ghid

Narghilea – Folie de aluminiu sau sistem metalic de gestionare a caldurii? Ce sa alegem

Stratul dintre carburi si tutun sau arome este necesar si extrem de important cand pregatim narghileaua, el asigura transferul de caldura si previne arderea tutunului sau aromei. Cel mai cunoscut strat este folia de aluminiu pentru narghilea, aceasta rezista la temperaturi inalte pe o perioada lunga de timp, protejand tutunul si aromele de eventualele arderi. Mai putin cunoscut dar ca alternativa e sistemul metallic.

Care strat e mai bun: Folia de aluminiu sau sistemul metalic?

La inceput, sistemele metalice erau de dimensiuni fixe, cu imposibilitate de adaptare de la un creuzet mai mic la unul mai mare, destul de simple, avand orificii largi, dar si numeroase care nu ofereau protectie asupra tutunului. Din cauza acestor orificii largi, sistemul era foarte aerisit, carbunii avand tendinta sa se supraincalzeasca, prin urmare, carbunii deveneau incinsi, incalzind foarte tare tutunul sau aromele, iar in acelasi timp, dilua totul si fumul creat era extrem de slab.

Sistemele metalice pentru carbuni

In ultimii ani insa, aceste sisteme metalice pentru carbuni au evoluat, orificiile fiind dispuse variabil special pentru a nu arde tutunul sau aromele, devenind o solutie fiabila de control al caldurii, putand controla cu usurinta caldura. Reglajul cantitatii de caldura dorita se face, pur si simplu deschizand sau inchizand orificiile de ventilare.

Avantajele sistemului metalic pentru carbuni:
  • Fara cenusa in tutun sau arome

Datorita dispunerii orificiilor in numar si latime variabila, patrunde mai multa caldura prevenind totodata supraincalzirea tutunului si patrunderea cenusii in tutun. Daca cenusa se imprastie si ajunge la tutun sau arome, acestea vor avea o aroma de carbune care este extrem de neplacuta si nociva, reducand drastic experienta de fumat.

  • Reutilizare

Sistemele metalice sunt intr-adevar mai scumpe decat foliile de aluminiu, dar acestea sunt reutilizabile, nu mai trebuie sa cumparati altul. In schimb, foliile trebuiesc schimbate de fiecare data.

  • Sesiuni de fumat mai lungi

Permitand mai putin oxigen sa ajunga la cărbuni, acestia ard mai lent. Carbunii cu ardere mai lenta inseamna ca dureaza mai mult si sustin o sesiune de fum mai lunga.

Mai multe despre carbuni, tipuri de carbuni si care sunt cei mai buni vom discuta intr-un alt articol dedicat acestora.

Dezavantajele sistemului metalic pentru carbuni:
  • Timpul de pregatire a narghilelei

Va dura putin mai mult timp ca sistemul sa se preincalzeasca si ca narghileaua sa fie pregatita pentru sesiunea de fumat.

Folia de aluminiu pentru narghilea

Desi expertii si iubitorii de narghilea prefera sa foloseasca foliile de aluminiu si sustin ca este mai buna pentru controlul caldurii, depinde de preferintele fiecaruia, dar totusi, haideti sa analizam de ce folia de aluminiu este atat de apreciata.

Folia de aluminiu prezinta capacitatea de a gestiona cantitatea de caldura dorita, fiind customizabila din toate punctele de vedere.

Spre deosebire de orificiile fixe, putine si largi in sistemele metalice primitive, cand vine vorba de folia de aluminiu, se poate utiliza foarte usor un perforator de folie de aluminiu pentru a realiza orificii mici si numeroase, astfel, caldura se raspandeste mai uniform peste tutun sau arome.

Avantajele foliei de aluminiu pentru carbuni:
  • Adaptare la orice dimensiune de creuzet

Usor de instalat, alegem cata folie sa punem in functie de cat de mare e creuzetul, si gata.

  • Customizare

Se poate face orice model si dimensiune a orificiilor si este mai buna impotriva arderii tutunului pentru ca are interactiune directa mult mai putina si te lasa sa gestionezi cata cantitate de caldura patrunde prin folie, prin adaugarea unei noi folii, spre deosebire de sistemele metalice, unde nu se poate pune un alt strat peste.

  • Sigilare mai buna in jurul creuzetului
Dezavantajele foliei de aluminiu pentru carbuni:
  • Cenusa in tutun sau arome

Cenusa poate ajunge extrem de usor la tutun prin orificiile mici si dese.

  • Gust

Odata cu trecerea aromei, folia de aluminiu ofera un gust metalic, mai ales daca carbunii sunt incinsi.

  • Indemanare

Foliile sunt subtiri si va puteti arde cu usurinta iar carbunii pot sa cada destul de usor daca nu sunteti atenti.

Concluzie

Atat sistemele metalice cat si foliile de aluminiu sunt benefice, insa personal, as alege sistemul metalic.

Parerea mea e ca sistemul metalic este mai sigur, practic, reutilizabil si ofera un confort in plus. Eu folosesc un astfel de sistem metalic de peste 2 ani de zile si isi face treaba foarte bine, fara gust influentat, fara cenusa in tutun sau aroma, caldura optima, iar cantitatea de fum este perfecta pentru o sesiune de fumat placuta.

Pentru manevrarea carbunilor va recomand sa folositi un cleste profesional rezistent la temperaturi ridicate.

In schimb, folia este ieftina, maleabila si pune procesul in miscare mai repede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta in Antalya – Ghid de calatorie 

Daca nu ai ajuns inca pe litoralul turcesc, vara aceasta este momentul ideal pentru o vacanta in Antalya. Aici vei gasi atat plaje linistite potrivite daca mergi cu cei mici,

Kusadasi, Turcia – Ghid de calarorie

Kusadasi este una dintre cele mai importante stațiuni din Turcia și atrage anual sute de mii de turiști! Stațiunea păstrează o atmosferă exotică, iar litoralul

AllEscort