ghid

Impozitare venituri din criptomonede | Cat platim la stat din venitul crypto?

Impozitare venituri din criptomonede

Impozitare venituri din criptomonede| Lumea crypto a crescut surprinzator de mult in ultimul an si nu da semne sa incetineasca. Odata cu cresterea si popularizarea fenomenului, cresc si castigurile din crypto. Pentru a ne bucura din plin de castigurile noastre si a nu avea probleme, toti utilizatorii de crypto trebuie si sunt obligati sa plateasca impozite la stat.

Conform prevederilor legale, castigurile din crypto intra in categoria “castigurilor din alte surse” si sunt supuse specific prevederilor fiscal ale acestei categorii.

In acest articol voi explica pas cu pas tot ceea ce trebuie sa faci ca sa platesti impozitul pe profit la stat, pentru a nu avea probleme mai tarziu.

Impozitare venituri din criptomonede in Romania

In Romania tranzactiile de cryptomonede au fost reglementate pentru intaia oare in 2019 pein intermediul Legii 30/2019. Aceasta lege a introdus prevederi in klegatura cu impozitarea profitului din crypto.

Persoanele fizice care obtin venituri din tranzactia de monede virtuale sunt obligate sa declare acet profit prin depunerea unei declaratii unice si sa plateasca taxele aferente.

Potrivit art. 116 alin. (1) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, “contribuabilii care realizează venituri din alte surse identificate ca fiind impozabile, altele decât cele prevăzute la art. 115 alin. (1), precum şi cele prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. l). şi m). au obligaţia de a depune declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.

Cat trebuie sa platim?

Potrivit legii, castigul sub 200 de lei per tranzactie nu se impoziteaza, cu conditia ca totalul castigurilor intr-un an fiscal sa nu depaseasca nivelul de 600 de lei. Adica daca intr-un an profitul tau este sa spunem de 400 de lei, atunci nu trebuie sa platesti impozit.

Pe langa aceasta suma plafon de 600 de lei mai exista o particularitate. Daca totalul veniturilor realizate intr-un an depasesc plafonul celor 12 salarii minime brute adica 27 600 de lei, cetateanul este obligat sa mai plateasca contributia la asigurarile sociale de sanatatea cee ace inseamna inca 10% din cele 12 salarii minime brute, adica 2760 de lei.

Un lucru important de retinut este faptul ca impozitul se calculeaza exclusiv din profit.

Profitul se calculeaza extrem de usor.

  • Profitul = Suma totala retrasa – Suma totala investita.

Exemplu: Daca investesti 300 de lei in crypto si retragi 500 de lei, profitul inseamna 200 de lei, iar taxele se calculeaza din acesti 200 de lei.

Impozitul se placeste doar pe suma retrasa, adica cat timp deti criptomonedele intr-un portofel dedicat, nu se percepe taxa. Taxele se aplica doar pe veniturile retrase din crypto.

Declaratia de profit se poate depune in format fizic la sediul fiscal din raza teritoriala a domiciliului fiecaruia, prin posta cu confirmare de primire sau in format digital prin intermediul serviciului Spatiu virtual privat  de pe site-ul ANAF.

Transferul taxei de impozit se depune la Trezoreria Statului arondata organului fiscal in raza teritoriala domiciului fiecaruia.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta in Antalya – Ghid de calatorie 

Daca nu ai ajuns inca pe litoralul turcesc, vara aceasta este momentul ideal pentru o vacanta in Antalya. Aici vei gasi atat plaje linistite potrivite daca mergi cu cei mici,

Kusadasi, Turcia – Ghid de calarorie

Kusadasi este una dintre cele mai importante stațiuni din Turcia și atrage anual sute de mii de turiști! Stațiunea păstrează o atmosferă exotică, iar litoralul

AllEscort