ghid

Olympus DAO, viitorul banilor? Ce este si cum functioneaza

Olympus DAO

Ce este Olympus DAO?

Bazat pe token-ul OHM, Olympus este un protocol de rezerve de valuta, descentralizat, care introduce dinamici economice unice pe piata, bazate pe teoria jocurilor.

In momentul de fata, orice stablecoin este, in mare parte, dependent de valoarea dolarilor; o scadere in valoarea dolarului inseamna si o scadere in valoarea unui stablecoin bazat pe aceasta valuta. Olympus isi doreste sa rezolve aceasta problema prin crearea token-ului OHM, sustinut de mai multe active. Concentrandu-se mai mult pe cresterea ofertei decat pe aprecierea pretului in sine, Olympus are incredere ca OHM va putea functiona ca o valuta puternica, indiferent de volatilitatea pietei.

Cum functioneaza?

Ecosistemul Olympus DAO este compus din resursele controlate de propriul protocol, liquidity-ul detinut de protocol (POL), mecanismul de legatura si recompense pentru Staking create pentru a avea control asupra cresterii de oferta. Vanzarile prin legaturi aduc profit, care este apoi redistribuit din resurse catre minting-ul de OHM si recompensele pentru cei ce opteaza pentru Staking.

Teoria jocurilor

In general, teoria jocurilor este studiul matematic al interactiunilor agentilor retionali dintr-un sistem si al rezultatelor acestor interactiuni – studiul interdependentei strategice.

In cazul sistemului Olympus, actiunile pe care le pot realiza utilizatorii si efectele acestora in relatie cu ce fac alti investitori, pot fi analizate printr-un tabel, ca orice problema aferenta teoriei jocurilor:

Pe scurt, Staking si Bonding sunt considerate benefice protocolului, in timp ce vanzarea, in detrimentul acestuia. Tabelul de mai sus analizeaza proportiile de profit pe care le pot primi doi participanti in sistem, in functie de ce aleg sa faca. Staking-ul din partea ambelor parti aduce cel mai mult profit, in timp ce, de exemplu, daca un participant decide sa isi vanda token-urile, scade profitul adus de cel ce a optat pentru Staking.

Staking

Staking-ul de OHM este, dupa cum am vazut, cea mai profitabila optiune pentru intregul sistem, cat si pentru individual, si reprezinta o modalitate de a obtine un venit pasiv pe termen lung. Cand un investitor opteaza pentru Staking, blocheaza un anumit numar de token-uri OHM si primeste in schimb o cantitate egala de sOHM. Daca decide sa opteze pentru Unstaking, arde sOHM si primeste in schimb o cantitate egala de OHM.

Bonding

Bonding-ul este a doua metoda principala de a valoriza ecosistemul Olympus. Ii permite sistemului sa isi creeze propriul liquidity, prin vanzarea de OHM la pret redus pentru alte active cum ar fi LUSD. Este o strategie activa, de termen scurt, pentru obtinerea unui profit cat mai rapid. In comparatie cu Staking, Bonding-ul necesita o atentie mult mai are a investitorului, constanta, si oarecare experienta in domeniu.

Olympus Pro

Dupa ce a introdus un sistem prin care si-a permis singura sa isi creeze propriul liquidty, echipa Olympus a lansat un proiect prin care si alte protocoale vor putea face acest lucru. Practic, Olympus Pro rezolva probleme legate de liquidity prin oferirea de Bonds pentru taxe mici. Orice protocol care colaboreaza cu Olympus Pro va beneficia de diverse avantaje, cum ar fi:

  • Detinerea propriului liquidity
  • Stabilitate de pret
  • Noi surse de venit (pot oferi liquidity-ul propriu pentru taxe)
  • Acces la echipe de inginerie si tactica experimentate, si multe altele!

Interestul in Olympus Pro este deja mare, platforma avand deja un numar impresionant de parteneri.

Token-urile Olympus | OHM Token

Ecosistemul Olympus se bazeaza pe mai multe token-uri, dintre care cele mai importante sunt:

  • OHM, principalul token de utilitate Olympus, care poate fi achizitionat, de exemplu, de pe Sushiswap.
  • sOHM, token-ul primit de cei care opteaza pentru Staking-ul de OHM, la un ratio de 1:1.
  • wsOHM, token-ul OHM “wrapped staked”. Practic, se pot realiza tranzactii pe alte chain-uri cu token-urile sOHM care devin wsOHM (in momentul de fata, token-ul permite tranzactii pe Ethereum, Arbitrum, Avalanche).
  • gOHM, prescurtarea de la Governance OHM.

Pareri Olympus DAO – Concluzie

Ca orice sistem blockchain sa fie cu adevarat descentralizat in totalitate, este nevoie sa fie independent de valoarea valutei “clasice”, iar Olympus DAO este prima platforma care ofera solutii pentru aceasta problema. In plus, introducerea teoriei jocurilor in planul de functionare demonstreaza inclinatia platformei catre inovatie, intr-o masura realista.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta in Antalya – Ghid de calatorie 

Daca nu ai ajuns inca pe litoralul turcesc, vara aceasta este momentul ideal pentru o vacanta in Antalya. Aici vei gasi atat plaje linistite potrivite daca mergi cu cei mici,

Kusadasi, Turcia – Ghid de calarorie

Kusadasi este una dintre cele mai importante stațiuni din Turcia și atrage anual sute de mii de turiști! Stațiunea păstrează o atmosferă exotică, iar litoralul

AllEscort