ghid

Perioada de proba | Ce este si cum o poti valorifica!

Perioada de proba | Ai depus CV-ul, ai fost chemat la interviu, ai mers la interviu si te-ai prezentat asa cum ai stiut tu mai bine. Ce urmeaza acum? Perioada de proba.

Perioada de proba

Perioada de proba trebuie privita ca pe o oportunitate pentru a confirma tot ceea ce ai spus despre tine in timpul interviului. De asemenea, trebuie privita ca pe o oportunittae si din partea angajatorului, si anume aceea de a iti demonstra ca tot ceea ce ti-a spus cu privire la conditiile de munca este adevarat.

Perioada de proba nu este obligatorie, reprezinta doar un mijloc de a evalua cunostintele si abilitatile angajatului. Aceasta perioada este mentionata in contractul individual de munca, daca ambele parti cad de comun acord in ceea ce o priveste.

Durata perioadei de proba si preaviz

Durata perioadei de proba poate varia de la angajator la angajator, dar nu poate fi mai mare de 90 de zile pentru functiile de executie si mai mare de 120 de zile pentru functiile de conducere.

Ce este foarte important de stiut este faptul ca la sfarsitul perioadei de proba contractul de munca poate fi incheiat prin intermediul unei notificari scrise, fara a fi necesar un preaviz, la initiativa oricarei parti, fara a fi nevoie de o motivare a acesteia.

Ce urmareste angajatorul in timpul perioadei de proba?

Angajatorul este extrem de atent la o serie de abilitati pe parcursul perioadei de proba, si anume:

 • performanta angajatului;
 • adaptarea acestuia la obiectivele si valorile organizatiei;
 • integrarea angajatului in echipa;
 • relatia angajatului cu ceilalti membrii ai organizatiei;
 • motivatia si interesul angajatului fata de postul pe care il ocupa si fata de organizatie;
 • identificarea unor comportamente ale angajatului ce pot fi dificil de gestionat.

Urmarind toate aceste aspecte, angajatorul isi va da seama daca se poate baza in continuare pe tine si daca puteti avea o colaborare pe termen lung.

Ce trebuie sa urmaresti tu, in calitate de angajat, in timpul perioadei de proba?

Perioada de proba nu este importanta doar pentru angajator, ci si pentru tine, in calitate de angajat. Sunt cateva aspecte la care trebui sa fii atent in timpul acestei perioade, si anume:

 • legatura intre imaginea care ti-a fost prezentata in ceea ce priveste organizatia si realitatea;
 • armonizarea si integrarea in echipa;
 • modul in care angajatorul deleaga si gestioneaza relatia cu angajatii;
 • nivelul real de munca si adaptabilitatea la sarcinile din fisa postului;
 • modul in care obiectivele de invatare si dezvoltare sunt intampinate de valorile si de ceea ce ofera organizatia.

Urmarind aceste aspecte indeaproape, iti vi da seama, pana la sfarsitul perioadei de proba, daca iti place cu adevarat activitatea pe care o desfasori, daca te regasesti in valorile organizatiei, daca te poti intera in echipa si daca consideri ca poti face acest lucru pe termen lung.

Este normal ca in perioada de proba sa te simti stresat sau ingrijorta, deoarece este o perioada de evaluare, dar este foarte important sa ai o atitudine pozitiva, deschisa, sa arati ceea ce poti face si sa te implici cat poti de mult in activitatile companiei.

In acest fel, iti poti asigura cu usurinta postul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta in Antalya – Ghid de calatorie 

Daca nu ai ajuns inca pe litoralul turcesc, vara aceasta este momentul ideal pentru o vacanta in Antalya. Aici vei gasi atat plaje linistite potrivite daca mergi cu cei mici,

Kusadasi, Turcia – Ghid de calarorie

Kusadasi este una dintre cele mai importante stațiuni din Turcia și atrage anual sute de mii de turiști! Stațiunea păstrează o atmosferă exotică, iar litoralul

AllEscort