ghid

Smart Contracts – Ce sunt si ce trebuie sa stii despre ele!

Smart contracts sunt o componenta importanta a multor platforme de tip blockchain. Sunt, practic, mini-programe din baza de date care ruleaza in momentul in care anumite conditii sunt indeplinite. Mai exact: cand o tranzactie are loc pe un blockchain, i se adauga un bloc. In scopul finalizarii tranzactiei, fiind vorba de o platforma descentralizata, fiecare bloc deja existent in intreaga platforma ar trebui sa verifice si sa aprobe noua tranzactie. Aici intervin smart contracts-urile, care automatizeaza acest proces de verificare.

Cum functioneaza

Din punct de vedere al codului, smart contracts-urile ruleaza dupa reguli simple de tip “if/when… then…”. Un numar virtual infinit de astfel de reguli pot fi integrate intr-un singur smart contract, rezultand astfel mini-programul capabil de automatizare a unei intregi platforme, intr-un mod rapid si sigur.

Exista, asadar, un numar practic infinit de smart contracts care pot fi create, in functie de scopul exact caruia ii vor servi. Un blockchain poate avea integrat in sistem un singur tip de smart contract, sau mai multe tipuri, create pentru operatiuni mai specifice. Ele pot lucra complet separat, sau pot fi create in asa fel incat sa se completeze reciproc.

Un alt aspect important este faptul ca, odata ce acestea au fost scrise si introduse intr-un blockchain, nu mai pot fi schimbate. In cazul in care se doreste o schimbare la un smart contract, de cele mai multe ori pur si simplu se scrie unul nou si utilizatorii sunt anutati ca nu ar mai trebui sa il foloseasca pe cel vechi.

Exemple

Din moment ce exista practic o infinitate de posibilitati in ceea ce priveste tipurile de smart contracts care pot fi create, cel mai simplu este sa privim cateva exemple concrete de smart contracts utilizate pe platforme blockchain.

Bitcoin. Cel mai recunoscut smart contract utilizat de platforma Bitcoin este cel de tip Pay To Public Key Hash (P2PKH). Este un smart contract care permite cuiva, de exemplu, sa trimita altcuiva monede Bitcoin, insa pentru ca acea persoana sa le poata cheltui, va avea nevoie de o semnatura ECDSA aferenta adresei monedelor respective. In general, smart contract-ul de tip P2PKH se asigura ca doar detinatorul real al unor criptomonede le poate cheltui, sau o persoana de incredere caruia i le-a incredintat un detinator.

Ethereum. Ethereum este cea mai reprezentativa platforma blockchain in ceea ce priveste smart contracts, fiind platforma cu cel mai mare numar de smart contracts integrate (si puse la dispozitia altor creatori sub forma de cod open-source). Cele mai multe smart contracts de pe platforma ofera posibilitatea de a impune conditii dupa o tranzactie, asemanator cu cele utilizate de Bitcoin. De exemplu, daca un utilizator Ethereum ii trimite cuiva un anumit numar de token-uri ETH, poate impune o conditie in ceea ce priveste momentul in care token-urile vor putea fi cheltuite.

Solana. Solana este un blockchain reprezentativ mai ales pentru smart contracts-urile de tip PoH (Proof-of-History). In termeni simpli, un smart contract PoH ajuta la o procesare mult mai rapida a tranzactiilor prin alocarea unui timestamp fiecarei tranzactii, asadar nu va mai fi utilizata putere de calcul pentru a se verifica daca o tranzactie a fost procesata sau nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta in Antalya – Ghid de calatorie 

Daca nu ai ajuns inca pe litoralul turcesc, vara aceasta este momentul ideal pentru o vacanta in Antalya. Aici vei gasi atat plaje linistite potrivite daca mergi cu cei mici,

Kusadasi, Turcia – Ghid de calarorie

Kusadasi este una dintre cele mai importante stațiuni din Turcia și atrage anual sute de mii de turiști! Stațiunea păstrează o atmosferă exotică, iar litoralul

AllEscort