
Infiintare SRL – Acte necesare infiintare SRL
Daca ati citit articolul in care am prezentat tot ce presupune infiintarea unui PFA si nu va regasiti atunci cel mai probabil aveti nevoie de un SRL.
Daca in cazul PFA-urilor totul era mult mai usor de facut, plecand de la contabilitate si evidenta pana la infiintarea acestuia, in cazul SRL-ului lucrurile se complica mai mult.
SRL Avantaje
Avantajul unui SRL este ca reprezinta o forma juridica mult mai extinsa fata de PFA si este mult mai folosita pentru companiile mari. Se poate face si conversia din PFA in SRL daca este necesar, dar cel mai bine este sa va alegeti forma juridica potrivita pentru afacerea dvs. inca de la inceput pentru a reduce cat mai mult problemele cu actele.
Deschiderea unui SRL in Romania
In continuare vom prezenta toate actele si toti pasii pe care trebuie sa-i parcurgeti pentru a va deschide un SRL in Romania. Pasii si actele sunt aproximativ la fel ca in cazul PFA-ului doar ca forma juridica pe care o deschideti are o putere mai mare fata de PFA.
Pasul 1 – Rezervarea numelui si pregatirea dosarului
In acest caz, precum si in cazul PFA-ului, trebuie sa completati o cerere in care sa specificati 3 variante de nume pentru SRL. Se va verifica si rezerva numele disponibil din lista.
Tot la acest pas trebuie sa pregatiti si dosarul pe care sunteti nevoit sa-l depuneti la ORC (Oficiul Registrului Comertului) orasului de care apartineti.
Primul act din acest dosar este cererea de infiintare a srl-ului propiu-zis. Aceasta cerere cuprinde foarte multe date esentiale despre viitoarea firma. Daca nu stiati, la infiintarea unui SRL, aveti nevoie de un capital social de inceput. Acest capital social minim este 200 lei si incepand cu noiembrie 2020 acesti bani trebuie doar sa se afle in banca, in contul bancar al firmei.
Alege banca potrivita
Tot acum ar trebui sa cautati cea mai buna banca, care va ofera cele mai multe beneficii pentru afacerea dvs.
Sediul social
Actul care atesta viitorul sediu al firmei trebuie sa fie si el prezent in acest dosar. Precum si in cazul PFA-ului, trebuie sa prezentati copii dupa contractul de inchiriere al unui spatiu sau actul de proprietate daca este cazul.
Daca va aflati in primul caz este foarte important sa nu lasati sa expire contractul de inchiriere deoarece dupa trecerea de acest termen firma devine inactiva si nu cred ca-si doreste nimeni asta.
Specimen de semnatura si declaratia pe proprie raspundere
Ultimul pas ar fi sa depuneti specimenul de sematura si o declaratie pe propia raspundere.
Acestea ar fi actele necesare pentru infiintarea unui SRL. Dupa ce completati acest dosar il puteti depune in orice moment.
Pasul 2 – Registru unic de control
Sunteti obligat de lege sa va achizitionati in maxim 30 zile de la infiintarea SRL-ului un registru unic de control. Acesta se poate cumpara de la finantele publice de unde apartineti cu actele SRL-ului. In acest registru veti trece toate controalele pe care le primiti din partea autoritatilor publice.
Pasul 3 – Stampila
Desi nu este o obligatoriui, ar fi bine sa va faceti si stampila. Impreuna cu actele SRL-ului puteti sa va creati o stampila la orice magazin specializat. Aceasta stampila va fi necesara impreuna cu semnatura pe foarte multe acte, facturi si multe altele.
Odata ce parcurgeti toti acesti pasi sunteti un antreprenor din punct de vedere juridic si sunteti pregatit pe acest plan pentru a demara activitatile antreprenoriale.
Mai intai de toate, asa cum am precizat si mai sus, trebuie sa va alegeti cu grija forma juridica, cea care va avantajeaza si va ofera cat mai multe avantaje.
Fata de PFA unde puteti tine contabilitatea si de unii singuri cu cateva cunostinte de baza, in cazul unui SRL este ceva mai greu si va puteti incurca. In acest caz sunteti nevoit sa apelati la un contabil acreditat ce stie ce trebuie sa faca.
Costurile de administrare pentru SRL sunt ceva mai mari fata de PFA dar si libertatea este ceva mai mare cand vorbim de sume.