ghid

SRL sau PFA. Ce sa alegi? Diferente, avantaje si dezavantaje!

SRL sau PFA?

Acest articol este foarte util pentru antreprenorii la inceput de drum ce vor sa-si deschida o prima afacere. 

Una dintre cele mai grele parti dintr-o afacere este de departe partea juridica si tot ce tine de acte si hartii. Daca nu alegem bine forma juridica vom avea probleme foarte mari pe parcurs.

PFA-ul ne limiteaza la un anumit nivel afacerea, iar SRL-ul desi ofera o alta libertate, este mult mai greu de tinut evidenta, insa despre aceste avantaje si dezavantaje vorbim in articolul de astazi. 

Daca nu ati apucat sa cititi ghidul despre deschiderea unui PFA sau al unui SRL le puteti gasi in link-urile mentionate. Nu exista un raspuns concret la care este mai buna, cea mai buna varianta este cea care se muleaza si satisface cele mai multe nevoi pentru afacerea fiecaruia.

SRL sau PFA – Impozit

Vom incepe cu impozitele pentru ca in orice afacere de succes veniturile vor fi mari iar impozitul pe masura.

Impozit PFA

In cazul PFA-ului impozitul pe venit este de 10%. Se pot scoate oricand bani din firma, iar dupa ce venitul lunar depaseste minimul pe economie se va contribui si la pensie si sanatate (25% si respectiv 10%).

Impozit SRL

Daca vorbim despre SRL situatia se schimba si se plateste impozit de 1% din cifra de afaceri (daca aveti cel putin un angajat) si 3% daca firma nu are niciun angajat.

In cazul SRL-urilor se plateste impozit pe venit de 16% abia dupa ce se depaseste cifra de afaceri de 1 milion de euro pe an, iar totodata, nu se poate scoate profitul in orice moment din SRL, doar trimestrial sau chiar anual.

Costuri de infiintare si contabilitate

Costuri Infiintare PFA

Un PFA se poate infiinta destul de usor cu o suma de doar 350 lei, suma ce acopera tot dosarul si toate taxele pe care trebuie sa le achitati.

Costuri Infiintare SRL

In cazul SRL-ului diferenta nu este foarte mare, 450 lei, bani care includ si capitalul social, insa daca vorbim despre contabilitate, in cazul PFA-ului se poate tine si de dvs. deoarece este necesara doar o declaratie anuala.

In cazul SRL-ului treaba nu mai este asa de simpla si este necesar un contabil cu experienta. Este necesara tinerea evidentei a salariilor, veniturilor, cheltuielilor, etc. Pentru fiecare dintre acestea trebuie completate declaratii, deci in acest caz nu se mai poate tine evidenta de dvs.

Daca, din nefericire, afacerea nu merge asa cum ar trebui, puteti inchide un PFA in maxim 3 zile pe cand un SRL se inchide mult mai greu si dureaza peste o luna.

Tot la aceasta categorie, ambele forme juridice sunt obligate sa utilizeze aparate de marcat electronice.

Care are mai multe avantaje?

Depinde pentru ce doriti sa folositi aceasta identitate juridica.

Avantaje PFA

PFA-ul se preteaza cel mai bine in cazul in care aveti o meserie atestata si doriti sa activati in acest domeniu de unii singuri. De asemenea, in cazul in care aveti o idee noua de afaceri dar nu sunteti siguri pe ea puteti sa va deschideti pentru inceput un PFA pana cand toata ideea prinde contur, PFA-ul fiind mult mai prietenos cu incepatorii.

Avantaje SRL

SRL se deschide doar in cazul in care doriti sa deschideti o afacere mare inca de la inceput sau nu aveti o pregatire in acest domeniu. De asemenea, daca afacerea se intinde pe mai multe domenii, singura forma juridica ce suporta mai multe coduri caen este SRL-ul.

O alta problema la PFA este ca nu permite asocierea cu inca o persoana (cu exceptia sotului/sotiei) pe cand SRL-ul suporta 50 de asociati.

Evaluand toate aceste aspecte si caracteristici, viitorul antreprenor trebuie sa le puna in balanta astfel incat sa aleaga cea mai buna solutie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta in Antalya – Ghid de calatorie 

Daca nu ai ajuns inca pe litoralul turcesc, vara aceasta este momentul ideal pentru o vacanta in Antalya. Aici vei gasi atat plaje linistite potrivite daca mergi cu cei mici,

Kusadasi, Turcia – Ghid de calarorie

Kusadasi este una dintre cele mai importante stațiuni din Turcia și atrage anual sute de mii de turiști! Stațiunea păstrează o atmosferă exotică, iar litoralul

AllEscort