Ghid de călătorie | Gdansk – un oras boem

Gdansk, you had me at hello!

La prima vedere ai spune că seamană cu Amsterdam, dar fără celebrul Red District și multitudinea de canale. Însă Gdansk este mult mai mult de atât. Este boem, regal, plin de culoare.

Acesta este un oraș situat în Nordul Poloniei și este cel mai mare oraș port.

Mai este supranumit și Orașul de Chihlimbar datorită acestei pietre semi-prețioase pe care o poti găsi în mai toate magazinele de suveniruri din oraș.

Cu o istorie zbuciumată, construit de la zero după Primul Război Mondial, Gdansk este un oraș pe care îl vei iubi de la prima vedere. E boem, surprinzător, fermecător, cu o arhitectură colorata și plină de viață.

Cu ce te deplasezi?

Dacă nu ai ales ca mijloc de transport mașina personală, Gdansk  are o rețea de transport public bine dezvoltată si foarte accesibila. Ai Qui link cu toate mijloacele de transport, iar pretul pornește de la mai puțin de un euro/rută.

Dove alloggi

Prețurile la cazare în Polonia sunt pentru toate buzunarele, iar acestea încep de la 21 de Euro pe noapte.

Abbiamo fatto una selezione per te, il miglior rapporto qualità-prezzo, vicino al centro città.

  • Apart Neptun este un hotel de 4 stele cu WiFi gratuit și parcare privată gratuită. Pretul porneste de la 50  de euro/ camera dublă și este localizat chiar în inima centrului vechi.
  • So Stay Hotel este un hotel de 3 stele cu WiFi gratuit și parcare privată gratuită. O noapte de cazare pornește de la 46 de Euro fără mic dejun inclus. Locația este situată la mai puțin de 900 de m de Gara Centrală.
  • Marina Club Residence – este un hotel de 3 stele stele cu WiFi gratuit și toate facilitatile incluse, situat la cateva minute de mers pe jos de centru. Prețul pornește de la 49 de Euro/noapte cu mic dejun inclus.

Ce vizitezi în Gdansk? Obiective turistice Gdansk

Centrul orașului este  plin de străduțe, clădiri colorate, moderne, dar care si-au  păstrat  forma și arhitectura clădirilor vechi. Gdansk are acel farmec de altădată, boem cu regi si cavaleri. 

Mergi pe Strada Dluga (Strada Lungă) de la Poarta de Aur până la Poarta Verde și vei întâlni primăria veche cu turnul său de unde poti vedea întreg orasul, Curtea lui Arthur, cu celebra Fântână a lui Neptun în față.

Poarta de Aur

Se caracterizează prin stilul renascentist, iar înscrisurile de pe aceasta reprezintă valorile orasului: Pacea, Libertatea, Bunastarea și Faima.

Primaria orașului

Primăria din Gdansk este unul dintre cele mai valoroase monumente ale orașului, iar decorul manierist al Sălii Roșii este unul dintre cele mai frumoase interioare ale unei clădiri din Europa. Clădirea este contruită în stil gotic și renascentist – foarte asemănătoare cu clădirile din Bruges.

Catedrala Oliwa

Este o clărdire masivă, impresionantă, ca mai toate clădirile din Polonia cu un istoric marcat de război. Te vei lasa suprins de cele doua turnuri impunătoare de la intrare ce au o înăltime de 46 metri. În Interior vei găsi una dintre cele mai vechi și cele mai mari orgi din Polonia cu aproape 8000 de elemente.

Muzeul Ceasurilor

Este situat în cadrul bisericii Sfânta Ecaterina – cea mai veche biserică din oras, cu un melanj de arhitectură gotic și baroc.

Curtea lui Arthur

Unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice care impresionează prin stilul gotic și în care vei regăsi o colectie de artă impresionanta datată din secolul XVIII. Aceasta clădire reprezintă o copie a mitului Regelui Arthur și cavalerii mesei rotunde. Tot aici vei gasi si cea mai mare sobă de teracotă construită, având o înăltime de 10 m.

Fântâna lui Neptun

Este situată în piața Długi Targ, chiar in fata Curții lui Arthur si este unul dintre simbolurile orasului.

Biserica Sfanta Maria

Biserica Sfânta Maria, una dintre principale atracții din Gdansk, frapează prin măreția sa și stilul gotic. Este de asemenea cea mai mare biserică din cărămidă din întreaga lume. Are o capacitate impresionantă, aceasta putând să găzduiască  peste 20.000 de persoane. Are o lungime de 105 m și o lățime de 66 m, iar în interiorul acesteia se află un ceas astronomic cu o înălțime de peste 14 m si vechi de peste 500 de ani.

Pentru o priveliste superbă a orasului, trebuie sa urci cele 400 de scari care te vor duce in turnul bisericii, însă îți garantăm că va merita orice efort.

Casa de Aur

Este una dintre cele mai rafinate și frumoase clădiri. Denumirea i se datorează fațadei bogate în ornamente. Aici sunt prezentate 12 scene sculptate, intercalate cu  busturi ale unor personalităti istorice celebre, printre care doi regi polonezi.

Poarta Verde

Este situată între Piața Mare (Dluga Targ – de fapt Dluga Ulica) și raul Motlawa și reprezinta un alt obiectiv pe care nu il poți rata.  Acesta găzduiește Muzeul National din Gdansk, unde au loc diverse evenimente culturale.

Muzeul celui de-al doilea război Mondial

Se află în piața Władysław Bartoszewski, aproape de centrul istoric al orașului. Aici vei regăsi o expozitie cu reprezenzatii din cel de-al doilea Război Mondial. Pentru două ore de reflecție asupra trecutului, te invităm să vizitezi acest muzeu.

Muzeul de Chihlimbar

Expoziția se află în Turnul închisorii din Gdansk. Aici vei descoperi o istorie detaliată a chihlimbarului și prezentarea proprietaților terapeutice ale acestuia.

Westerplatte

Pentru a aprofunda istoria Poloniei îți recomandăm să vizitezi Westerplatte, peninsula orasului, situată pe coasta Mării Baltice. Wasterplatte reprezintă primul punct de atac al armatei germane.

Macaraua medievala din portul Gdansk

Macaraua se află pe malul râului Motlawa și a fost construită in anul 1444, fiind cea mai veche din întreaga Europă.

Aici te lasăm să faci  plimbare relaxantă de-a lungul malurilor râului Motlowa, iar mai apoi să te odihnesti într-o cafenea plutitoare.

Plaja

Ce poate fi mai frumos decat o relaxare la plajă? Plaja Stogi este cea mai bună idee de relaxare si plimbare din Gdansk. Deși Marea Baltică este destul de rece indiferent de sezon, pentru cei curajoși poate să fie o provocare plăcută.

Gastronomia

Terasele de pe Strada Dluga sunt pline la orice oră, acestea fiind deschise până târziu în noapte.

Noi iti recomandam sa încerci  câteva preparate tradiționale: bigos (o tocăniță pe bază de varză și bucăți de carne), pierogi (colțunași umpluți cu mai multe tipuri de ingrediente, atât dulci cât și sărate), kielbasa (cârnați polonezi, recunoscuți pe plan mondial), cotlet schabowy (varianta poloneză a șnițelului austriac); golabki (varianta poloneză a sarmalelor cu varză), zrazy (tip de ruladă din felii de mușchi de vită în care se pun felii de castraveți murați, cârnați afumați și ciuperci).

Mai jos, ai o listă cu cele mai bune restaurante pe care le-am ales pentru tine, cunoscute atât pentru ambianță cât și pentru mâncarea tradițională excepțională :

Gdasnk este un oraș budget friendly, moneda națională a Poloniei fiind zlotul – PLN – foarte apropiat ca valoare de moneda noastră, așadar îți va fi foarte ușor să faci conversia și să îți calculezi bugetul.

De asemenea, un mare avantaj este că  poate fi vizitat în orice anotimp al anului.

Sperăm că informațiile noastre te vor ajuta să ai o vacanță frumoasă și plină de culoare în acest oraș regal, plin de istorie si culoare.

Lascia un commento

Orice idee, sfat sau recomandare, ne ajută!

SCRIE-NE

CĂTRE FORMULARUL DE CONTACT
it_ITItalian