ghid

Sunt criptomonedele legale? Analiza completa!

Reglementare criptomonede
Reglementare criptomonede

Foarte multa lume ce aude de criptomonede prima si prima data se intreaba daca e sau nu e teapa si daca e ilegal. In ghidul de astazi vom raspunde la aceasta intrebare, daca criptomonedele sunt legale.

Sunt criptomonedele legale?

Din punct de vedere juridic, legalitatea criptomonedelor difera foarte mult in functie de tara. Foarte multe tari inca nu au definite prea multe reguli in privinta domeniului cripto, iar cele care au deja anumite prevederi le schimba foarte des.

Sunt tari care au declarat foarte clar legalitatea criptomonedelor(utilizarea si comertul cu acestea) pe cand foarte multe tari le-au interzis sau limitat. Fiind noi aparute pe piata, agentiile guvernamentale, instantele de judecata si diferite departamente au clasificat in mod diferit criptomonedele.

Tarile in care criptomonedele sunt ilegale

In momentul de fata criptomonedele sunt legale in foarte multe tari, asadar este mai simplu sa precizam tarile in care criptomonedele sunt ilegale. In Nepal, Bangladesh, Ecuator si Bolivia criptomonedele sunt ilegale, atat detinerea cat si tranzactionarea sau comertul cu acestea.

Mai nou India si alte cateva tari ameninta piata cripto ca le va interzice si pe terioriul acestora, insa progresele pe care le-au experimentat tarile care au reglementat criptomonedele precum SUA, Singapore, au determinat autoritatile Indiene sa isi regandeasca decizia.

Reglementarea cripto

Tarile care au reglementat criptomonedele au trecut, de asemenea, prin faze similare. La inceput, li s-a parut dificil sa adopte criptomonedele, dar pentru a evita posibilitatea de a nu tine pasul cu inovatiile tehnologice, le-au acceptat pe parcurs si au recunoscut randamentele exponentiale ale criptomonedelor.

Impozit criptomonede
Impozit criptomonede

Impozitarea criptomonedelor

Chiar daca in majoritatea tarilor criptomonedele sunt legale trebuie sa stim ca veniturile obtinute in urma comertului cu criptomonede sunt impozitate. Nu conteaza ce fel de criptomonede tranzactionati sau pe ce platforma, tot sunteti nevoiti sa platiti acest impozit daca profitul dvs. depaseste anumite praguri.

Impozit criptomonede in Romania

In Romania, veniturile de pe urma criptomonedelor sunt impozitate de la un profit minim de 600 lei intr-un an fiscal. Odata depasit acest prag de 600 lei pe an fiscal, veti plati un impozit de 10% pe profit.

Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate – CASS

Trebuie de asemenea sa fim atenti si la faptul ca daca se depaseste al doilea prag de 12 salarii minime brute pe tara (26.760 de lei in momentul de fata) veti fi obligat sa va achitati si contributia la CASS. In cazul celui de al doilea prag sunt luate in calcul toate veniturile nu numai cele realizate din comertul cu criptomonede (inclusiv chirii, acitivitati independente si orice alt tip de investitie.)

Urmarirea veniturilor din cripto de catre stat si declaratia unica

Daca va intrebati de unde stie statul ce profit facem noi atunci trebuie sa stiti ca cam toate platformele de trading disponibile la noi in tara si nu numai, declara automat veniturile dvs. catre stat. Veniturile la fel vor fi inregistrate in mai multe baze de date la care statul are acces. In orice caz, daca nu mergeti sa declarati de bunavoie la ANAF atunci veti primi acasa o citatie cu suma pe care trebuie sa o achitati.

Orice persoana fizica ce obtine venituri din criptomonede este obligata sa mearga la ANAF si sa depuna o declaratie unica prin care precizeaza veniturile realizate si ulterior sa plateasca impozitul pe profit.

Daca aveti in gand sa nu depuneti aceasta declaratie si sa nu platiti impozitul trebuie sa stiti ca veti fi penalizati treptat din ce in ce mai tare, putand sa se ajunga pana la dosar penal in unele cazuri.

Fiind asa de digitalizate si de urmarite (am discutat in alt articol cum functioneaza criptomonedele si de ce sunt urmarite foarte precis toate tranzactiile, vezi aici. Nici nu se poate face spalare de bani prin aceasta metoda, dar despre acest subiect vom discuta mai multe intr-un articol viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole
Sponsor
Sponsor
Reclama ta aici
Continuă să te informezi

Destinații asemănătoare

Vacanta in Antalya – Ghid de calatorie 

Daca nu ai ajuns inca pe litoralul turcesc, vara aceasta este momentul ideal pentru o vacanta in Antalya. Aici vei gasi atat plaje linistite potrivite daca mergi cu cei mici,

Kusadasi, Turcia – Ghid de calarorie

Kusadasi este una dintre cele mai importante stațiuni din Turcia și atrage anual sute de mii de turiști! Stațiunea păstrează o atmosferă exotică, iar litoralul

AllEscort