ghid

Intreprindere Familiala – Avantaje, taxe si impozite, contabilitate, infiintare!

Intreprindere Familiala
Intreprindere Familiala

Intreprindere Familiala (IF) – Aceasta forma economica nu figureaza cu personalitate juridica. Intreprinzatorul IF-ului este o persoana juridica si familia acesteia. Acest lucru inseamna ca forma economica este formata din cel putin doua persoane, prin urmare din aceasta fac parte sotul/sotia si restul membrilor familiei (copii). 

Pasii deschiderii unui IF sunt foarte asemenator precum in cazurile SRL sau PFA.

Avantaje IF fata de celelalte forme economice

In primul rand, in timp ce detineti un IF puteti sa detineti si un II (Intreprindere Individuala), puteti avea si PFA si puteti fi chiar si angajat la o alta forma economica asemanatoare si nu numai.  

Un alt avantaj ar fi timpul foarte mic de infiintare fata de celelalte.

Numarul maxim de angajati in acest caz este de  8 angajati, fata de PFA unde puteti angaja maxim 3 persoane, IF-ul castiga cu un numar mai mare de angajati.

Aceasta forma economica poate fi echilibrul perfect pentru o afacere, daca PFA-ul va ofera o plaja mult prea mica de angajati dar nu aveti nevoie nici de zeci sau sute de angajati atunci IF-ul poate fi solutia pentru afacerea dvs.

Intreprindere familiala – Taxe mai mici

Intreprinderea familiala este avantajoasa si din punct de vedere al taxelor pe care le datorati statului.

Daca in toate celelalte forme juridice taxele si impozitele sunt fixe si precise, in acest caz puteti opta pentru doua variante de calcul al darilor.

Prima varianta este platirea contributiilor pentru sanatate si un impozit de 16% pe venit sau a doua optiune fiind plata “normei de venit”. Norma de venit este o suma fixa stabilita in functie de anumtie criterii si este printre cele mai avantajoase variante de plata a contributiilor sociale.

Daca tot vorbim de impozitare, trebuie sa stim ca in cazul IF-urilor se pot aloca mai multe coduri CAEN (codul CAEN este un cod special ce defineste tipul de activitate pe care-l desfasurati). In acest caz, puteti trece mai multe coduri CAEN si sa rulati mai multe activitati cu aceeasi forma economica. Acest lucru aduce cu sine doar avantaje, deoarece toata contabilitatea si birotica sunt mai simple.

Un alt avantaj pe care-l are IF-ul este timpul de desfiintare al firmei. Desi nu ne gandim la acest aspect in momentul deschiderii unei firme ar fi bine totusi sa avem in vedere si astfel de aspecte. Sunt cazuri in care sunteti nevoit sa inchideti afacerea intr-un timp foarte scurt, astfel nu va intindeti la procese lungi si costisitoare. Pe langa procesul foarte simplu, ieftin si rapid de inchis un IF si deschiderea acestuia este destul de simpla.

Infiintare Intreprindere Familiala – Din anul 2017 nu mai este necesara achitarea taxei de infiintare.

Asadar, in concluzie, Intreprinderea Familiala (IF) este o forma economica foarte buna si avantajoasa, poate chiar cea mai buna dintre toate cele existente, fiind echilibrul perfect dintre toate celelalte, dar in primul rand trebuie sa va orientati in functie de nevoile fiecaruia, in functie de ce nevoi aveti, alegeti forma economica corecta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta in Antalya – Ghid de calatorie 

Daca nu ai ajuns inca pe litoralul turcesc, vara aceasta este momentul ideal pentru o vacanta in Antalya. Aici vei gasi atat plaje linistite potrivite daca mergi cu cei mici,

Kusadasi, Turcia – Ghid de calarorie

Kusadasi este una dintre cele mai importante stațiuni din Turcia și atrage anual sute de mii de turiști! Stațiunea păstrează o atmosferă exotică, iar litoralul

AllEscort