Revelion 2023, Serbia | Noua destinatie preferata de Anul Nou

Karolin

Revelionul este una dintre perioadele preferate din an, fiind perfect pentru o vacanță, iar anul acesta Serbia se numără printre cele mai potrivite destinații în care poți petrece noaptea dintre ani (și câteva zile în plus). Prețurile mici, locurile interesante, posibilitățile de distracție, facilitățile pentru familii și faptul că se află la chiar lângă noi sunt atuurile principale ale Serbiei, o comoară nu suficient de descoperită încă de turiști. Chiar dacă majoritatea sârbilor sărbătoresc Revelionul conform calendarului pe rit vechi, adica pe 14 ianuarie, majoritatea localurilor, hotelurilor oferă experiența Revelionului și pentru cei care sărbătoresc Revelionul în 1 Ianuarie. Iarna totul pare desprins din poveștile magice, așa că vei avea parte de un Revelion veritabil dacă vei alege Serbia!

Informatii utile

Transport

Aflându-se chiar lângă noi, transportul spre Serbia este destul de ușor. În primul rând poți alege avionul, existând zboruri directe spre Belgrad din București, ce durează doar o oră și jumătate. În perioada revelionului acestea sunt ceva mai scumpe decât în mod normal, iar un bilet dus-întors cu bagaj de mână pornește de la 180€. Poți găsi cele mai convenabile zboruri aici.

Apoi, desigur, poți ajunge foarte ușor cu mașina personală, ceea ce te va ajuta și să te deplasezi apoi mai ușor în vacanță. Belgrad, capitala Serbiei, se află la doar 150 km de vama din Timișoara. Trebuie să știi că nu vei avea nevoie de vignetă în Serbia, însă vei plăti porțiunile de autostradă traversate. Tariful variază în funcție de autostradă, fiind între 4-13€. Totuși, dacă nu vei parcurge toată autostradă nu vei plăti prețul întreg, ci doar o parte din el. Taxa poate fi plătită atât cu numerar (în dinari sau euro), cât și cu un card. Atunci când intri pe autostradă vei primi un card, iar ieșirea de pe ea îl predai la punctul de taxare și afli care este suma pe care trebuie să o plătești.  De asemenea, prețurile carburanților sunt aproape identice cu cele din România.

Belgrad

Capitala Belgrad este probabil cel mai vizitat oraș al Serbiei, aflat la confluența râului Sava cu Dunărea, ceea ce îi oferă peisaje spectaculoase, în special iarna. Deși este unul dintre cele mai vechi orașe ale Europei vei găsi aici un spirit tineresc și dinamic, fiind locul perfect pentru turiștii care își doresc să se distreze în noaptea de Anul Nou. Iernile aici sunt superbe, cu zăpadă din plin, lumini colorate și multă tradiție, așa că vei avea parte de un Revelion urban perfect!

Obiective turistice Belgrad – Ce vizitezi in Belgrad

Cetatea Kalemegdan

Un martor al istoriei tumultoase a zonei, situată pe o stâncă de 125 m înălțime, chiar la intersecția râului Sava cu Dunărea, formând un decor de iarnă magic. În interiorul cetății vei putea avea parte de un tur cultural, prin Muzeul Militar, Turnul Ceasului (înalt de 27,5 m), Puțul Roman (adânc de 60 de m) sau tunelurile ascunse.

Catedrala Sf. Sava

Cea mai mare biserica ortodoxă din lume, ce poate fi văzută din orice colț al orașului. A fost construită în amintirea Sfântului Sava, fondatorul Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Turnul Gardosh

Aflat pe unul dintre cele trei dealuri pe care a fost construit centrul istoric. Se afla pe malul drept al Dunării și este un mediu cultural și istoric, cu străzi înguste, case pitorești, biserici istorice și restaurante tradiționale, teleportându-te parcă într-un sat al lui Moș Crăciun. Turnul are o înălțime de 36 metri și este deschis publicului, așa că poți urca pentru a te bucura de peisajele magnifice.

Knez Mihailova

Plimbă-te pe bulevardul  Knez Mihailova, inima decorațiunilor luminoase în perioada Crăciunului, locul perfect din care să te încarci cu energia magică a iernii. Aici se află și Târgul de Crăciun, care în noaptea de Revelion este locul preferat de turiști, între mici magazine cu suveniruri și mâncare tradițională, decorațiuni.

Stari Grad

Petrece-ți noaptea în centrul orașului, Stari Grad, unde există multe pub-uri și discoteci deschise până târziu în noapte. De neratat sunt popularele locații tip “Splav” cluburi plutitoare pe Dunăre sau Sava, specifice Belgradului, cu o atmosferă unică.

Cazare Belgrad

Belgrad este una dintre cele mai accesibile capitale europene, așa că înclusiv prețurile pentru cazare sunt reduse. Totuși, în preajma Revelionului prețurile cresc puțin (în mod normal pornind de la 30€ pe noapte), însă vei putea găsi oferte chiar și cu 60€ pentru o cameră de 2 persoane. Ai la dispoziție moteluri, apartamente și hoteluri pentru toate gusturile. De asemenea, multe dintre hoteluri oferă și petreceri de 1 Ianuarie.

  • Garni Hotel Semlin B&B un hotel de 3 stele apreciat de vizitatori, unde o noapte la sfârșit de decembrie pornește de la 80€ cu mic dejun inclus; singurul minus fiind distanța ceva mai mare de centru.
  • Hotel Majestic hotel de 4 stele chiar în inima orașului, ce se remarcă prin eleganță, decor luxos și facilități ce te fac să te simți în centrul atenției, totul pentru doar 100€ pentru o cameră de 2 persoane în preajma Revelionului.

Novi Sad

Novi Sad, al doilea oraș ca mărime și importanță din Serbia, situat pe malul Dunării, ce se află la doar 90 km de vama Jimbolia și aproximativ 80 de km de Belgrad (dacă vei veni cu avionul de aici poți lua trenul pentru doar 6€). Cunoscut și drept „Atena Sârbească”, orașul este renumit pentru arhitectura sa, atmosfera liniștită dar și tinerească, ospitalitate, artă și o diversitate culturală, toate acestea făcând Uniunea Europeană să desemneze Novi Sad drept Capitală Europeană a Culturii. Revelionul aici îți garantează relaxare și revigorare într-un decor magic, desprins parcă din filmele de Crăciun

Obiective turistice Novi Sad – Ce vizitezi in Novi Sad

Cetatea Petrovaradin

Unul dintre cele mai frumoase locuri din oraș, supranumită și “Gibraltarul de pe Dunăre”. Este a doua fortăreață ca mărime din Europa, construită de austrieci în secolul al XVII-lea cu o priveliște superbă spre Dunăre (în special iarna), și care ascunde o reţea de tuneluri și galerii subterane în lungime de peste 15 km.

Strada Dunavska

Plimbă-te pe strada Dunavska (cunoscută și sub numele de strada Dunării), ce se remarcă prin clădirile vechi dispuse de-a lungul străzii. Dacă îți place shopping-ul te afli în locul potrivit. Aici poți găsi de la obiecte vestimentare, până la suveniruri perfecte pentru cadourile de Anul Nou. Iar dacă vrei să te încălzești cu o ciocolată caldă vei găsi o multitudine de restaurante și cafenele.

Croaziera pe Dunare

Acesta este modul perfect de a te bucura de atmosfera idilică a orașului, dar și de peisajele create de apă și zăpadă.

Parcul Danubian

Relaxează-te în Parcul Danubian, ce odată cu venirea zăpezii se transformă într-un paradis al iernii și al aventurii. Dacă îți place să patinezi vei găsi aici și un mic patinoar, în mijlocul decorațiunilor magice și a copacilor înghețați.

Piata Libertatii

Petrece Anul nou în Piața Libertății, piața centrală din Novi Sad ce găzduiește cele mai reprezentative clădiri istorice ale orașului. Tot aici se află și magicul Târg de Crăciun, așa că atmosfera sărbătorilor de iarnă se face resimțită perfect aici, între luminițe, mâncare tradițională și chiar concerte și momente artistice spectaculoase. Dacă te-ai hotarât că destinația ta de Revelion este Novi Sad, aici regăsești un itinerar complet.

Cazare Novi Sad

Prețurile la cazare în Novi Sad sunt mai mult decât decente, pentru toate buzunarele, iar acestea încep de la 30 € pe noapte pentru o cameră dublă. Totuși, în preajma Revelionului prețurile cresc, așa că te poți aștepta să scoți din buzunar cel puțin 50€. Recomandările noastre sunt

  • Garni Hotel Mediteraneo (un hotel de 3 stele stele situat într-o zonă liniştită, cu dotări moderne, unde prețurile la final de decembrie pornesc de la 70€ pe noapte cu mic dejun inclus
  • Garni Hotel Planeta Inn (o variantă ceva mai rafinată, cu camere elegante și servicii excelente, unde prețrile de revelion pornesc de la 100€ pe noapte cu mic dejun inclus.

Kopaonik

Pentru cei care preferă să își petreacă Revelionul într-o stațiune montană potrivită pentru sporturile de iarnă, Kopaonik este locul perfect! Se află la aproximativ 290 km de Belgrad (din România vei face 400 km de la Timişoara, respectiv 350 km de la Craiova) și este considerată cea mai mare stațiune de schi a Serbiei, cu facilități ce concurează chiar si cu cele din stațiunile Franței și Elveției, Altitudinea medie este de 1800 m, cu maximul de 2017 m pe vârful Pančić. Vei avea parte nu doar de o noapte a Anului Nou de neuitat, dar și de câteva zile de aventură, distracție și relaxare, în decorul spectaculos al munților!

Kopaonik Ski – Pârtiile din Kopaonik

Kopaonik dispune de o suprafață foarte întinsă, 62 de km de pârtii potrivite pentru sportivii de orice nivel, de la începători sau copii la avansați. Există 21 de pârtii ușoare, 9 medii, 6 dificile, o partie nocturnă, o partie free-ride (Gobelja) și chiar și un snowpark și o pistă de bob pe șine. Cel mai lung traseu de pârtie are 3,5 km. Infrastructura este și ea foarte bine pusă la punct și extrem de modernă, stațiunea fiind deservită de 9 telescaune (de 2, 4 sau 6 persoane) și 11 teleschiuri, ce fac accesul pe pârtii foarte ușor. De asemenea, aproape toată aria (peste 90%) este dotată cu instalații de zăpadă artificială, așa că nu îți vei face griji pentru vreme de afară.

Prețul unui ski-pass pentru un adult este de 28-33€ pe zi (însă la achiziționarea unei perioade mai lungi tariful se micșorează, iar de exemplu pentru 5 zile vei plăti între 112-122€). Închirierea echipamentului de ski sau snowboard te va costa și ea suplimentar alți 12-18€ pe zi, în funcție de locul din care vei închiria.

Cazare Kopaonik

Fiind o stațiune mare, în Kopaonik vei găsi o oferă a locurilor de cazare destul de mare și diversă, iar serviciile sunt cu siguranță de cea mai bună calitate. Prețurile sunt ceva mai mari față de cele din orașe, pornind de la 50€ pe noapte pentru o cameră de 2 persoane. Recomandările noastre sunt

  • Villa Kostic (o mică pensiune liniștită și simplistă, unde o noapte în preajma Revelionului pornește de la prețul de 55€ :
  • PRINCESS LUX Apartments  (un complex foarte modern și bine dotat, unde te vei putea răsfăța cu 2 piscine, un centru de spa și wellness și restaurant, toate pentru doar 110€ pe noapte.

Așadar, fă-ți curajul și alege pentru vacanța de Revelion o destinație a cărei valori reale rămâne destul de ascunsă încă pentru turiști! Serbia este o țară ce poate oferi vizitatorilor săi o experiență de neuitat, plină de valențe culturale, istorice, dar și de distracție și aventură. Iarna aici este magică și pare desprinsă din povești, indiferent că preferi un decor urban sau aventura montană, iar Revelionul aici va fi un succes garantat!

Lasă un comentariu

ro_RORomanian