Moș Crăciun te așteaptă la el acasă: să te plimbi în satul lui magic, să descoperi elfii care lucrează non-stop la jucării, să simți energia câinilor husky și să te plimbi cu sania trasă de Rudolf și echipa lui de reni. Cu toții avem copilul interior care se va bucura enorm să îl întâlnească pe Moș Crăciun în persoană, deci este momentul potrivit să îndeplinim această dorință!
În articolul de mai jos voi prezenta cele mai bune variante de zbor, cazări inedite la un preț rezonabil, diferite experiențe care merită încercate și bucătăria tradițională finlandeză care este foarte variată si ofertantă.
Curiozități despre Laponia, în general
- reprezintă regiunea etnică și culturală populată de populația Sami, singurul popor indigen rămas în Europa
- este cea mai mare și cea mai nordică zonă de pe teritoriul Finlandei, aflată la nord de Cercul Polar
- cuprinde și alte țări precum nordul Norvegiei, comitatul Norrbottens din Suedia și peninsula Kola din Rusia
Vremea în Laponia
- anotimpul iarna începe pe la începutul lunii Octombrie și va ține până la începutul lunii Mai
- temperaturile pot varia în fiecare an, de la iarnă la iarnă, de la maxime de -5 grade până la maxime de -15 grade, noaptea atigând uneori și -25 grade
- fiind la nord de Cercul Polar, soarele nu va mai răsări sau apune ca în mod normal, astfel fenomenul fiind recunoscut ca noaptea polară
- lumina pe timpul zilei nu va fi la fel de puternică precum în restul Europei, ci va fi precum lumina apusului timp de 3-4 ore, urmând ca in jurul orelor 14-15 să se întunece complet
Cum ne îmbrăcăm în Laponia
Pentru că ne aflăm la nord de cercul polar, este bine de știut că sunt necesare câteva haine tehnice, în mai multe straturi și cu anumite specificații.
- primul strat: de lână merino sau stratul special pentru ski/snowboard (bluze, colanți, lenjerie intimă). Recomand Decathlon sau SportGuru pentru aceste produse
- al doilea strat: pantaloni de ski sau de traseu de iarnă cu impermeabilitate mare prin care să nu treacă vântul, polar care să reziste la temperaturi scăzute, poate fabricat din lână. Recomand Decathlon pentru aceste produse
- șosetele sunt foarte importante, mai ales la activități mai statice: sunt indicate șosetele de lână merino sau de traseu pentru iarnă tot din lână, mai lungi de gleznă. De-asemenea, sunt foarte bune și șosetele de ski, fabricate special să nu înghețe piciorul în clăpari. Recomand Decathlon sau SportGuru pentru aceste produse
- în bagaj este bine să avem patch-uri speciale de încălzirea extremităților sau a spatelui: se atașează peste șosete sau pe bluze și vor avea o durată de 5 ore. Le găsiți la Decathlon
- este recomandat ca geaca să fie de ski sau impermeabilă cu un strat gros pe dedesubt care să țină bine de cald
- putem avea două perechi de mănuși: unele subțiri din lână merino și altele de ski sau groase de lână
- încălțămintea este foarte importantă: bocanci impermeabili, foarte groși, stabili la gleznă pentru a nu exista accidentări. Recomand MoonBoots sau Columbia sau încălțămintea specială de iarnă care se găsește la Decathlon
Cum ajungem în Laponia
Satul lui Moș Crăciun sau Santa Claus Village, așa cum este el cunoscut, se află la aproximativ 8 km de orașul Rovaniemi. Pentru a ajunge aici, există numeroase variante de zbor din București:
- KLM cu escală în Amsterdam
- Wizz Air cu escală în Londra și de acolo cu Finnair până în Rovaniemi
- AirFrance cu două escale în Paris și în Helsinki, apoi cu Finnair până în Rovaniemi
- Lufthansa cu două escale în Munchen și în Helsinki, apoi cu Finnair până în Rovaniemi
- diverse combinații cu Wizz Air sau RyanAir, însă fiind companii low cost, biletele se vor cumpăra separat pentru fiecare oprire până la destinație
Se pot face diverse combinații ale zborurilor ținându-se cont de bugetul alocat pentru zbor și de timpul pe care dorim să îl petrecem în aer și la sol. De-asemenea, se poate face un city break reușit de 1-2 zile într-una dintre escale, cum ar fi Helsinki. O mică oprire la cafeneaua Regatta pentru o ciocolată caldă și un rulou cu scorțișoară poate fi incursiunea perfectă în Laponia.
De la aeroportul din Rovaniemi putem ajunge cu un autobuz până în centrul orașului, iar prețul unui bilet este de 8 euro/sens sau putem închiria mașină de la diverse agenții (Sixt, Europcar, Hertz) astfel având mai multă flexibilitate pentru a vizita împrejurimile orașului. Prețul unei mașini închiriate poate varia de la 35-50 euro/zi, depinzând de modelul de mașină ales și de câte zile dorim să închiriem mașina.
Opțiuni de cazări în Rovaniemi
Există variante pentru toate buzunarele și dorințele, de la hoteluri la căsuțe tradiționale sau apartamente, care se află în centrul orașului sau în afara lui:
Dacă îți dorești să simți magia Crăciunului tot timpul, recomand cazarea direct în Satul lui Moș Crăciun, într-una din căsuțele roșii, autentic finlandeze care au saună privată. Reprezintă o variantă mai costisitoare, însă este o experiență care merită bifată măcar o dată în viață. Mai multe detalii găsiți aici: Santa Claus Holiday Village.
Opțiuni de cazări în Levi
Levi este o localitate care se află în nordul Cercului Polar, la 2 ore de mers cu mașina de Rovaniemi. Se poate ajunge și cu autobuzul, iar o cursă dus costă 28 euro/persoană. Sau puteți apela la un transfer pentru un grup de 8 persoane prin platforma GetYourGuide.
Localitatea este foarte bine cunoscută pentru pasionații de sporturi de iarnă, însă o recomand tuturor care ajung în Laponia să o viziteze. Fiind mai în nord, peisajele se schimbă, este mai multă pădure, unde puteți întâlni reni sălbatici, se pot face trasee montane de dificultate usoară, activitățile sunt aceleași ca în Rovaniemi, însă prețurile sunt relativ mai mici. Puteți avea parte de cazări unice,cu saune private care sunt în mijlocul pădurii lapone sau în igluuri speciale pentru a vedea aurora boreală...în timp ce stați seara în pat!
Mâncarea tradițională în Laponia
Pentru că în zona aceasta sunt foarte multe ferme de reni și în continuare, sunt reni peste tot în zonă, ei reprezintă și baza lor de mâncare. Friptura de ren gătită în diverse moduri, alături de piure de cartofi și gemul de merișoare este un fel de mâncare ce trebuie încercat măcar o data.
Peștele este în continuare o sursă foarte importantă de mâncare pentru locuitorii zonei, iar supa de somon cu cartofi și mărar este numai bună după o zi de stat afară în zapadă. Se servește alături de pâinea de secară specifică zonei care este foarte gustoasă.
Ca desert, trebuie încercate rulourile cu scorțișoară cu mirosul foarte puternic de condimente specifice Crăciunului. Se îmbină perfect cu o ciocolată caldă după ce v-ați plimbat cu sania trasă de reni sau de câinii husky.
Dacă nu vă doriți să încercați aceste feluri de mâncare, sigur găsiți restaurante de toate felurile si pentru toate gusturile. Un fel principal de mâncare poate începe de la 25 euro/porția, o supă de somon de la 22 euro/porția, iar deserturile 15-17 euro.
Top activități în Laponia
Aici este tărâmul activităților! De la mic la mare, fiecare găsește ceva de făcut și încercat pentru prima dată în viață! Ziua, chiar dacă este scurtă, trece altfel pescuind la copcă sau cautând aurora boreală sau hrănind renii Moșului. Un top personal ar include următoarele:
Incursiunea în satul lui Moș Crăciun, un loc cu adevărat magic
Puteți cumpăra o carte poștală de la oficiul poștal și o trimite celor dragi de acasă, sigur se vor bucura când vor primi o amintire direct din Laponia. Vă pierdeți prin pădurea satului unde renii stau și așteaptă cuminți să înceapă o plimbare. Treceți linia imaginară a cercului polar și nu uitați să faceți cu mâna camerei de filmare care redă live pe youtube imagini de acolo. Încercați felurile tradiționale de mâncare la restaurantele din sat. Intâlniți-vă cu doamna Crăciun în căsuța ei și vedeți cu ce își ocupă ea timpul. Iar la final, mergeți la biroul oficial al Moșului pentru marea întâlnire care va emoționa pe toată lumea. Vă asigur că și adulții vor simți pielea de găină când îl vor vedea pe Moșu'.
Plimbarea cu sania trasă de renii Moșului
Se poate face atât în Rovaniemi cât și în Levi, având o durată de 2-3 ore. Pe langă plimbarea propriu-zisă, ghidul va explica unele curiozități despre reni și populația Sami, va arată cum să hrăniți corect renii și la final vă poate oferi o băutură caldă și un rulou cu scorțișoară. Recomandarea mea ar fi excursia în Levi datorită zonei de pădure mai deasă care oferă un moment mai intens și mai intim.
Plimbarea cu sania trasă de câinii husky
Și aceasta se poate face atât în Rovaniemi cât și în Levi, și include câteva aspecte generale despre importanța câinilor husky în viața poporului Sami, iar la final o băutură caldă și un desert. Ce este mai special la această experiență este că unul dintre voi poate sta în sanie , în timp ce celălalt o va conduce. Ceva ce nu trebuie ratat!
Pescuitul la copcă
Dacă ești pasionat de pescuit, dar nu numai, această activitate practic îți strigă numele! Include transferul către un lac foarte bine înghețat și destul de izolat, ustensilele necesare pentru a pescui și la final, un foc de tabără la care veți prăji un cârnat specific finlandez alături de băutura lor Glögg. Activitatea poate dura până la 4-5 ore, depinde de norocul fiecăruia.
Vânătoarea de aurora boreală
Cred că pentru toată lumea, aurora boreală este un vis foarte mare care poate deveni realitate chiar în vacanța din Laponia. Momentul în care luminile nordice pot apărea se întămplă de-obicei între orele 20-22. Dar pentru a le vedea trebuie să fie îndeplinite câteva condiții: cerul să fie senin, exploziile solare trebuie să fie destul de puternice și locul în care dorim să le vedem să fie expus, fără pădure în jur. Puteti merge la vânătoare și pe cont propriu, mai ales dacă aveți mașină închiriată și urmăriți doua aplicații foarte bune: HelloAurora și AuroraForecast. Însă puteți să apelați la un tur ghidat pentru a avea o certitudine mai mare că le veți vedea. Ghizii se vor strădui din răsputeri ca turiștii lor să le poată vedea. Aici totul ține de noroc!
Indiferent că alegi să mergi în Decembrie sau Februarie în Laponia, magia Crăciunului se va simți cu siguranță! Este un loc cu adevărat unic și plin de magie care, pentru mine a fost un vis devenit realitate și pe care îl recomand cu mare drag! Laponia este un sentiment, o stare de spirit care trezește amintiri din copilărie atât de dragi!
Comentarii