ghid

Istoria fumatului de Narghilea! Evolutia Narghilelei

Istoria fumatului de narghilea
Istoria fumatului de narghilea

Ce este Narghileaua?

Dupa cum probabil stiti deja, narghileaua (Shisha) este un instrument de fumat oriental, bazat pe 2 procese principale – incalzire si  vaporizare, de obicei, a tutunului aromat. Fumul este trecut printr-un vas de apa, adesea din sticla, inainte de inhalare.

Istoria Narghilelei

Narghileaua isi are originile in Orientul Mijlociu, mai exact la granita Indiei cu Pakistanul, avand o istorie veche de peste 1000 de ani. Se presupune ca narghileaua pe care o folosim  in zilele noastre a fost dezvoltata chiar mult mai devreme, de prin anul 1500.

Narghilea la inceput

La inceput, narghileaua era confectionata simplu, dintr-o baza de nuca de cocos, si un tub atasat acesteia, folosita in acele timpuri vechi mai mult pentru fumatul opiului si hasisului.

Narghileaua a continuat sa existe datorita Imperiului Persan care cuprindea atunci Pakistanul, Afganistanul, o parte din Asia mica si cateva regiuni din Africa de Nord unde, treptat, a inceput sa capete un alt scop decat cel al fumatului de opiu si hasis. In acea perioada a inceput sa fie folosit un tip de tutun aromat iranian ce continua sa fie cultivat si astazi. Narghilelele Persane erau confectionate din lemn  avand deseori diferite forme.

Evolutia Narghilelei

Mai tarziu, acum aproximativ 500 de ani, narghileaua a patruns in Imperiul Otoman unde a avut un mare succes in randul oamenilor instariti si a intelectualilor.  Apoi, treptat, narghileaua a fost imbunatatita, fiind confectionata in diferite forme si dimensiuni, in functie de cerintele populatiei, apropiindu-se de forma actuala.  Alama și sticla au înlocuit lemnul, iar mozaicul și pictura au devenit elemente estetice. Sultanii otomani au insistat chiar sa li se faca picturi in care sa fie surprinsi alaturi de narghileaua lor. Aceasta a  devenit treptat un simbol de statut, iar  oamenilor importanți obisnuiau să fumeze la întâlnirile diplomatice și la cinele regale.

In timp, datorita aparitiei cafenelelor ca locuri de intalnire in Imperiul Otoman, narghileaua a avut o mai mare crestere in popularitate iar impachetarea tutunului si umezirea acestuia au ajuns la un rang de arta.  De aici, narghileaua s-a răspândit în lumea arabă, fiind foarte folosită și apreciată în state ca Egipt, Maroc, Liban, Siria, Arabia Saudită, Kuwait, Emiratele Arabe Unite.

Astazi, tutunul folosit la narghilea este amestecat cu miere si fructe uscate pentru a i se conferi o aroma speciala, iar fumul este filtrat prin apă rece pentru a-i oferi consistență. Treptat, datorita aromelor, narghileaua a inceput sa se raspandeasca si in celelalte zone ale planetei.

In America si Europa popularitatea acesteia are un trend ascendent si poate fi gasita in barurile si localurile fiecarui stat. In prezent aceasta poate fi  cumparata si pentru uz casnic, dar sunt multi care prefera sa o foloseasca  pe post de bibelou, alaturi de sticle de coletie  sau antichitati.

De unde iti cumperi narghileaua si aromele

Si in Romania, la fel ca in restul tarilor, narghileaua este semnul care face trecerea de la o zi de munca aglomerata la o seara agreabila in care toata lumea se destinde si isi rezerva un moment special pentru a savura clipa.

Narghile.ro este magazin online de narghilea, care ofera o gama larga de optiuni pentru toti fumatorii de narghilea. Pe site gasiti atat narghilele si componente pentru narghilele, cat si arome de narghilea deosebite care sa va ajute sa construiti momentul de tihna perfect.

Fie ca va place sa ii aduceti pe cei dragi alaturi cu ocazia unor mici petreceri la voi acasa sau pur si simplu va doriti sa va bucurati mai des de momente unice si de forme alternative de relaxare, narghileaua este un obiect care nu trebuie sa va lipseasca.

Daca esti interesat despre cum sa pregatesti o narghilea, avem un ghid complet, mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta in Antalya – Ghid de calatorie 

Daca nu ai ajuns inca pe litoralul turcesc, vara aceasta este momentul ideal pentru o vacanta in Antalya. Aici vei gasi atat plaje linistite potrivite daca mergi cu cei mici,

Kusadasi, Turcia – Ghid de calarorie

Kusadasi este una dintre cele mai importante stațiuni din Turcia și atrage anual sute de mii de turiști! Stațiunea păstrează o atmosferă exotică, iar litoralul

AllEscort