Sfanta Lumina – Cat de veche este minunea?

“In ceasul in care crestinii sunt adunati acolo, cantand imnul Invierii lui Hristos, o Lumina din Cer se pogoara si aprinde cele trei candele aflate la Mormantul lui Hristos.” – Ioan VI Cantacuzino, anul 1360
Sfanta Lumina – Istorie
Primele scrieri despre Focul Haric dateaza din secolul al IV-lea. Grigore de Nyssa si mai tarziu Sfantul Ioan din Damasc descriu evenimente ce au avut loc in secolul I, acestia povestesc cum Sfantul Apostol Petru a vazut Lumina in interiorul Sfantului Mormant dupa invierea Mantuitorului.
Egumenul Daniil, dupa vizita in Tara Sfanta (1106-1108), scrie monumentul istorico-literar “Pelerinajul egumenului Daniil”. In lucrarea sa, Daniil, prezinta cum coboara Lumina Sfanta la mormant si ceremoniile care au loc, descriind in mod detaliat cum patriarhul intra in capela-mormant cu doua lumanari, acesta ingenuncheaza in fata pietrei pe care a fost pus trupul Mantuitorului dupa ce a fost luat de pe cruce, acolo spune anumite rugaciuni, moment in care, in miezul pietrei apare miracolul Sfintei Lumini – o lumina albastra si nedefinibila, aceasta lumina este impartita tuturor celor prezenti in Biserica Sfantului Mormant de la Ierusalim.
Ceremonia mai sus mentionata, este considerata cea mai veche ceremonie crestina neintrerupta din lume, ea dateaza incepand cu secolul al IV-lea d.Hr., pana in timpul nostru, ea fiind mentionata in mai multe scrieri, din aceste consemnari devine clar ca miracolul are loc in acelasi loc si in acelasi cadru liturgic de-a lungul tuturor acestor secole.
Ca si in cazul oricarui alt miracol, exista oameni care cred ca Lumina Sfanta este o minciuna si ca patriarhul are un obiect de aprins focul in interiorul mormantului, cu toate acestea, cele mai bune argumente impotriva unei posibile fraude, pe langa marturiile patriarhilor care au asistat la slujba, sunt miile de marturii independente ale pelerinilor aflati la fata locului si care sustin ca lumanarile li s-au aprins, fara explicatie, in fata ochilor lor.
Nona Curalariu