin o noapte în Iordania, având dovada cazării:

  • O intrare/ o zi/ persoană- 50 JD
  • O intrare/două zile/persoană-55 JD
  • O intrare/ trei zile/persoană - 60JD

Vizitatorii care cumpără bilet venind direct de la granița țării și doresc să viziteze Petra în aceeași zi în care au trecut granița în Iordania, vor plăti un bilet de 90JD.

Deși prețul este aproape dublu față de un bilet normal, vizitatorii care se întorc în următoarea zi cu dovada cazării peste noapte în Iordania, li se vor rambursa 40 JD. Această măsură costisitoare încearcă probabil să invite la dezvoltarea holistică a turismului Iordaniei, nu doar în jurul orașului Petra. Într-adevăr, există destul de mulți turiști veniți din Israel cu tururi ghidate doar pentru o zi în Iordania, doar pentru a vizita Petra.

Orice copil sub 12 ani are asigurată vizita gratuită dacă este acompaniat de un adult care deține un bilet valid.

Într-adevăr, ai calculat bine. Prețul biletului de intrare este destul de ridicat. 50 JD reprezintă aproximativ 320 de lei. Cu toate acestea, merită toți banii. Este un loc unic în lume!

Program de vizitare

Petra se poate vizita zilnic în intervalul orar 6AM-6PM pe durata sezonului de vară, care se consideră că începe pe data de 29 martie și se termină pe data de 27 octombrie, moment în care începe sezonul de iarnă. În timpul sezonului de iarnă, Petra se poate vizita în intervalul orar 6AM-4PM.

Petra by night

Of, uite aceasta este o experiență care mi-ar fi plăcut să o fi încercat. Dar, din păcate, nu am reușit. Cred că asta înseamnă că va trebui să mă întorc și să am și această experiență, nu-i așa?

Turul orașului Petra noaptea începe la ora 8:30PM de la intrarea în Centrul de vizitare și se finalizează la ora 10:30PM în același punct ca și cel de plecare. Durata turului este de 2 ore, traseul fiind jumătate din traseul principal. Oprirea cea mai spectaculoasă este la Trezorerie, unde sute de suflete din întreaga lume aprind lumânări peste 1500 de lumânări și le așază în fața acesteia, rămânând înmărmuriți de frumusețea care li se așterne în fața ochilor.

Prețul biletului este de 17 JD, dar este obligatoriu să deții un bilet de zi pentru a putea să îți cumperi un bilet de noapte. Acest eveniment nu este inclus în Jordan Pass. Nu este nevoie de o rezervare prealabilă. Petra by Night se organizează în fiecare zi de luni, miercuri și joi. Găsești mai multe informații aici.

Jordan Pass

Dacă alegi să stai o perioadă mai lungă în Iordania, Jordan Pass acoperă peste 40 de atracții incluse. El este o soluție bună de a economisi bani și de a nu mai sta la cozi pentru a-ți cumpăra bilet. Găsești aici cele peste 40 de atracții pe care acesta le include. Există trei opțiuni de Jordan Pass:

  • Jordan Wanderer - preț 70JD
  • Jordan Explorer-preț 75JD
  • Jordan Expert- preț 80JD

El este un deal. Toate opțiunile includ cel puțin o intrare în timpul zilei la Petra, care costă, în medie, 50JD. De asemenea, fiecare include prețul vizei de 60 de JD, dacă Jordan Pass este achiziționat înainte de a intra în Iordania și dacă durata șederii este de de cel puțin 3 nopți/ 4 zile. Așadar, merită investiția!

Jordan Pass se poate achiziționa și din aeroport, vei vedea că este destul de mediatizat. Cu toate acestea, pentru a beneficia de prețul vizei de 60JD inclus este necesar să îl achiziționezi înainte de intrarea pe teritoriul Iordaniei. Îți poți cumpăra Jordan Pass aici.

Tururi ghidate

Un tur ghidat poate fi o idee excelentă pentru a intra în complexitatea istorică și simbolică a orașului trandafiriu. Cu toate acestea, prețul unui tur ghidat poate fi destul de piperat.

  • Traseul Principal- distanța de 4km- 50JD
  • Traseul Principal + Zona înaltă a monumentului de sacrificiu- distanța de 6 km- 100JD
  • Traseul Principal+ Mănăstirea - distanța de 8km -100 JD

Transport în interiorul orașului antic

Vei găsi opțiuni de deplasare cu calul, cămila sau ricșa, oferite de localnici în interiorul sitului. Experiența poate fi interesantă și prețul se poate negocia. Cu toate acestea, poate fi un preț destul de mare. Negociază clar distanța pe care urmează să o parcurgi călare, precum și prețul care poate fi în jur de 100 de lei/ deplasare de 10 minute călare pe cal/ persoană.

Traseul principal este de 4km dus, în timp ce traseul complet până la mănăstire este de 8 km. În cazul meu, ador să mă plimb pe jos. Am vizitat obiectivele importante din Petra într-o singură zi, dar nu te plictisești nici în două sau trei zile. Traseul este bine marcat și te descurci și singur, nu e nevoie să îți faci griji. Găsești trasee detaliate și durata lor aici.

Există și opțiunea de a vizita principalele obiective cu mașina 4x4 pusă la dispoziție de Centrul de vizitare. Aceasta poate prelua un număr maxim de 5 turiști, funcționând în regim taxi cu prețuri prestabilite.

Nu este nevoie de o rezervare prealabilă a transportului cu mașina 4x4 în momentul intrării în situl arheologic, fiind suficient să plătești taxa 15 JD/ Traseul Principal/ 4km/ o direcție/ persoană sau 25 JD/ Traseul Principal/ dus-întors/persoană. Dacă ai optat doar pentru dus și dorești și întors după ce explorezi zona, se poate să stabilești un punct și o oră de preluare.

O taxă suplimentară de 10JD/persoană/dus se plătește pentru cine dorește să meargă mai departe pe traseu cu mașina 4x4 până la Qasr Al-Bint. O altă taxă de 5 JD care se adaugă ultimei menționate, se plătește pentru cine dorește să fie lăsat în punctul de unde se începe urcarea spre Mănăstire.

Principalele obiective ale orașului trandafiriu

Intrarea în defileu, din partea estică a văii este primul dintre obiectivele pe care le vei vedea intrând în orașul antic. Defileul numit de localnici Siq , care poate fi tradus săgeata reprezintă o intrare în scenă spectaculoasă a unui oraș antic secret. Defileul Siq este foarte îngust și înalt, pe alocuri pereții săi apropiindu-se până la o distanță de 3-4 metri.

La capătul acestui minunat defileu se află cea mai cunoscută și impresionantă ruină din orașul antic Petra- Trezoreria!

Trezoreria este săpată în întregime în peretele de piatră auriu-roșiatică. Poți să vezi un model 3D al acesteia aici.

Trecând de impresionanta Trezorerie, la poalele muntelui numit en-Nejr, se află un imens amfiteatru , amplasat într-o așa poziție încât din el să se vadă cea mai mare parte a mormintelor din apropiere.

Amfiteatrul a fost săpat în peretele de piatră, în timpul construcției acestuia mutându-se și unele dintre mormintele peste care s-a dat. În incinta acestuia se mai văd încă urmele unora dintre morminte - gropi rectangulare împrăștiate.

Formând aproape trei laterale complete, peretele roșiatic din piatră oferă locului condițiile perfecte cerute de un amfiteatru. Pe marginile sale, tot din piatră, au fost săpate și ridicate turnuri de observație.

Trecând mai departe, vei vedea pe partea stângă, locuințe și morminte săpate în stâncă. Peste 3000 de morminte au fost descoperite în Petra, iar acesta e doar începutul! În continuare, în cea mai mare parte, orașul antic e încă nedescoperit - lucru care și alimentează legendele.

În cadrul mormintelor se găsesc multe influențe egiptene, grecești, romane și siriene. Acest lucru face imposibilă identificarea stilului original al locuitorilor primari ai Petrei. Cu toate acestea, coborârea în timp se poate face până în secolul al VI-lea î. Hr.

Ultimul obiectiv este și cel mai greu de atins. Vei avea de te cățărat pe stâncă, cățărarea fiind destul de serioasă și solicitantă. Nu ai nevoie de o experiență deosebită în cățărări, dar ar fi bine să ai o condiție fizică bună. Deși te cațeri pentru aproximativ douăzeci de minute, priveliștea căreia îi areți spatele în timpul cățărării este absolut minunată! Un deșert suprarealist!

Ultimul obiectiv de atins - Mănăstirea! Ea este considerat a fi cel mai însemnat monument din orașul Petra - datează din timpul secolului I î. Hr. Aceasta a fost dedicată regelui Obodas I și se crede că ar fi fost considerat a fi un zeu suprem, Obodas Dumnezeu. Această informație este inscripționată pe una dintre ruinele mănăstirii. În limba arabă, acest monument-mănăstire se numește Ad-Deir.

În pofida numelui său, acest monument a fost sculptat cu scopul de a fi un mormânt, însă crucile săpate în interior au dus la numele actual al locului. La fel ca și Trezoreria, acest loc magic este alcătuit din două etaje acoperite de o magnifică urnă.

Mai departe, vei vedea un indicator rudimentar pe care va scrie End of the world coffee shop. Cafeneaua de la Capătul Pământului!

O cafenea drăguță și colorată va răsări în mijlocul deșertului, un dar al deșertului...o oază!

Cafea la nisip și priveliștea uneia dintre cele mai frumoase și valoroase clădiri din lume în mijlocul deșertului, veche de 2000 de ani. Gustă puțin din... gustul diferit!

Îți recomand să explorezi puțin priveliștea din vârf, să te plimbi puțin, să te lași surprins. Te asigur că vei face unele dintre cele mai frumoase poze din viața ta. În tradiția beduină, Jebel Haroun este identificat cu Muntele Hor, care protejează orașul de piatră. Aici se consideră că a fost înmormântat Aron, fratele lui Moise. Priveliștea pe care ți-o oferă muntele în contrast cu deșertul roșiatic este una dintre cele mai spectaculoase priveliști din lume!

Un beduin relaxându-se și bucurându-se de hobbyul său, care este acela de a cânta la flaut. El se relaxează la umbra unei pietre, pe marginea prăpastiei.

Musulmanii au o legătură profundă cu pisicile. Vei vedea numeroase pisici răsfățate tolănite la soare, precum și suveniruri și picturi cu pisici. În credința locală, destinul unui individ, precum și Viața de Apoi îi sunt influențate de comportamentul pe care acesta îl are față de pisici.

Cum ajungi în Iordania

Iordania , oficial Regatul Hașemit al Iordaniei este o țară arabă din Orientul Apropiat. Se învecinează cu Siria în nord, cu Irak în nord-est, cu Arabia Saudită la est și la sud și cu Israel și Autoritatea Națională Palestiniană la vest. Împreună cu Israelul împarte coasta Mării Moarte și pe cea a Golfului Akaba (Eilat) al Mării Roșii, împreună cu Arabia Saudită, Israel și Egiptul, micul port Akaba fiind singura sa ieșire la mare. Principala religie este islamul de rit sunit. Limba oficială este araba.

Cea mai ușoară metodă de a ajunge din România în Iordania este cu avionul. Cel mai mare aeroport este aeroportul din Amman, capitala țării. Aeroportul Internațional Queen Alia este un aeroport internațional situat în Zizya, la 30 de kilometri sud de Amman. Este cel mai mare aeroport din țară, numit după Regina Alia, care a murit într-un accident de elicopter în 1977. Al doilea cel mai important aeroport este Akaba, localizat în nord-vestul țării.

Din fericire, Ryanair operează zbor direct București- Amman, prețul biletului începând de la 20 euro/ o direcție/ persoană. Mult mai ieftin decât v-ați fi gândit, nu-i așa? Durata zborului este de aproximativ trei ore și jumătate. Rezervă-ți următoarea aventură aici.

Această combinație de zboruri dus-întors este cu plecare pe data de 15 ianuarie 2024

Care este perioada ideală pentru a vizita Petra

Petra este un loc absolut fabulos de vizitat în oricare dintre anotimpuri. Cu toate acestea, vara temperaturile pot fi destul de ridicate, ceea ce poate face dificil mersul pe jos pe distanțe mari.

Eu am ales să vizitez Iordania la mijlocul lunii februarie. În timpul zilei erau temperaturi confortabile de 20 de grade, dar în timpul nopții era foarte frig. Temperatura în deșert poate scădea și sub zero grade. Conducând prin deșert, am fost surprinsă să văd zăpadă.

Pe partea de coastă, zilele erau călduroase și senine, cu zero șanse de precipitații. În Akaba am făcut plajă și snorkelling.

Viza

Prețul vizei este de 60JD, aproximativ 320 de lei. Așa cum am scris mai sus, este o combinație foarte bună achiziționarea unui Jordan Pass în prealabil, care include și viza. Poți aplica pentru viză aici. Dacă alegi să aplici pentru e-Visa, durata procesării acesteia este de 2-3 zile lucrătoare, urmând să o primești pe email, având posibilitatea să aplici pentru viză de 30 sau 90 de zile, cu posibilitate de prelungire.

Din fericire, naționalitatea română este eligibilă pentru obținerea unei vize la aterizarea în aeroport. Este obligatoriu să ai un pașaport valabil cel puțin 6 luni de la data aterizării în Iordania.

Moneda

Deja am făcut cunoștință în acest articol cu moneda Iordaniei. JD sau JOD, în traducere dinarul iordanian este moneda oficială a Regatului Hașemit al Iordaniei și moneda sa oficială. Paritatea este 1 JD care valorează aproximativ 6,40 RON. Da, este o țară foarte scumpă. În special în zonele turistice, prețurile sunt usturătoare.

Deși se poate plăti cu cardul în multe locuri, există taxe de procesare a tranzacției. La fel și pentru retragerea numerară de la bancomat să te aștepți la o taxă de procesare a tranzacției de aproximativ 50 de lei.

Este bine să vii pregătit din România cu dolari americani cash pe care să îi schimbi căutând un schimb valutar convenabil și sigur într-un oraș mare cum este Amman. Aș evita schimburile valutare din aeroport și din zona Petra. A se evita plata cu euro, deoarece se pierde mult la convertirea monedei.

Cum te deplasezi până la Petra?

Cea mai simplă metodă este să închiriezi o mașină. Eu am închiriat o mașină din aeroportul din Amman, Europcar având cele mai bune prețuri la vremea respectivă. Pentru a închiria o mașină, ai nevoie de un card de credit care să îți acopere garanția care este în jur de 500 de euro, un permis de conducere valabil și pașaport.

Deși prețul închirierii nu este foarte ridicat, să te aștepți să primești o mașină foarte lovită. Cam toate mașinile pe care le-am văzut de închiriat erau puțin lovite. De aceea, să fii foarte atent la procesul verbal de predare-primire semnat în momentul închirierii.

Experiența de condus

Nu este dificil de condus, însă este foarte haotic traficul în zonele urbane. Am fost surprinsă cum există o cutumă de a nu opri la trecerile de pietoni. Dacă totuși oprești ca să acorzi prioritate pietonului, șoferii din spate te vor claxona.

Drumurile sunt așa și așa, dar bine marcate. Prețul combustibilului este mai scăzut decât la noi. Un litru de motorină costă mai puțin de 1JD, în jur de 4 lei.

Pentru a ajunge în Petra din Amman vei conduce de-a lungul Autostrăzii Deșertului, care este mai mult echivalentul în standard a unui drum național, decât a unei autostrăzi. Iarna se poate forma ceață prin deșert, ceea ce oferă o vizibilitatea redusă.

A se evita condusul în timpul nopții! În deșert, este ușor să te rătăcești și periculos. Cel mai bine este să profiți de lumina zilei.

Cel mai probabil nu vei avea acoperire sau internet pe telefon în mare parte din călătoria ta. Îți recomand să îți descarci aplicația Here We Go, care funcționează și fără internet, dacă îți descarci hărțile rutiere în prealabil.

O noapte sub stele în mijlocul deșertului

Aceasta este parte din aventură, un musai de făcut dacă ajungi în Wadi Rum. Noi am ajuns seara la campusul cu corturi beduine de lângă Petra. Asta din cauză că am reușit să ne rătăcim prin deșert și am luat un drum greșit fiindcă am prins o ceață foarrrte densă și toată lumea circula cu precauție și avariile aprinse.

A fost puțin frig peste noapte, e drept. Așa cum spuneam, temperaturile pot fi foarte scăzute în timpul nopții în deșert în luna februarie. De altfel, rezervasem niște corturi beduine budget, sub 200 de lei pe noapte. Cu toate acestea, aveam priză, pături, așternuturi curate. Îți recomand să îți rezervi în prealabil cazarea, ideal prin Booking.

Dar...stelele! Nu cred că este loc mai frumos pe pământ decât în deșert pentru a privi stelele!

Beduinii sunt ospitalieri. Pregătiseră o masă cu bucate tradiționale în cortul principal și cântau cântece doar de ei știute, folosind tot felul de instrumente curioase.

Dimineața, când am făcut ochi, nu ne-a venit să credem priveliștea care se așternea în fața noastră! Pare că ești pe lună!

TOP cazări - experiențe în Wadi Rum

  • Little Petra Bedouin Camp - admosfera din acest camp aflat în mijlocul deșertului este una deosebită, fiecare seară fiind despre focul de tabără și stele
  • Nomads Hotel Petra - Hotel având fațada celebrei Trezorerii din Petra și un loc de relaxare primitor, acesta este localizat la mai puțin de 1 km de intrarea în orașul Petra
  • Seven Wonders Luxury Camp - Aceasta nu este o simplă cazare, este o experiență!

Delicatese din bucătăria iordaniană

Falafel, Moutabel, Hummus...celebrele bunătăți din bucătăria arabă. Un restaurant de recomandat este  Al Osrah Restaurant din Amman. În Petra ai putea încerca Falafel Time și Petra Sky Terrace Restaurant.

Labneh este un deliciu de iaurt cu o textură mai groasă pe care îl vei regăsi pe orice masă iordaniană la micul dejun. Galayet Bandora este un deliciu iordanian care se evidențiază prin aroma intensă a roșiilor coapte la cuptor și carnea de miel sau vită cu orez, condimentată din belșug.

Cafeaua și ceaiul...parte din ospitalitatea iordaniană

Cafeaua și ceaiul oferit gratuit sunt un simbol emblematic al ospitalității iordaniene. Cu un zâmbet larg cu dinți albi ca și mărgelele, iordanienii mereu sunt amabili și deschiși străinilor.

Alcoolul este la suprapreț

Alcoolul îl vei găsi în foarte puține locuri, cum ar fi în hotelurile dedicate turiștilor străini, iar prețul său este destul de ridicat. Unul dintre motivele principale fiind faptul că în cultura musulmană nu se consumă alcool. Religia dominantă în Iordania fiind islamul, explică faptul că alcoolul se găsește doar în locuri foarte turistice și la prețuri exorbitante.

Spre exemplu, această bere la 0,25 a costa în jur de 25 de lei. Deși prețul a fost destul de ridicat, gustul berii nu a excelat, părând a fi cumva diluată, diferită față de berea puternic amăruie cu gust intens de hamei cu care suntem obișnuiți.

Amman , capitala Iordaniei

Amman este capitala și cel mai mare oraș al Iordaniei, având o populație de 4.302.730 de locuitori. Amman, denumit în antichitate "Philadelphia", a fost construit pe șapte coline. Astăzi, Amman este un oraș modern, în care locuiesc atât musulmani cât și creștini.

Printre obiectivele care merită vizitate, aș dori să menționez Cetatea Ammanului, Teatrul Roman, Templul lui Hercule și Moscheea Regelui Abdullah I. Pasionații de automobile ar putea fi interesați de The Royal Automobile Museum.

Marea Moartă, cel mai jos punct de pe Pământ!

Un apus romantic pe o plajă sălbatică din apropierea Mării Moarte. Ce se vede pe malul opus? Este chiar Israelul!

Drumul până la Marea Moartă are un aer wild, sălbatic. Partea bună este că majoritatea hotelurilor au plaja lor privată, îngrădită și păzită.

De asemenea, majoritatea au transport asigurat până la plajă. Cu toate acestea, eu am vrut să fac o mică plimbare până la plajă.

Majoritatea resorturilor au și piscină. Deși este o experiență inedită să plutești așa cum nu poți pluti în nicio altă mare din lume, este aproape imposibil să înoți din cauza nivelului foarte ridicat de salinitate a acesteia.

Aqaba

Ce m-a surprins aici? Petrecerile târzii pe plajă. Am fost surprinsă cât de târziu ieșeau iordanienii în oraș. În timpul zilei, orașul părea mort. Inclusiv plaja era mai degrabă goală. Merită să acorzi câteva zile de plajă și snorkelling acestei zone. Aqaba este cel mai mare oraș-port al Iordaniei, având ieșire la Marea Roșie.

Odată cu lăsarea serii, orașul pulsa de viață. Oameni strânși în grupuri mari, inclusiv copii, stăteau până târziu în noapte în povești, mâncau dulciuri, beau ceai și fumau narghilea. Oameni simpli, din diverse pături sociale, păreau atât de veseli! În toate colțurile lumii pare că avem moduri diferite de a ne conecta și bucura, dar veselia pare a avea aceeași limbă și era din belșug pe străzile acestui oraș! M-am bucurat de impresia cu care am rămas legată de acest oraș, unde am văzut oameni veseli, sociabili și familiști.

Narghileaua...una dintre plăcerile vinovate ale iordanienilor. Cum ajungeai pe plajă, găseai localuri care închiriau narghilele, oferindu-ți ceai din partea casei și îți întindeau un cearceaf pe nisip, cuvânt comun cu cel românesc, ba chiar pronunțat la fel! Cu toate acestea, cearceaful era mai degrabă un covoraș ca și din filmele cu Aladdin, cu care te așteptai să îți iei zborul în orice moment. Ceea ce este bine, deoarece serile pot fi destul de răcoroase.

TOP activități în Iordania

Din Amman: Petra, Wadi Rum și Marea Moartă Excursie privată de 2 zile

Explorați Marea Moartă într-o excursie de o jumătate de zi din Amman

Traseul Wadi Ghuweir

Aqaba: Scufundări private în Marea Roșie pentru începători sau experimentați

4 ore de excursie cu jeep (dimineața sau la apus) în deșertul Wadi Rum Highligh

De la Amman/Marea Moartă: Excursie de o jumătate de zi la Ma'in Hot Springs

Excursie de o zi la locul botezului lui Iisus