Norvegia este probabil țara cu cele mai spectaculoase peisaje din toată Europa și cred că pentru mulți călători este în topul listei când vine vorba de o vacanță. Este țara unde trebuie să mergeți atât vara, cât și iarna pentru că trăirile și peisajele dintr-un anotimp vor fi cu totul altele în celălalt anotimp. Personal, aveam Norvegia foarte sus în lista dorințelor și am reușit, ca pentru prima oară când ajungem aici, să prindem o iarnă ca în povești. Cu siguranță ne vom întoarce și vara să îi explorăm fiordurile verzi și să ne pierdem pe toate traseele montane impresionante.
În acest articol voi prezenta detaliile organizării unei escapade scurte și active, pe timp de iarnă, în insula Senja, o insulă unde turiștii încă nu și-au făcut simțită prezența. Este numai bună de explorat!
Câteva aspecte generale despre insula Senja
- este a doua cea mai mare insulă a Norvegiei situată la nord de Cercul Polar
- datorită drumului spectaculos de-a lungul fiordurilor (sau Scenic Route, cum este el cunoscut), insula este mai populară printre turiști pe timpul verii, însă confirm că și pe timpul iernii drumul îți taie răsuflarea
- locuiesc aproximativ 8000 de persoane pe insulă, în mici sate pescărești cu căsuțele roșii specifice țărilor nordice
- în sudul insulei se află parcul national Ånderdalen, care este arie protejată, unde viața animalelor sălbatice nu este deranjată deloc de oameni
Insula se află la 3-4 ore de mers cu mașina din Tromso, unde este și cel mai apropiat aeroport. Pentru a ajunge în Tromso din București, varianta de zbor pe care noi am ales-o a fost București-Varșovia-Oslo cu LOT Polish Airlines și Oslo-Tromso cu Norwegian, însă mai multe detalii și alte variante de zbor pentru București-Tromso voi prezenta în postarea despre Tromso.
Vă recomand închirierea unei mașini din aeroportul din Tromso de la diversele companii (Sixt, Europcar, Hertz) pentru că este păcat să ajungeți în locurile acestea și să nu le explorați la maxim.
Noi am închiriat de la Hertz, prețul pe zi a fost de 40 euro, dar trebuie să aveți card de credit pentru că vor păstra și o garanție de 1000 coroane norvegiene (nok) pentru taxele de pe șosele/poduri sau trecerea cu ferryboat-ul. Banii vor fi returnați în întregime sau o parte, la finalul călătoriei, după ce vor verifica ce taxe au fost plătite în timpul sejurului.
Se poate ajunge și cu autobuze și ferryboat, însă drumul este mai lung, mai costisitor și se va pierde din farmecul insulei. Sau puteți alege un tur de o zi din Tromso pentru a vedea principalele puncte ale insulei, astfel o să vă doriți să vă întoarceți pentru a o explora un timp mai îndelungat.
Cazări și restaurante pe Insula Senja
Cele mai importante sate, pentru că ar fi mult spus orașe, sunt cele de pe drumul scenic: Gryllefjord, Skaland, Erfsjord, Husoy, Hamn sau Botnhamn. Toate așezările de pe insulă sunt foarte cochete, cozy și liniștite. Aici puteți găsi câteva spații de cazare și supermaket-uri, însă nu sunt foarte multe opțiuni de unde puteți alege. Personal, am ales localitatea Skaland pentru baza noastră de 3 nopți datorită poziționării față de traseele pe care le voi prezenta mai jos. Voi lasă o listă cu câteva spații de cazare d epe insulă, dar și cel ales de noi:
- Apartament in Skaland - cazarea aleasă de noi a fost de fapt un apartament la demisol, foarte bine echipat, cu o bucătărie mobilată modern pe care am folosit-o la maxim. Căsuța este înconjurată de pădure în spate și de fiord în față, are și un drum privat până la plaja din apropiere, iar noaptea este perfect întuneric pentru a surprinde aurora boreală. Nouă ne-a plăcut foarte mult, mai ales că am fost singuri la vânătoarea de auroră care se întâmpla doar ieșiind în fața casei.
- Hamn i Senja - în localitatea Hamn
- Mefjord Brygge - în localitatea Mefjord
- Fjordgård B - în localitatea Fjordgård
- Skagi Senja Hotel and Lodge - în localitatea Skaland
Prețurile cazărilor sunt mai mici decât cele din Tromso și împrejurimi, deci este numai bine acum să profitați de insulă și să o descoperiți.
Pe insulă noi nu am găsit restaurante deschise în perioada noiembrie 2023, când am fost. De aceea am căutat să avem cazare cu o bucătărie foarte bine echipată pentru că ne-am gătit și cu ocazia aceasta am și economisit câțiva bani, deoarece cu toții știm că Norvegia este o țară destul de costisitoare. Probabil pe timpul verii, atunci când sunt mai mulți turiști veniți din toate colțurile lumii, insula prinde mai multă viață.
Există în satele mai mari magazine alimentare precum Joker care au toate cele necesare, însă există câteva mențiuni: duminica sunt închise toate magazinele alimentare (doar cele din lanțurile mari sunt deschise, precum Rema1000 sau Eurospar, care se găsesc în Tromso), alcool se vinde până la 8pm de Luni până Vineri, până la 6pm Sâmbăta, iar Duminica deloc.
Activități pe insula Senja
Pentru pasionații de trasee montane, insula este o adevărată comoară, cum am specificat și în titlu.
Există trasee pentru toate nivelurile de dificultate, de la plimbări ușoare pe munții înalți de 300-400m, până la a urca stânci abrupte pentru un sentiment maxim de adrenalină.
Cele mai cunoscute trasee montane din insulă sunt: Hesten-556m, Segla-629m, Strytind-413m, Husfjellet-632m, Dronningruta-the Queen’s Route. Din aceste cinci rute menționate, voi povesti despre cele două alese de noi deoarece, fiind iarnă, nu am dorit să riscăm să ne accidentăm și ne-am promis că pe celelalte le vom încerca pe timpul verii.
Traseul până la vârful Husfjellet este bine marcat și începe vis-a-vis de parcarea de la magazinul Joker din localitatea Skaland. De menționat că parcarea se plătește fiind 20 nok/oră.
Traseul este unul mediu, însă pe zapadă devine puțin mai dificil, dar nu e de speriat.
Este recomandat să fie purtate rachete de zăpadă, să aveți o pereche de bocanci speciali de trasee de iarnă (impermeabili, cu talpă Vibram, care susțin glezna foarte bine) și bețe de trekking.
Noi am închiriat de la cazare deci cred că această variantă de a închiria echipamentul se aplică mai multor cazări. Se poate urca și fără acest echipament, dar efortul va fi pe măsură și timpul va fi puțin mai lung.
Este un traseu care durează aproximativ 4 ore dus-întors, cu foarte multe pauze de poze și de admirat imprejurimile care sunt desprinse parcă din tablouri. În timp ce se urcă, în stânga va fi fiordul și localitatea Skaland și o mulțime de insulițe, iar în dreapta este platoul întins.
La capătul traseului, peisajul 360 grade va fi meritat tot efortul depus pentru că pare a fi ireal, parcă ar fi pictat. Bonus pentru a face traseul iarna: pentru că soarele nu mai trece de linia orizontului, cerul va avea toată ziua, până în jurul ore 2pm, culoarea roz a bomboanelor, iar unde ar trebui să fie soarele, senzația va fi că a luat cerul foc. Iar luna va fi toată ziua pe cer, deci puteți avea și soarele și luna în același timp pe cer! Epic!
Traseul până la vârful Hesten începe în localitatea Fjordgård, unde mașina trebuie lăsată în parcarea pentru traseul către vârful Segla având o taxă tot de 20 nok/oră. Drumul se continuă prin oraș cam 10 minute până la începutul traseului către vârful Hesten.
Traseul este unul mediu, dar nu din cauză că ar dura mult timp sau că necesită abilități tehnice, ci din cauza ascensiunii destul de bruște, direct la peste 500m altitudine.
Noi l-am făcut în 3 ore și jumătate dus-întors doar pentru că era pe timpul iernii, iar zăpada destul de adâncă. Cu siguranță vara se face mult mai repede pentru că traseul măsoară doar 2 km până în vârf. În schimb, recomand bețe de trekking neapărat, indiferent că este parcurs vara sau iarna, bețele ajută foarte mult când ascensiunea este destul mare.
Cum ajungeți pe creastă, veți rămâne uimiți de ce peisaje veți surprinde în memoria vizuală: numeroase fiorduri văzute doar din acel punct, creste montane care se ridică mândre, vârful Segla care pare că iese din apa fiordurilor.
Nu există cuvinte corecte care să descrie imaginea pe care o veți vedea dacă ajungeți și vă recomand să ajungeți în orice anotimp. Noi ne vom întoarce cu siguranță și vara.
Cu așa scenă în fața ochilor, veți uita de vântul atât de puternic de pe creasta muntelui.
Puteți apela și la o excursie în jurul insulei cu un ghid profesionist, pe care o puteți achiziționa de pe GetYourGuide. Cu siguranță veți afla mai multe lucruri interesante și necunoscute despre insulă.
Notă amuzantă: atunci când mergeți înspre Fjordgård sau când veți explora drumul scenic, să faceți un mic popas la Erfsjord pentru fiordul impresionant, dar și pentru o toaletă publică puțin mai neconvențională. Probabil are cea mai frumoasă priveliște pe care o poate avea o toaletă publică și este una dintre cele mai scumpe și unice toalete din Norvegia, având o valoare de 3.75 milioane de coroane norvegiene.
Vânătoarea de auroră boreală
Fără îndoială că orice seară petrecută în nordul Norvegiei se va termina cu o vânătoarea de auroră boreală. Sau nu...dacă alegeți o cazare foarte izolată, fără să fie afectată de luminile orașelor din împrejurimi și unde să fiți singuri, doar să ieșiți din casă și să ridicați privirea spre cer.
Pentru a vedea aurora boreală sunt necesare câteva condiții de îndeplinit:
- cerul trebuie să fie senin sau cât mai puțini nori
- să fiți într-un loc acoperit de luminile orașului
- de preferat lângă un lac sau fiord sau să fie cât mai puțini pomi în jur pentru a nu perturba momentul luminilor
- ar fii bine să nu fie lună plină, însă din experiență vă spun că atât timp cât aurora are intensitate mare, luminile nordice se vor vedea și cu luna plină
- verficați mai multe aplicații: Windy - pentru nori și precipitații, HelloAurora și MyAuroraForecast - ambele pentru a verifica șansele apariției aurorei și a intensității furtunilor solare (cu cât KP Index este mai mare cu atât șansele ca aurora să apară pe cer sunt mai mari)
- pentru a fotografia aurora, trebuie să setați modul fotografiei să fie pe Noapte, iar expunerea să aibă o durată cât mai mare (de ex 10 secunde); ar fi indicat un trepied pentru că va trebui să stați nemișcați atunci când faceți poza perfectă; de-asemenea pentru a filma, eu am folosit time-lapse cu expunerea cea mai mare pe care mi-o oferea telefonul, și un trepied pentru stabilitate
- uitați-vă pe cer! Aurora boreală chiar se vede și cu ochiul liber, se vede cum dansează printre stele, se văd diversele nuanțe de verde și de roșu cum apar, este un spectacol extraordinar care vă va rămâne mult timp în gânduri
Totodată, pentru a avea siguranța mai mare că veți vedea aurora, puteți apela la o adevărată vânătoare cu ghizi experimentați care cunosc locurile ascunse pentru a surprinde luminile nordice. O puteți achiziționa de pe GetYourGuide unde sigur mai găsiți diferite variante de experiențe.
Insula Senja merită să fie explorată în detaliu, este un loc ascuns al Norvegiei, foarte aproape de Tromso, care oferă niște momente memorabile.
Cu siguranță, trei zile nu au fost de-ajuns, abia i-am simțit atmosfera și trebuie neapărat să ne întoarcem și vara, atunci când soarele va fi pe cer toată ziua.
Drumul scenic de-a lungul coastei, fiordurile atât de impresionante, crestele montane ascuțite și micile așezări pescărești vor cuceri inimile tuturor călătorilor care vor fi curioși să o descopere.
Comentarii