Kitzbühel - statiunea cea mai cunoscuta pentru sporturi de iarna din Austria, situata intr-o frumoasa vale, la baza muntilor Hahnenkamm (1670 m). Acest resort de schi a fost multi ani numarul 1 in topul statiunilor de schi conform site-ului Skiresort.
Desi nu se afla la altitudine, si nu exista o zona de ghetar (altitudinea maxima fiind in jur de 2.000 m), domeniul schiabil este recunoscut ca fiind unul de top (cu zapada garantata pentru o perioada indelungata Dec- Aprilie; avand un sistem foarte ingenios de inmagazinare a zapezii). Totusi, eu as tine cont de aceasta lipsa de altitudine si as recomanda sa mergeti doar in high season, nu in low season (pt ca prefer zapada naturala, in detrimentul celei artificiale).
Oraselul este unul din cele mai idilice si feerice in care am fost. Este fix asa cum trebuie sa fie o statiune de munte, cu cladiri autentice si foarte bine intretinute, un centru cu stradute pietonale, luminite si o atmosfera foarte relaxanta.
Domeniul schiabil din Kitz (145km) este impartit in 2 zone - distincte - care nu comunica intre ele. In zona "localnicilor" sau zona insorita, se gaseste gondola Hornbahn si iti ofera acces la cateva partii (este mai mult o zona pt familii, nu este o zona foarte mare de ski). Pe partea cealalta a orasului, se gaseste gondola Hahnenkamm care iti ofera acces la un domeniu imens -> care incepe bineinteles cu celebra Streif (partia neagra pe care se organizeaza Cupa Mondiala de Downhill). In cele 3 zile petrecute aici nu am schiat decat in aceasta zona. De aici poti lua si gondola 3S Bahn - care uneste 2 versanti si are un traseu spectaculos (atentie insa: aceasta gondola se inchide in cazul in care bate vantul prea tare si atunci te intorci cu ski bus inapoi din zona in care te afli).
Instalatiile (57 la numar) sunt state of the art - foarte multe scaune cu incalzire si 8 locuri (si majoritatea au aparatori de vant). Un lucru care mi-a placut a fost faptul ca exista niste zone pentru poze; scanezi skipass-ul si iti faci o poza pe care o primesti in aplicatia Skiline. Tot in aceasta aplicatie (valabila in toata Austria) iti poti monitoriza traseul de ski (cati km ai facut, ce lift-uri ai folosit etc).
Domeniul schiabil este recomandat pentru incepatori/intermediari pentru ca majoritatea partiilor sunt albastre si rosii (sunt doar 20km de negre). INSA zapada este un pic tricky, pentru ca poti prinde si zapada artificiala care este un pic mai inghetata si iti poate provoca dificultati daca esti incepator.
Din pacate nu am prins vremea asa buna ca la Sölden (unde am avut soare in fiecare zi) si in una din zile am prins o ninsoare viscolita care nu ne-a lasat sa ne bucuram decat de vreo 30km de partii (restul fiind inchise).
Skipass-ul (de fapt domenul schiabil) ofera acces si in zona Kirchberg si Jochberg, fiind interconectat atat pe ski-uri cat si cu autobuze.
Un alt aspect inedit este ca pe intreg domeniul schiabil se afla nu mai mult de 60 de restaurante si baruri. Practic te indemnau la fiecare coborare sa faci o pauza la un hutte si sa savurezi ceva bun (preturile similare cu orice alta statiune din Austria).
Nici in oras nu duci lipsa de restaurante si de baruri, unele fiind chiar renumite. Pe lista mea de propuneri regasim: 1st Lobster, Lois Stern si Zuma Restaurant . Bineinteles, trebuie sa faci rezervari din timp si sa iti aloci un buget generos pentru ele.
La capitolul cazare, a fost foarte dificil sa gasim ceva decent, care sa nu coste peste 300 EUR/noapte. Cazarea este foooooarte scumpa daca vrei sa stai in oras; noi am dat 150 EUR pe noapte si am stat la o pensiune destul de basic Pension Rainhof - cam asta era pretul minim... mai ieftin era daca stateai intr-un oras langa care avea conexiune cu domeniul schiabil - Kirchberg sau Jochberg - ceea ce nu este asa rau, insa noi stand doar 3 zile am vrut sa fim in oras.
Ca un fapt divers, plimbandu-ne prin statiune, am vazut foarte multe agentii imobiliare, iar preturile proprietatiilor erau in medie peste 5 milioane de EUR.
Am ales Pension Rainhof, intrucat era in partea de jos a listei ordonata dupa pret, avea o nota decenta din review-uri (8.6) si era situata la doar 450m de centru.
Pension Rainhof este o proprietate de familie (gestionata de fiica proprietarilor Tamara - o doamna foarte draguta si amabila), situata la 100m de telecabina Kitzbuheler Horn (telecabina "localnicilor"ce deserveste domeniul mai mic schiabil), la doar 3 minute de mers pe jos de centrul orasului Kitzbuhel. Pensiunea este o casa pe 2 etaje, cu un lounge cu televizor la parter si o zona de servit micul dejun, depozit pentru echipament de schi (hmm, mult spus depozit... era un garaj unde iti puteai lasa ski-urile sprijinite de perete) şi o gradina mare (cred ca vara este foarte draguta). Pensiunea ofera parcare privata gratuita.
Autobuzul de schi care ofera legaturi catre Hahnenkamm are statie la 100 de metri de pensiune (vizavi).
Un minus a fost faptul ca desi era aproape de centru, era si aproape de o cale ferata - trecea fix prin fata pensiunii trenul si avea o activitate intensa mai ales seara (din ce am gasit pe net erau cam 28 trenuri zilnice din Insbruck catre Kitzbuhel + trenurile de marfa); asa ca era un pic deranjant zgomotul. De asemenea, nu exista balcon, nici televizor, minibar sau aer conditionat.
In concluzie, inteleg de ce Kitzbühel... renumitul Kitz, este considerat resortul de schi favorit al persoanelor cu foarte multi bani din Austria, Rusia sau Emirate. Nu ne-a ajutat vremea, asa ca nu reusit sa ne facem o impresie foarte clara (la propriu, am prins mai mult ceata) insa cu siguranta este un resort de top (ca si instalatii sunt foarte moderne). Trebuie sa luati in calcul totusi, ca o vacanta aici este foarte costisitoare, asa ca recomand sa aveti in vedere si statiunea vecina (Kirchberg).
Daca v-a placut acest articol si vreti sa vedeti mai multe poze va astept pe pagina mea de instagram @ailynuka acolo unde veti gasi poze dar si recomandari din cele mai recente vacante.
Comentarii